bird
maandag 15 april | 21.02 uur

Videograaf Gerjan van Lopik uit Aalst wint prijs

26-03-2024 07:00
uur
Door: Quinty van Gijn
gerjan van lopik_foto hanna verhoog_trouwfilm_toptrouwbedrijven
Gerjan aan het werk tijdens een trouwerij. (Foto: Hanna Verhoog)

AALST - Wat als hobby begon is uitgepakt tot een daverend succes. Begin dit jaar is Gerjan van Lopik (31) uit Aalst in de prijzen gevallen bij de landelijke toptrouwbedrijven. Hij won de award in de categorie Trouwfilm. ‘Ik wist dat moment echt niet wat mij overkwam.’

Dat het filmen en creatief bezig zijn er al vanaf jongs af aan inzat bij Gerjan was al vrij duidelijk. Van drie uur lang filmen op vakantie op het strand in Frankrijk naar compilaties maken van voetbalwedstrijden bij Roda Boys. "Ik begon in 2018 als hobby met filmwerk. Dit was in het begin vooral met drones. Maar wat ik vanuit de lucht kan doen, kan ik ook vanaf de grond”, vertelt Gerjan.

Een trouwvideo?
Toen vrienden vroegen of hij een trouwvideo voor hun bruiloft in de zomer van 2020 wilde maken; was zijn eerste reactie stellig. "Ik dacht een trouwvideo? Dat is niks voor mij. Je mag mij op de dag gastenlijst zetten, maar ik ga niet met de camera rondlopen.” Maar na wat getrek heeft hij er toch aan toegegeven en zo geschiedde. "Al vanaf het eerst moment dat ik daar met de camera liep, vond ik het zo tof en leuk vond om dit te doen.”

Kijk naar het gevoel
Samen met zijn tweede videograaf Esmay reist hij nu het hele land door. Het filmen van gevoel staat centraal in de trouwfilms. "Dit komt het beste tot zijn recht door niet teveel in scène te zetten. Ik kijk naar het gevoel wat de mensen hebben en dat wil ik vertalen naar beelden. Dit gaat heel natuurlijk en is iets waar ik niet teveel over hoef na te denken”, zegt Gerjan.

Flabbergasted
De organisatie Toptrouwbedrijven nomineert er elk jaar fotografen en videografen vanuit heel het land voor verschillende awards. Zo werd Gerjan aan het lijstje toegevoegd in de categorie Trouwfilm. Op de avond van de uitreiking zat Gerjan er nuchter bij. “Ik kom pas net kijken en de concurrentie is groot.” Maar toen hij zijn naam hoorde vallen was hij flabbergasted. “Ik werd naar voren geroepen en ineens stond ik daar met een award in mijn handen met allerlei fotografen om mij heen. Ik wist op dat moment echt niet wat mij overkwam.”

Scarlet Rose
Naast dat hij videograaf is, drumt hij in de band Scarlet Rose uit Aalst. "Wat mijn films uniek maakt, is dat ik specifiek muziekmixen maak en daar eigen muziek elementen aan toe voeg. Dit doe ik met behulp van de andere jongens uit de band. Want wat is een video zonder goede audio? Linksom of rechtsom ben ik altijd bezig met één van mijn passies.”

Landelijke televisie
Ook heeft Gerjan nog een duidelijk doel voor ogen: "Ik zou graag een keer naar de landelijke televisie willen om een eigen film of serie in gang te zetten. Dat zou wel echt de volgende stap voor mij zijn.”

 

Tags

gerjan van lopik,award toptrouwbedrijven