bird
vrijdag 29 maart | 07.58 uur

Vluchtelingen nog een jaar welkom op EuroParcs

22-02-2023 09:39
uur
Door: Britta Alink
europarcs_resort aan de maas_vakantiewoningen
Oekraïense vluchtelingen zijn nog een jaar welkom op EuroParcs. (Foto: Bommelerwaardgids)

KERKDRIEL - Resort aan de Maas oogt grijs en grauw op deze druilerige donderdag. Maar in de gloednieuwe recreatiewoningen op het park is het warm en zo gezellig als mogelijk voor de ruim tweehonderd Oekraïense vluchtelingen. Maar het is er vooral veilig voor ze.

Vorige week maakten EuroParcs en de gemeente Maasdriel bekend dat de vluchtelingen nog ruim een jaar, tot 1 april 2024, in hun vakantiehuisjes mogen blijven. "De situatie in het recreatiepark in Kerkdriel is anders dan die op onze andere parken in het land", zegt communicatieadviseur Ron Moerenhout van EuroParcs. "Dit park is pas sinds april 2021 geopend, dus gloednieuw." Zijn collega Yvonne Damhoff vult aan: "Resort aan de Maas was nog niet helemaal klaar toen we de eerste Oekraïense vluchtelingen hier hebben opgevangen. We hadden de recreatieve start nog niet gemaakt, waardoor het makkelijker was om woningen beschikbaar te stellen." Ongeveer de helft van het totaal aantal huizen op Resort aan de Maas wordt momenteel bewoond door Oekraïeners. In andere parken van EuroParcs gaat hem om ongeveer tien procent van de huizen. Die woningen zijn overigens niet van EuroParcs zelf, maar van particulieren die er soms zelf willen verblijven en ze de rest van de tijd verhuren. "Gelukkig zijn deze eigenaren bereid ze nog een jaar te verhuren aan de vluchtelingen", aldus Moerenhout. Wethouder Michiel Alexander de Raaf is blij met de deal met EuroParcs. "Toen de oorlog in Oekraïne vorig jaar begon, kwamen we in de crisismodus", vertelt hij. "Er kwam een stroom vluchtelingen op gang en als gemeente Maasdriel wilden we crisisnoodopvang kunnen bieden. Maar al snel bleek dat de situatie langer zou gaan duren, dus daarom hebben we van de crisis een project gemaakt, een stabiele organisatie. Nu we weten dat de vluchtelingen hier nog ruim een jaar kunnen blijven, kunnen we ze meer toekomstperspectief bieden. We vragen alle bewoners hier 'wat is je plan' en 'hoe ga jij je tijd in onze gemeente benutten'."

De tekst gaat verder onder de foto's.

(Foto's: Bommelerwaardgids)

Wooncrisis
Bij de zoektocht naar geschikte woonruimte speelden meerdere criteria een rol. "We willen niet dat de opvang van deze vluchteling impact heeft op de wooncrisis", aldus de wethouder. "Dat is voor ons een principieel punt en betekent dat we geen woningen beschikbaar stellen waar bijvoorbeeld starters of senioren in terecht kunnen." Dat is ook voor EuroParcs een belangrijke reden om mee te werken. "Op onze parken staan wij geen permanente bewoning toe", benadrukt Moerenhout. "EuroParcs heeft vakantieparken, wij zijn er niet voor huisvesting voor bijvoorbeeld arbeidsmigranten of alleenstaande statushouders. Alleen voor deze groep Oekraïense vluchtelingen maken we een uitzondering, omdat we graag aan het verzoek van de gemeente meewerken. Dit zijn gebroken gezinnen, vooral moeders met kinderen, soms grootouders erbij."

