bird
zondag 26 mei | 05.07 uur

Wijkhuis De Spellewaard klein begonnen, groot geworden

20-11-2023 15:40
uur
Door: Britta Alink
de schans_wijkhuis de spellewaard_corina van veen_coby gloudemans_foto koen vandenput
Corina van Veen (r) en Coby Gloudemans met op de achtergrond de wekelijkse handwerkclub. (foto: Koen Vandenput)

ZALTBOMMEL - Het gaat heel goed met Wijkhuis De Spellewaard. De ontmoetingsruimte tegenover de bibliotheek en het Cambium bestaat al jaren, maar bloeit als nooit te voren.

"Soms is het hier zelfs een beetje té druk", lacht beheerster Corina van Veen (59). Corina, die zelf in de Vergt woont, kwam jaren geleden regelmatig in het buurthuis als ze haar moeder naar een activiteit bracht. Het beheer werd lange tijd gedaan door Stichting Bejaardenzorg Zaltbommel en later door Alie en Jan. Veel mensen kennen de plek nog als 'De Schans' of als 'De Huiskamer'. Vijf jaar geleden is de naam veranderd in 'Wijkhuis De Spellewaard'. Corina's moeder is vijf jaar geleden overleden, maar Corina is actief gebleven in het Wijkhuis. "Ik vind het gewoon hartstikke leuk om te doen", vertelt ze. Naast haar baan in de stadsapotheek brengt ze dan ook heel wat uren door in de gezellige ruimte. "We zijn klein begonnen, maar groeien nu wel bijna uit onze voegen", vertelt ze.

Handwerkclub
In het Wijkhuis staan vrijwel elke dag leuke activiteiten op het programma. Zoals de wekelijkse kaartmiddag en bingo. Op dinsdagmiddag komt de handwerkclub bij elkaar. Zij zijn jaren geleden begonnen in de bibliotheek om samen te handwerken voor het goede doel. Tegenwoordige breien en haken ze voor zichzelf of voor de verkoop bij speciale gelegenheden. Deelnemers hoeven geen lid te worden, er zijn geen verplichtingen. De vrouwen komen gewoon naar het wijkhuis toe om gezellig samen te breien of te haken. "Geen ingewikkelde patronen", lacht een deelneemster. "Want daar kun je je hier niet op concentreren als iedereen gezellig met elkaar zit te kletsen. Niemand is hier ergens toe verplicht, het is ook goed als je helemaal niet komt handwerken, maar alleen een kopje koffie of thee komt drinken en een praatje maken." De meeste deelnemers aan de handwerkclub komen uit de Spellewaard of andere wijken van Zaltbommel, maar er is er ook een die elke week vanuit Wijk en Aalburg komt rijden. Kan en mag allemaal.

Laagdrempelig
Trouwe bezoekster Coby Gloudemans (75) kan dat beamen. Zij woont met haar man Bert in appartementencomplex De Poort, boven het Wijkhuis en is regelmatig beneden te vinden. Coby helpt graag een handje mee als het nodig is en ook haar man staat altijd klaar om een klusje te doen. "Mensen halen elkaar hier uit de eenzaamheid", vertelt ze. "Er zijn best veel bezoekers die weinig familie hebben in de omgeving. Zij kunnen hier gezellig met elkaar kletsen. Het is hier gemoedelijk en je leert nieuwe mensen kennen. En het is laagdrempelig. De koffie kost maar 1 euro, zodat ook mensen met weinig geld hier een kopje koffie kunnen drinken. En ook de maaltijden zijn goedkoop, zodat iedereen aan tafel kan schuiven."

Verbinding
Verbinding en samenwerking is een belangrijk woord voor de mensen van het Wijkhuis. Ze werken samen met onder andere de bibliotheek, stichting Welzijn Bommelerwaard, Humanitas, stichting Kompas, de gemeente, Stibeza, de Kinderboerderij en andere partijen. In het wijkhuis zijn dan ook regelmatig bijeenkomsten zoals over Val-preventie, het Ouder-Kind-café, Digi-cursussen of gymnastiek voor ouderen. De gezellige ruimte is ook te huur voor particulieren, bijvoorbeeld voor verjaardagen. "Kinderfeestjes zijn hier ook altijd heel gezellig", vertelt Corina. In overleg kan vrijwel alles. Soms halen mensen zelf de sleutel bij Corina op, ruimen ze zelf de boel weer netjes op en sluiten zelf af. Soms helpt de beheerster van begin tot eind mee met een feestje. De inkomsten van de verhuur en andere activiteiten zijn altijd weer bestemd voor het Wijkhuis.

Nieuwe keuken
Tijdens de NL Doet in maart van dit jaar is het Wijkhuis door Bazalt Wonen verrast met een compleet nieuwe keuken. "Daar zijn we heel blij mee", vertelt Corina, die in haar werkzaamheden ondersteund wordt door Shirley Domingus en Eileen Hendrie plus een flinke groep andere vrijwilligers. "We organiseren twee keer per maand een eettafel en elke maand een lunch. Daar kunnen maximaal 32 mensen aanschuiven en we zitten elke keer helemaal vol." De hoofdgerechten van de maaltijden komen van Slager De Vries, soep en dessert wordt verzorgd door vrijwilligers.

Kerstmarkt
Ook de samenwerking met de ondernemers op De Schans is prima. Dat blijkt dit jaar onder meer uit de organisatie van de Kerstmarkt, die op zaterdag 9 december voor het eerst gaat plaatsvinden. Op dit moment hebben zich al 25 standhouders gemeld, waaronder een aantal ondernemers van De Schans. Bezoekers kunnen bij de kramen terecht voor een grote variatie aan leuke producten, waaronder sieraden, kerststukjes en werkjes van de Handwerkclub. Ook is er eten en drinken te koop, tegen zeer betaalbare prijzen. De Kerstmarkt duurt van 14:00 tot 20:00 uur.

 

Tags

wijkhuis de spellewaard,corina van veen,coby gloudemans