bird
zondag 19 mei | 10.33 uur

Voetbalclub Jan van Arckel viert 90-jarig bestaan (interview)

18-08-2023 15:04
uur
Door: Marry Bouman
eerste1985_jan van arckel
Het eerste van Jan van Arckel werd in 1985 kampioen. Onderaan dit artikel staan de namen van alle spelers. (foto: aangeleverd)

AMMERZODEN - Op 8 augustus bestond voetbalclub Jan van Arckel 90 jaar. Bij dat jubileum staan ze in Ammerzoden natuurlijk graag even stil. Dat gebeurt op zaterdag 9 september op sportpark D’n Huybert met allerlei activiteiten.

“De gezelligheid en goede sfeer staan bij onze club voorop”, zet Nico Kremers (68) een belangrijke karaktertrek van Jan van Arckel neer. De oud-voorzitter, hij was in het verleden tien jaar preses, vertelt samen met oud-eerste elftalspeler Cor Kreemers (67) graag wat over de club.

“We zijn een club die probeert het amateurisme na te streven. Waar ook geen euro betaald wordt. We proberen het met eigen jongens en vanuit de eigen jeugdopleiding te doen. We willen ook een vriendelijke en een nette club zijn. Een club waar de sfeer op z’n Brabants is”, vervolgt Nico Kremers.

Brabantse gezelligheid
Dat laatste dus, op z’n Brabants, heeft uitleg nodig. “We zijn hier helemaal georiënteerd op Brabant. Als jeugd trokken we al naar Den Bosch, Vlijmen of Haarsteeg. Het is hier wel Gelderland maar dat voelen we zo niet”, verduidelijkt Cor Kreemers op zijn beurt. “Heel vroeger hoorde Ammerzoden ook bij Brabant maar begin vorige eeuw zijn we na het afdammen van de Maas bij Gelderland gaan horen. Gelukkig hebben we geen afscheid van de Brabantse gezelligheid genomen.” Voetbalclub Jan van Arckel is voelbaar in heel Ammerzoden. “Het rood-wit loopt door de hele gemeenschap. De carnavalskleuren zijn ook rood-wit.”

Excelsior
Voor de oprichting van Jan van Arckel in 1933 werd er al gevoetbald in Ammerzoden. Onder de namen Excelsior, AVV, Be Quick en Fortuna rolde de bal het eerst. Dat ging allemaal niet van een leien dakje. Er was zelfs een periode dat er buiten de dorpsgrenzen gespeeld moest worden. Uiteindelijk werd het Jan van Arckel dat de toekomst in ging en nu al 90 jaar lang.

Zaterdagclub
Anno 2023 telt de club 350 leden. Veel jeugd en ook een damestak. Ook heel belangrijk: veel vrijwilligers. Een  prachtig clubgebouw door zelfwerkzaamheid tot stand gekomen siert sportpark D’n Huybert. Dit seizoen is Jan van Arckel voor het eerst een zaterdagclub. Dat is even wennen. “Een paar jaar geleden zijn we er als proef mee gestart. Net als bij veel andere zondagclubs werd het duidelijk dat er steeds meer de richting van het spelen op zaterdag ging heersen. Het uitgaan op zaterdagavond betekent laat thuiskomen. Niet bevorderlijk als je op zondag moet voetballen en presteren. Tegenwoordig wil men ook zondags meer bij het gezin zijn. Tijdens een ledenvergadering werd er met ruime meerderheid gekozen om op zaterdag te gaan voetballen”, legt Nico Kremers de switch uit.

Tegenvaller
Bij Jan van Arckel hadden ze er op gehoopt dat het eerste elftal dit seizoen bij regioclubs zou worden ingedeeld. “Een tegenvaller dat die hoop niet uitgekomen is. We hadden graag tegen Kerkwijk, Well, BZC’14 en ook NOAD’32 willen spelen. In de buurt dus. Nu zijn we ingedeeld bij clubs uit ondermeer Helmond en Veldhoven. Heel jammer.”

‘Beste team ooit’
Natuurlijk kenden ‘de Jantjes’ door de jaren heen hoogte- en dieptepunten. Het dieptepunt in de geschiedenis was in de jaren zestig de degradatie naar de tweede klasse van de Brabantse Bond. Kreemers en Kremers willen daar niet te lang bij stil staan. “Het jaar erop kon er gelukkig weer een promotie worden gevierd”, weten ze. Cor Kreemers wil het liever hebben over het kampioensteam seizoen 1984/1985 waar hij ook deel van uitmaakte. “Toen promoveerden we naar de vierde klasse van de KNVB. Misschien was dat wel het beste team ooit.” Dat was onder leiding van trainer Gerrit Schilder. Cor Kreemers wijst op de foto Hennie Pootjes aan. “Een talent dat naar het betaald voetbal had gekund. En wat te denken van Tonnie Pootjes. Topscorer aller tijden.” Ook de naam van Joost de Wit staat op het onderschrift. “Die is later directeur geweest van de betaalde voetbalclubs Vitesse en RKC.”

Feest op 9 september
Zaterdag 9 september is er dus feest op D’n Huybert. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Oude foto’s worden tentoongesteld die vooral verzameld zijn door Bart van Helvoirt, de super historicus van de club. Speciale aandacht zal er zijn voor de Hall of Fame dat inmiddels een belangrijke kleurrijke plaats in de kantine inneemt. “Hall of Fame wordt iets verrassends”, laat het tweetal alvast weten. 

Voor het volledige feestprogramma wordt verwezen naar de clubsite:  vv-janvanarckel.nl

Op de foto het eerste elftal in 1985 dat kampioen werd.
Staand: verzorger Géran van Lieshout, John Roeters, Mark Westervoort, Joost de Wit, Hennie Pootjes, Tonnie Pootjes, Henri Verwey, Johan van Doornmalen, Jos van Wordragen en trainer Gerrit Schilder. Zittend: Lub Wolfert, Arie van Wordragen, Frans van de Schoot, Erk Nettenbreyers, Gerard Dekkers, Cor Kremers en Mari Verlouw.

Marry Bouman

Tags

jan van arckel,cor kreemers,nico kremers