bird
zondag 05 mei | 17.42 uur

Weidevogelseizoen start weer in maart

15-02-2024 16:03
uur
weidevogels_capreton_weidevogelseizoen_eieren
Vrijwilligers werken samen met agrariërs om de nesten van weidevogels te beschermen. (foto: De Capreton)

BOMMELERWAARD - De weidevogelvrijwilligers van De Capreton starten begin maart weer met het nieuwe weidevogelseizoen.

Ook in 2024 zullen de ongeveer dertig vrijwilligers van de werkgroep voor weidevogelbescherming van De Capreton zich vol inzetten bij het zoeken, markeren en beschermen van nesten van weidevogels in de Bommelerwaard.

Boerenlandvogels
"Alhoewel er tegenwoordig meestal gesproken wordt van boerenlandvogels, is de term weidevogelvrijwilliger meer op zijn plaats", vindt De Capreton. "Onze vrijwilligers richten zich vooral op de vijf bekende weidevogels als: Grutto, Tureluur, Wulp, Scholekster en natuurlijk de Kievit."

Vijf groepen
De vrijwilligers worden verdeeld in vijf kleinere groepen, die tenminste een keer per week het veld ingaan om nesten van de weidevogels te zoeken. Ze werken daarbij samen met de agrariër van wie de grond is. "In overleg en samenwerking proberen we te voorkomen dat het nest in de broedperiode verloren gaat en zorgen we ervoor dat de kuikens veilig kunnen opgroeien in het gebied", aldus De Capreton.

De vrijwilligers doen dat door onder andere hekwerkjes over nesten heen te plaatsen zodat koeien de eieren niet kunnen vertrappen. Ook kunnen agrariërs dan goed zien waar de nesten liggen en er met hun trekkers omheen rijden.

Tellingen
De vrijwilligers houden zich naast het beschermen van nesten ook bezig met tellingen. In het seizoen worden meerdere tellingen gehouden in de zogenaamde 'subsidiegebieden' om het broedsucces te bepalen. In deze subsidiegebieden is het zoeken van nesten niet altijd meer nodig omdat er met de agrariër al afspraken zijn gemaakt om bijvoorbeeld bepaalde werkzaamheden uit te stellen en/of pas buiten het broedseizoen uit te voeren.

Nieuwe vrijwilligers
De Capreton is blij met de mooie groep van dertig enthousiaste vrijwiligers, die vaak al jaren op pad gaan in de Bommelerwaard. Maar omdat er af en toe toch iemand stopt is aanwas van nieuwe (jongere) vrijwiligers welkom, om ook in de toekomst het werk te kunnen blijven doen.

Meer informatie over het vrijwilligerswerk bij De Capreton is verkrijgbaar door een mailtje te sturen naar: weidevogelbescherming@capreton.nl

 

 

Tags

weidevogels,de capreton

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie