bird
zondag 19 mei | 09.35 uur

Twee keer in de maand gezellig eten met de leden van 'Probus'

02-11-2023 09:54
uur
Door: Britta Alink
021123_Probus
Voordat de leden in De Gouden Molen met elkaar aan tafel gaan, drinken ze eerst een drankje. Foto: aangeleverd

ROSSUM - Twee keer in de maand ontmoeten de ongeveer twintig leden van Probus elkaar op maandagavond in restaurant De Gouden Molen in Rossum. Probus is een landelijk club voor 55-plussers, met meer dan vierhonderd afdelingen.

De bijeenkomsten van de afdeling Bommelerwaard duren van 17:00 tot 20:00 uur. Vaak is er eerst een lezing en daarna gaan de leden met elkaar aan tafel om een hapje te eten. "Geen driegangendiner, alleen een hoofdgerecht", vertelt voorzitter Harry Sanders. Harry is 74 jaar en woont in Gameren. Hij heeft zijn leven lang gewerkt bij Boskalis en woonde met zijn gezin op verschillende plekken in de wereld. Toen hij met pensioen ging stimuleerde zijn vrouw hem om zich bij Probus aan te sluiten. "Wat moet ik bij die club van oude van dagen?", was zijn eerste gedachte.

Maar al snel voelde hij zich er helemaal thuis. Margriet Noordman (72) is 'inkomend' voorzitter; zij volgt Harry volgend jaar op. Zij heeft altijd gewerkt als historica en woont in Geldermalsen. "Het is niet gebruikelijk om van buiten het gebied lid te zijn", vertelt ze. "Maar ik ben lang vrijwilliger geweest bij het Stadskasteel, dus ik voel me verbonden met de Bommelerwaard."

Op stap
De twee bestuursleden vinden het jammer dat hun afdeling, die in 2007 is opgericht, vrij onbekend is. "Er kunnen nog wel wat leden bij", vinden ze. Naast de tweewekelijkse bijeenkomsten in De Gouden Molen, gaan de leden ook een paar keer per jaar met elkaar op stap. De ene keer een bezoek aan een aardbeienkas of zoals laatst een rondleiding achter de schermen van Kringloopwinkel De Spullewaard.

Het is niet de bedoeling dat echtparen samen lid worden, maar partners zijn wel regelmatig welkom bij excursies of bij het Nieuwjaarsdiner. "We zijn bijvoorbeeld een keer een dag naar Amersfoort geweest en naar Breda", vertelt Harry. "En een keer naar de Brabantse Wal."

Bezwaar
Op de website van Probus staat dat de leden een 'maatschappelijk verantwoordelijke functie vervuld hebben en waarde hechten aan het regelmatig ontmoeten van elkaar. Ieder vanuit een persoonlijke, intellectuele en maatschappelijke achtergrond.'

Als iemand zich als lid aanmeldt mogen alle bestaande leden meebeslissen over het lidmaatschap. "Als één persoon bezwaar heeft, dan gaat het niet door", zeggen Margriet en Harry. "Maar dat is bij de afdeling Bommelerwaard nog nooit voorgekomen."

Wie meer wil weten, kan contact opnemen met Irene Diependaal via: idiependaal@xs4all.nl

Tags

Probus