bird
donderdag 13 juni | 18.11 uur

Verzet tegen evenemententerrein bij Watertoren

06-06-2024 14:45
uur
Door: Britta Alink
watertoren
Het terrein ligt rechts van de watertoren. Foto: Bommelerwaardgids

ZALTBOMMEL – Een groep bewoners van de Waluwe blijft zich verzetten tegen het evenemententerrein bij de Witte watertoren, waar dit jaar voor het eerst carnaval werd gevierd en het festival Lolliepop plaatsvond. “De locatie is gewoon veel te dicht bij een woonwijk”, sprak bewoner Peter Kwestro afgelopen donderdag tijdens de carrouselvergadering.

Gemeente, veiligheidsdiensten en de carnavalsvereniging zijn tevreden over het verloop van het carnavalsfeest in februari van dit jaar. “De locatie is ons prima bevallen”, zegt voorzitter Martijn Merks van carnavalsvereniging De Wallepikkers. “Maar het allerliefst zitten we wat dichter bij de binnenstad.”

Het terrein bij de watertoren was dit jaar aangewezen als tíjdelijk evenemententerrein. Omdat het om een tijdelijke aanwijzing ging, hadden de omwonenden geen inspraak in dat besluit. Nu de voorbereidingen worden getroffen om er een permanent evenemententerrein van te maken, kunnen de bewoners wél meepraten. “De geluidsnormen tijdens het carnaval van dit jaar waren echt veel te hoog”, aldus een bewoner van de Waluwe. “De eerste huizen staan op vijftig, zestig meter afstand van de feesttent. Wij hebben huilende volwassenen en kinderen gesproken na zes nachten op rij overlast. Deze locatie is als evenemententerrein niet acceptabel en we zullen dat tot aan de Raad van State uitvechten.”

Essentieel
De Wallepikkers hopen ondertussen dat de gemeente snel een bestemmingsplan klaar heeft en dat de gemeenteraad met de locatie instemt. “De voorbereidingen voor carnaval 2025 zijn al in volle gang”, aldus Merks. “Een geschikte locatie is hierbij essentieel.” Vorige week heeft de vereniging een brief van de gemeente ontvangen waarin staat dat de vergunningaanvraag pas in oktober behandeld gaat worden. Dat is volgens Merks veel te laat. “Dan kunnen we wel stoppen, we moeten echt zekerheid hebben.”

Hij nam de raadsleden van de carrousel nog even mee in de geschiedenis van het Zaltbommelse carnaval, dat in de jaren dertig al ontstond. In de jaren zeventig groeide het evenement uit met de voor velen legendarische feesten in het Nut en later sporthal De Ring, de kroegen in de binnenstad en vanaf het jaar 2000 in De Poorterij. “In 2020 ging de huurprijs met 121 procent omhoog en konden we niet meer in De Poorterij terecht”, aldus Merks. Na de coronajaren hebben we in 2022 eenmalig een tweedaags feest gevierd in de binnenstad, daarna waren we te gast op het Schootsveld, helaas eenmalig. Carnaval is al meer dan vijftig jaar onderdeel van de Zaltbommelse cultuur. Het is het oudste, grootste volksfeest en onlosmakelijk verbonden met Zaltbommel.”

Feestje
De raadsleden wilden weten of het geluid misschien een beetje zachter kan tijdens carnaval. En of er muziek gedraaid kan worden zonder al te veel zware bassen. Dat kon Merks niet beloven. “Wij gaan mee met de tijd, deze muziek past daarbij, dat vinden onze bezoekers leuk”, zei hij. “Het geluidsniveau moet passend zijn, maar het moet wel een leuk feestje blijven. En als de gemeente de geluidsnormen bijstelt, gebeurt dat dan ook voor de horeca en sportkantines?”

Burgemeester Pieter van Maaren denkt dat de tijdelijke locatie bij de Witte watertoren de meest geschikte locatie is in Zaltbommel. “We willen een bruisende stad zijn”, zei hij. “Het circus en de kermis kunnen heel goed aan de Waalkade, maar voor carnaval en Lolliepop is het terrein bij de watertoren de beste keuze. Er zullen altijd mensen zijn die het niet eens zijn met de locatie.”
Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over de keuze voor een permanent evenemententerrein. Dat besluit komt er pas als een nieuw bestemmingsplan op tafel ligt.

Tags

evenemententerrein,Watertoren,Carnaval,Lolliepop

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie