bird
dinsdag 06 december | 21.22 uur

Sporen uit Tweede Wereldoorlog in Hurwenen en Bern

23-11-2022 16:29
uur
Door: Martin van Hemert
221122-hansterheege-hurnsekil.2514x1697x1
Jozef de Laat (midden), met rechts naast hem Bente Jörgensen. Foto: aangeleverd

HURWENEN/BERN - Ondanks het feit dat het ruim tachtig jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog plaatsvond, wordt er nog altijd volop onderzoek gedaan naar wat er zich allemaal in de Bommelerwaard heeft afgespeeld. Afgelopen week stonden Bern en Hurwenen in het middelpunt van de belangstelling voor oorlogskenners en geïnteresseerden.

Zo is er zaterdag een herdenkingsbord onthuld ter nagedachtenis aan een vliegtuigcrash in een weiland genaamd de Doornwaard, nabij Nederhemert-Zuid en Bern. Op 28 mei 1944 sloeg hier een Poolse Lancaster te pletter. Er waren acht Poolse bemanningsleden en één Amerikaans bemanningslid van Poolse afstamming aan boord.

Geen enkel bemanningslid heeft de kans gekregen het toestel te verlaten. De restanten van de stoffelijke overschotten zijn tijdelijk in Heusden begraven. Op 25 juli 1962 zijn de acht militairen overgebracht naar het Poolse Ereveld in Breda.

Bezoek
Ook in Hurwenen wordt op termijn een herdenkingsbord geplaatst, om te herinneren aan een vliegtuigcrash in een weiland. In tegenstelling tot de gebeurtenissen in Bern, wist de piloot uit Noorwegen de crash wél te overleven. Jozef de Laat was op zestienjarige leeftijd getuige van de vliegtuigcrash en nam daarover contact op met Koos Tromp van het Comité 4 en 5 mei Zuilichem.

Dankzij uitgebreid zoekwerk kon de naam van de piloot worden achterhaald - Jörgensen - en dat leidde vrijdag tot een bezoek van Bente, de dochter van de piloot. Zij ging met de nu 94-jarige De Laat naar de plaats waar de crash had plaatsgevonden. Het is de bedoeling dat er op de dijk een bord ter herinnering wordt geplaatst. De gemeente Maasdriel steunt deze onthulling van harte, verklaarde wethouder Sörensen. Zij was vrijdag bij het bezoek van de dochter van de piloot uit Noorwegen aanwezig.

Het doel van het Comité 4 en 5 mei Zuilichem is om bij elke crashplaats in de Bommelerwaard een herdenkingsbord te plaatsen. Inmiddels zijn er acht borden in de Waard gerealiseerd. Een bijdrage leveren aan dit project is mogelijk via Koos Tromp 0418 - 677134 of Piet Stoel 0418 - 671932.

Tags

Tweede Wereldoorlog,herdenkingsbord,Koos Tromp,Piet Stoel,Hans ter Heege,Hurnse Kil

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie