bird
vrijdag 26 april | 12.55 uur

Wordt dit de boom van het jaar? 'Het verhaal achter deze boom verdient meer aandacht'

15-09-2021 13:32
uur
Door: Martin van Hemert
Schermafbeelding 2021-09-15 om 13.44.25-1
• De sequoiaboom dingt mee om de prijs 'Boom van het Jaar 2021. Foto: Rob Visser Photography

NEDERHEMERT - De bijzondere sequoiaboom die op Nederhemert-Zuid staat maakt kans op de prijs Boom van het Jaar. ‘Het is nu een kwestie van zoveel mogelijk stemmen binnenhalen’.

“Het is misschien niet de mooiste boom van alle genomineerden, maar het is wel de boom met een heel bijzonder verhaal." Dankzij de in Delwijnen woonachtige Gerrit van de Werken is de sequoiaboom - die naast het kasteel in Nederhemert-Zuid staat - op de nominatielijst terecht gekomen voor de wedstrijd Boom van het Jaar, een initiatief van SBNL Natuurfonds.

Brand
Om in die landelijke wedstrijd terecht te komen, heeft de boom de provinciale voorronde al glansrijk weten te overleven, maar dat was voor Van de Werken geen verrassing: deze specifieke sequoiaboom heeft namelijk – letterlijk en figuurlijk – voor hetere vuren gestaan. "Het kasteel was begin '45 door brand zwaar beschadigd geraakt, maar de 'koninklijke' boom die ernaast stond, heeft het overleefd."

Erebaantje
De reden dat Van de Werken de boom het predicaat ‘koninklijk’ opspeldt, is als volgt: in het begin van de negentiende eeuw zou prins Willem II in Sint-Petersburg met Anna Paulowna gaan trouwen. Hij nam daarop één van de kasteelheren van Nederhemert mee als kamerheer: een erebaantje. Bij het afscheid ontving hij een aantal stekjes voor sequoiabomen, waaronder de boom die nu nog altijd naast het kasteel pronkt. Het koninklijke karakter werd in 2005 nogmaals benadrukt, toen Koningin Beatrix het vernieuwde kasteel opende.

Waarde
Het feit dat de boom nu door een vakjury al is verkozen tot Boom van het Jaar van de provincie, vervult Van de Werken met trots. "Dat bewijst dat het een boom van waarde is. Het verhaal achter deze boom verdient meer aandacht.”

Stemmen
Om ook landelijk hoge ogen te gooien, kan er tot en met 18 oktober worden gestemd op www.boomvanhetjaar.nl. De boom met de meeste stemmen wint de titel en doet daarnaast als Nederlandse inzending mee aan de verkiezing van European Tree of the Year 2022. "Het is nu een kwestie van zoveel mogelijk stemmen binnenhalen", besluit Van de Werken hoopvol.

Tags

sequoiaboom,Nederhemert,Nederhemert-Zuid,kasteel