bird
zaterdag 18 mei | 08.23 uur

Zaltbommelse Bridge Club is één van de oudste van het land

26-09-2023 13:00
uur
zbc_zaltbommelse bridge club_bridgeclub_karima bouchtaoui
Wethouder Karima Bouchtaoui gaf zaterdag in de Gasthuiskapel het startsein voor de viering van het jubileum. (foto: aangeleverd)

ZALTBOMMEL - De leden van de Zaltbommelse Bridge Club ZBC hebben afgelopen zaterdag het 95-jarige jubileum gevierd.

ZBC is één van de drie oudste bridgeclubs van Nederland. De club Continental a/d Amstel werd opgericht in januari 1889 en BridgeClub Oostburg in september 1921. De club in Zaltbommel werd in 1928 opgericht een aantal 'Heeren'. 'Heeren', want dames waren pas vanaf 1955 welkom. Daar was volgens de overlevering niet iedereen blij mee. Toen de eerste vijf vrouwen lid werden, vroeg een van de leden zich af: 'Wat moeten we met die wijven?'

Boekje
Deze en nog veel meer anekdotes staan in een speciaal boekje dat is gemaakt ter ere van het 95-jarig bestaan. Tot 1966 is niet zo heel veel bekend over het reilen en zeilen van de club. Waarschijnlijk werd er afwisselend gespeeld in Herensociëteit De Verdraagzaamheid en Hotel Gottschalk, dat later Chinees restaurant werd en sinds een paar jaar 'De Heeren van Bommel' is.

Aardbeiendrive
In de jaren vijftig en zestig was de club heel klein, maar daar kwam begin jaren zeventig verandering in. In 1973 werd ZBC een serieuze club met een bestuur, een ledenvergadering, enzovoort. Er kwamen beginnerscursussen en activiteiten als de Aardbeiendrive voor bridgers uit het hele land. Die drive wordt dit jaar voor de vijftigste keer gehouden.

Het ledental nam in sprongen toe. In vijftien jaar tijd ging dat van enkele tientallen tot in 1986 een ledenstop werd overwogen, honderdtwintig leden was het record. Er werd toen op hoog niveau gespeeld.

Gambora
Tegenwoordig is de basis van ZBC 'gezelligheid en respect voor elkaar', overgoten met een competitief sausje. Na de locaties Het Hof van Gelre en de oude hockeyclub speelt ZBC al weer vijftien jaar in Gambora in Gameren. Voor de ruim negentig leden zijn er de gewone competities en extra activiteiten als de fietsdrive en de oliebollendrive.

Thema
De leden vierden het 95-jarig jubileum met als thema 'historie'. Er werd gezamenlijk gestart in de Gasthuiskapel met toespraken van voorzitter Harry Sanders en wethouder Karima Bouchtaoui.

Na een heerlijke lunch vertelde Marijke Hijzen, stadsgids en erelid, een verhaal over de lange geschiedenis van Zaltbommel en de vier belangrijke historische locaties waar die middag gebridged ging worden: de Gasthuiskapel (uit 1316), de Sint-Maartenskerk (1450), het Stadskasteel (1535) en het oude Stadhuis (1760).

Jubilarissen
Daarna volgde een gezellig samenzijn met prijsuitreiking en huldiging van de jubilarissen. Geert Jan Smit is in 2023 50 jaar lid en Hannie Vredenburg 25 jaar. Voor alle leden was er een boekje over de 95 jaar geschiedenis. Meer informatie over bridgen bij ZBC is verkrijgbaar via: zbcbridge@gmail.com

Wim van Zuilekom

 

Tags

ZBC,Zaltbommelse Bridge Club