bird
woensdag 29 november | 13.26 uur

Wereldkeuken Bommelerwaard: 'Samen koken en eten verbindt'

22-09-2023 14:02
uur
220923_wereldkeuken
De Wereldkeuken is in oktober in Hurwenen en in Zaltbommel. Foto: Valerie van Oord

BOMMELERWAARD - Wereldkeuken Bommelerwaard van Stichting Kompas gaat regelmatig lokaal 'de wereld rond' in de kernen van Maasdriel en Zaltbommel met kookontmoetingen onder begeleiding van gastkoks uit verschillende werelddelen. 

Zo stonden de afgelopen jaren al heel wat heerlijke gerechten op tafel uit onder andere Syrië, Turkije, India, Afghanistan, Polen, Cambodja, Sierra Leone, Peru en Oekraïne. Cursisten en gasten leren tijdens deze bijeenkomsten van elkaar en over de cultuur van het land waaruit gekookt wordt. 

Aanschuiven
De doelstelling van de Wereldkeuken sluit aan bij die van Kompas: zich sterk maken voor het verbinden van inwoners die in de Bommelerwaard wonen en werken, ongeacht het land van herkomst of cultuurverschillen. Elke maand staat een ander land centraal en koken deelnemers twee avonden een maaltijd onder begeleiding van een gastkok, afkomstig uit een ander land. Na het koken wordt er gezamenlijk gegeten. Op de laatste avond kunnen gasten bij de maaltijd aanschuiven.

“Samen koken en eten verbindt", vertelt coördinator Katinka van Bekkum. "Het is een mooi concept om mensen met verschillende culturen te leren kennen. De gastkoks zijn heel blij dat ze hun achtergrond mogen laten zien. Ook zij leren op deze manier onze cultuur en mensen kennen. Ik vind het heel bijzonder dat deze mensen dit willen doen.”

Waarderen
Voorafgaand aan de kookavond bezoekt de coördinator de gastkok een paar keer. “Zo leren we elkaar kennen en bespreken we de recepten. Aansluitend doen we samen de inkopen, bijvoorbeeld bij de Aziatische supermarkt, slagers en diverse toko’s. Aan de koks merk je dat ze het waarderen dat we moeite doen om te zoeken naar de juiste producten en ingrediënten.”

Tijdens de kookavond leren de deelnemers meer over de cultuur, het land, de geschiedenis, de eetgewoontes, de herkomst van de gerechten, onbekende producten en de smaken uit de landen waar de gastkoks vandaan komen. “Het eten is een weerspiegeling van het land zelf en de cultuur. Wij weten vaak zo weinig van de schoonheid van andere landen en de cultuur daar. Het opent je ogen en je krijgt hierdoor meer waardering.”

Voldaan
Het is niet alleen heel gezellig, maar ook hard werken om in twee uur tijd een heerlijke maaltijd, bestaande uit vier of vijf gerechten, op tafel te krijgen. Katinka vult aan: “Ik geloof in samenwerken, verbinden en lokaal de wereld vergroten. Elke keer weer zie ik aan tafel mooie gesprekken en vriendschappen ontstaan tussen mensen die elkaar niet kennen. Of mensen die elkaar gaan helpen. Keer op keer zijn het geslaagde avonden, waarna iedereen voldaan, en met een volle maag, naar huis gaat.”

In het najaar gaat de Wereldkeuken verder in Dorpshuis De Kil in Hurwenen staat de Poolse keuken gepland op woensdag 4 en 11 oktober. En op donderdag 12 en 19 oktober staat de Indiase keuken centraal in brede school De Waluwe in Zaltbommel. De data en de locaties voor de maanden daarna worden via de website van Kompas (www.kompasbommelerwaard.nl) bekend gemaakt en via de sociale media. Aanmelden kan door een e-mailtje te sturen naar: wereldkeuken@kompasbommelerwaard.nl.

Valerie van Oord

Tags

Wereldkeuken Bommelerwaard,Stichting Kompas