bird
zondag 05 mei | 12.18 uur

Verslag van besloten raadsvergadering wordt tóch openbaar

23-02-2024 14:00
uur
Door: Britta Alink
stadhuis
Op 7 februari vergaderde de gemeenteraad achter gesloten deuren over de verbouwing van de woning van burgemeester Van Maaren. Het verslag van die vergadering wordt nu toch openbaar. (archieffoto: Bommelerwaardgids.nl)

ZALTBOMMEL – Het verslag dat gemaakt is naar aanleiding van de besloten raadsvergadering over de verbouwing van de woning van burgemeester Pieter van Maaren, wordt tóch openbaar gemaakt. Wanneer het verslag te lezen is, is nog niet bekend.

De beslissing om het verslag toch naar buiten te brengen, is donderdagavond genomen tijdens de gemeenteraadsvergadering. Het verslag gaat over de besloten vergadering van 7 februari dit jaar. De gemeenteraad sprak zich toen in het geheim uit over een mogelijk integriteitsonderzoek naar burgemeester Pieter van Maaren. Na afloop werd in een korte persverklaring bekend gemaakt dat dat onderzoek er niet komt. Maar meer werd er niet over bekend gemaakt.

Flauwekul
In de raadsvergadering van afgelopen donderdag diende Hein de Kort van het CDA een motie in waarin hij de raad opriep de geheimhouding rond de vergadering van 7 februari op te heffen. “Die geheimhouding is de grootste flauwekul”, zei hij. “Dit dossier leidt tot maatschappelijke vragen, die vanwege de geheimhouding niet beantwoord kunnen worden. Geheimhouding draagt niet bij aan een transparante overheid. De beeldvorming van het gemeentebestuur is hierdoor in een negatief daglicht komen te staan.” Volgens De Korte hebben de inwoners van de gemeente Zaltbommel ‘het recht om te weten hoe de door hun gekozen volksvertegenwoordigers hun rol op dit dossier uitoefenen.’

Geheimhouding opgeheven
Nadat De Kort de motie indiende, schorste burgemeester Van Maaren de gemeenteraadsvergadering om in overleg te gaan met de fractievoorzitters. Een kwartiertje later liet de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, Bart Schreuders van ZVV, weten dat de geheimhouding wordt opgeheven en dat er een gemeenteraadsvoorstel gemaakt wordt. In de eerstvolgende gemeenteraad, op donderdag 21 maart, wordt dat voorstel in het openbaar besproken.

Nieuwe kozijnen
Aanleiding voor de besloten vergadering op 7 februari was een publicatie in Brabants Dagblad over de renovatie van de woning van burgemeester Pieter van Maaren, in de historische binnenstad van Zaltbommel. Van Maaren kreeg in 2020 een vergunning om ‘achterzetramen’ te plaatsen aan de binnenkant van de kozijnen van zijn monumentale pand aan de Waterstraat. In plaats daarvan liet hij volledig nieuwe kozijnen plaatsen, voorzien van dubbel glas. Op 31 augustus 2023 zag een toezichthouder van de Omgevingsdienst dat er nieuwe kozijnen in de woning zaten en werd de bal aan het rollen gebracht. De burgemeester diende toen een aanvraag in om de boel te legaliseren. Die aanvraag is in januari van dit jaar door de monumentencommissie behandeld.

Excuses
Toen de zaak twee weken geleden bekend werd, heeft burgemeester Van Maaren in een brief aan de gemeenteraad zijn excuses aangeboden voor de gang van zaken. Hij beloofde er alles aan te doen de zaak alsnog gelegaliseerd te krijgen. De gemeenteraad plande de besloten vergadering om te praten over het wel of niet starten van een integriteitsonderzoek.

Melding
Eerder deze maand heeft voorzitter Jan Vellekoop van de Adviescommissie Fysieke Leefomgeving Zaltbommel-Maasdriel de kwestie over de nieuwe kozijnen in de woning van de burgemeester gemeld aan de Commissaris van Koning. “De heer van Maaren heeft willens en wetens de aan hem verleende vergunning overtreden en daarmee de wet”, aldus Vellekoop in een brief aan de provincie.

Omroep Gelderland meldde eerder deze week dat het Openbaar Ministerie ook een melding heeft ontvangen naar aanleiding van de ‘monumentenaffaire’ in Zaltbommel. Die melding wordt momenteel onderzocht.

 

Tags

woning burgemeester Zaltbommel

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie