bird
zondag 19 mei | 06.32 uur

Vreugdevuur om ongeregeldheden tijdens jaarwisseling te voorkomen

01-11-2023 12:29
uur
Door: Martin van Hemert
030223_nieuwjaarHedel
Het Kasteelplein in Hedel zag er op 1 januari zo uit. Archieffoto: Bart Meesters

 

HEDEL - Om ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling in Hedel tegen te gaan, wordt er een vreugdevuur wordt georganiseerd. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Maasdriel.

Het vreugdevuur is een idee vanuit de Hedelse gemeenschap. Het initiatief wordt toegejuicht door het college, dat een eventuele vergunningaanvraag met voorrang wil behandelen. Het vreugdevuur vindt hoogstwaarschijnlijk in de buurt van dorpshuis Gelre's End plaats, zo laat burgemeester Jaco Geurts weten: "Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan ik zeggen dat het daar georganiseerd wordt."

De gemeente Maasdriel hanteert als belangrijke voorwaarde voor het organiseren van een vreugdevuur dat de veiligheid is gewaarborgd. Dat was in Hedel tijdens de voorbije jaarwisselingen immers absoluut niet het geval. Tijdens afgelopen oud en nieuw werden in Hedel prullenbakken, verkeersborden, een brievenbus en palen met beveiligingscamera’s opgeblazen of omver getrapt. In Maasdriel liep de jaarwisseling daardoor flink in de papieren: 31.000 euro schade, waarvan 18.000 euro aan vernielde camera’s.

Hufterproof
Dergelijke taferelen wil de gemeente Maasdriel aankomende jaarwisseling absoluut voorkomen. Daarom zijn er naast het vreugdevuur nog een tweetal andere maatregelen getroffen. 

Eén daarvan is verbeterd cameratoezicht en het hanteren van een Persoonsgerichte Aanpak (PGA). Vorig jaar werden er nog beveiligingscamera's op palen gebruikt. Deze bleken allesbehalve 'hufterproof'; de relschoppers gooiden de palen om en sloopten de camera's van de palen af. Om dat komend jaar te voorkomen worden er andere camera's gebruikt met inklim- en aanrijdbeveiliging. "Dat is geen losstaande mast die je zomaar even omtrekt”, verzekert burgemeester Geurts.

Bewustzijn
De PGA is gericht op personen die eerder voor overlast hebben gezorgd voorafgaand aan en gedurende de jaarwisseling. Het gaat daarbij om mensen uit Hedel en de omliggende kernen, maar er zijn vorig jaar zelfs personen uit Rotterdam waargenomen. "Diverse mensen die dachten dat ze de dans waren ontsprongen hebben we in beeld. Daarom wil ik deze personen en hun families waarschuwen; als je veroordeeld wordt, kun je gevolgen ondervinden waar je de rest van je leven last van hebt”, aldus Geurts.

Een andere maatregel om nieuwe ongeregeldheden tegen te gaan is het vergroten van bewustzijn. Dat doet Maasdriel onder andere met de bewustwordingscampagne 'Hou Hèl Heel'. Tot slot wordt inwoners verzocht overlast en criminaliteit te melden via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Tags

Hedel,jaarwisseling,vreugdevuur