Schoonmaak
Die groep integreert volgens EuroParcs goed met de vakantiegangers die op het park verblijven. Dat merkt ook parkmanager Corina Kooij: "We zien dat ze goed voor hun huisjes zorgen. Wij doen het tuinonderhoud, maar we zien toch vaak mensen in hun tuin werken. Een stoepje vegen, beetje onkruid weghalen." De vluchtelingen houden zelf hun woning schoon, één keer per maand komt de schoonmaakploeg van EuroParcs langs om daarbij te helpen. In De Kreek zijn industriële wasmachines geplaatst waar alle bewoners hun was kunnen doen. De parkmanager merkt dat de meeste vluchtelingen hard werken om er het beste van te maken. Zo doen ze vaak mee aan activiteiten op het park. "We zien ook veel vrouwen die Engels en Nederlands willen leren", vertelt Corina. "Ze komen vaak even langs op de receptie om te oefenen. Dan vragen wij bijvoorbeeld 'wat ga je vandaag doen?' En dan vertellen ze in het Nederlands of in het Engels wat die dag de plannen zijn. Door elke dag te oefenen leren ze steeds meer."

Verpleegkundige
Ook wethouder De Raaf ziet dat de vrouwen graag willen integreren. En dat ze willen werken. "Werkgevers zijn daarom ook blij dat ze hier nog ruim een jaar blijven wonen", zegt hij. "Want als ze iemand in dienst nemen, is het natuurlijk fijn als die persoon wat langer blijft werken dan een paar maanden. Zodra ze wat beter Engels of Nederlands spreken, kunnen ze aan de slag." Projectleider Mathieu van Roessel van de gemeente Maasdriel ziet wat dat betreft ook al mooie ontwikkelingen. Zo is er een Oekraïense verpleegkundige die waarschijnlijk binnenkort aan de slag kan en gaat een vrouw die in Oekraïne in een bakkerij werkte proefdraaien bij een bakker in de buurt."

Zwemdiploma
De vluchtelingen die nog niet werken, krijgen leefgeld van de overheid. Dat is iets meer dan 200 euro voor een volwassen en ongeveer 180 euro per kind. De kinderen gaan vanuit het vakantiepark naar de basisscholen Deken Wehmeijerschool in Velddriel en De Lispeltuut in Hedel. De oudere kinderen kunnen terecht in de Internationale Schakel Klas in Den Bosch. "Ook voor de kinderen is het heel fijn dat ze hier langer mogen blijven", vertelt Mathieu van Roessel. "Daardoor kunnen we ze meer bieden, zoals bijvoorbeeld zwemles waarbij ze ook echt een diploma kunnen halen." Eén van de vakantiehuisjes op het park is door de gemeente ingericht als kantoor. Hier kunnen de vluchtelingen elke dag terecht om hun post op te halen, met allerlei vragen of om gewoon een praatje te maken.

Zonnebloemenveldje
Wethouder Michiel de Raaf heeft de vluchtelingen vorige week persoonlijk verteld dat ze tot 1 april 2024 in hun huisje mogen blijven. Hij had een doosje met zonnebloemzaadjes bij zich als klein cadeautje. De zonnebloem staat in Oekraïne symbool voor vrede en vrijheid. "Ze kunnen het zaadje planten bij hun eigen huisje", vertelt parkmanager Corina Kooij. "Maar we hebben ook een speciaal zonnebloemenveld aangelegd, waar alle zaadjes in geplant worden." De zaadjes kunnen het beste rond april de grond in. Vanaf juli levert dat dan een zee aan vrolijke bloemen op. Op dit moment wonen er 83 kinderen op het park; 10 kinderen van 0 tot 3 jaar, 47 kinderen in de basisschoolleeftijd en 26 middelbare scholieren tot 17 jaar. De parkmanager merkt dat ook de kinderen hun best doen om er het beste van te maken. "We hebben het animatieprogramma afgelopen zomer een beetje aangepast", vertelt ze. "Zo deden we geen 'Ik hou van Holland', maar wel een kinderdisco, waar iedereen aan mee kon doen." Ook de voetbaldag, die georganiseerd was samen met Feyenoord, was een groot succes.

 

Tags

Vluchtelingen,EuroParcs,Oekraune