bird
zondag 19 mei | 12.21 uur

Waslijst aan voorwaarden over vervolg gebiedsontwikkeling Alem en St. Andries

29-09-2023 11:33
uur
Door: Martin van Hemert
110422_dronefotoMarenscheWaarden-LR
De Marensche Waard - het gebied waar de ontzanding zou moeten gaan plaatsvinden - van bovenaf. Archieffoto: Joost Broeksteeg

MAASDRIEL - Dat de discussie over mogelijke ontzanding bij Alem een gevoelig onderwerp is in het dorp, dat is geen nieuws. Dat er twee CDA-raadsleden al vroegtijdig moesten vertrekken én er raadsleden uit beide coalitiepartijen niet meestemden met hun partij maakte donderdagavond echter wel pijnlijk duidelijk dat de discussie ook in politiek opzicht onder hoogspanning staat en grote verdeeldheid zaait.

“We zijn allebei benieuwd, maar we hopen wel allebei op een andere uitkomst”, aldus Paul Hospers van grondstoffenwinner Dekker Groep vlak voor de raadsvergadering in een gesprek met Gerard van Mook, voorzitter van de Dorpsraad in Alem. Laatstgenoemde voegde daaraan toe te hopen op een ‘sportieve wedstrijd’.

Vuurlinie
Het was zo’n beetje de meest sportieve gebeurtenis van de avond, want gedurende de rest van de avond passeerde het hele spectrum aan politiek ”gekonkel” de revue. Dat begon met CDA’ers Helmine van Boxtel en Theo van Goch, die beiden een stuk grond bezitten in het plangebied en werden daarom naar eigen zeggen ‘onder druk gezet’ om niet deel te nemen aan de discussie.

Sowieso begaven beide coalitiepartijen Samen Sterk Maasdriel (SSM) en CDA zich – hoogstwaarschijnlijk ongewild - in de vuurlinie, want bij stemmingen over het oorspronkelijke raadsvoorstel én over een amendement om de verkenningsfase á 75.000 euro uit te stellen, stemde SSM’er Niels Steenbekkers tegenovergesteld van zijn partij. Antwan van Doorn (CDA) stemde ook tegen.
De acties van beide raadsleden zetten geen zoden aan de dijk, tot zichtbare opluchting van wethouder Peter de Vries (CDA), die daarvóór nog hard gebotst was met CDA-fractievoorzitter Robert van Dijk.

Voorwaarden
Na een drietal schorsingen en vele discussies waren de kruitdampen enigszins opgetrokken en stemde de meerderheid in met het oorspronkelijke raadsvoorstel, waarmee een bedrag van 75.000 euro beschikbaar wordt gesteld voor de twee jaar durende tweede fase van de gebiedsontwikkeling rondom Alem en St. Andries. Aan het einde van die verkenningsfase kan de gemeenteraad besluiten om het project wel of geen vervolg te geven; een go of een no-go

Daarnaast steunde een raadsmeerderheid een door SSM opgestelde motie. In die motie draagt de gemeenteraad De Vries op om maar liefst zestien aanvullende voorwaarden en kaders op te nemen in het startdocument voor de uitvoering van de verkenningsfase.

Zo moet er onder andere een alternatief worden geschetst van gebiedsontwikkeling zonder de omstreden ontzanding, moet er sprake zijn van een ‘ruimhartige en transparante schaderegeling waarbij er minimaal sprake is van een schadetermijn van 20 jaar’, moet er een gemeentelijk loket op kosten van de ontwikkelaar komen voor het melden en afwikkelen van schades en zal er een ‘communicatieplan Alem‘ moeten worden opgesteld. Als het gelukt is dit te realiseren zeggen we ‘ja’, als er één van de punten niet gelukt is zeggen wij ‘nee’ tegen dit plan”, aldus Peter van Liempt (SSM) gedecideerd.

Tags

ontzanding,gebiedsontwikkeling Alem en St. Andries,Alem