bird
vrijdag 26 april | 00.20 uur

Samantha en Cédric willen meehelpen bij het opsporen van stropers in Zuid-Afrika

23-09-2022 14:03
uur
Door: Martin van Hemert
160922_CedricenSamantha
Cédric van Dijk en Samantha Kaats. Foto: aangeleverd

KERKDRIEL/AMMERZODEN - Door middel van forensische opsporingstechnieken stropers in Zuid-Afrika opsporen. Dat is de droom voor Samantha Kaats en haar vriend Cédric van Dijk. Maar voor de cursus die hen voorbereidt op dat nobele werk, hebben de twee wel extra financiële middelen nodig. 'Het is niet zeker of het gaat lukken, maar zo'n mooie kans willen we niet laten liggen.'

Bij Samantha Kaats zit de hang naar spanning en sensatie naar eigen zeggen in het bloed. De 19-jarige Kerkdrielse - die momenteel woonachtig is in Den Bosch - kreeg dat namelijk van huis uit met de paplepel ingegoten: "Dat zit wel een beetje in onze familie. We houden allemaal van horrorfilms en misdaad; we kijken niet snel ergens van op en we houden van spanning en sensatie. Dus om dat te kunnen combineren met wetenschap; dat raakte mij wel."

Voldoening
Eén plus één is twee en dus besluit de Kerkdrielse, die ook zeven jaar in Ammerzoden heeft gewoond, zich aan te melden voor de opleiding tot forensisch onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam, net als de twee jaar oudere Cédric van Dijk. Tijdens hun opleiding leren Samantha en Cédric onder meer om bewijs te verzamelen op een plaats delict (bijvoorbeeld een moord) en met behulp van dat materiaal een verdachte op te sporen.
Een eervolle baan, vindt Samantha: "Het geeft me voldoening op het moment dat mijn onderzoek er mede voor gezorgd heeft dat de politie een verdachte heeft kunnen aanhouden. Dat hoeft niet per se op de muren geplakt te worden, maar voor jezelf weet je dat je er je steentje aan hebt bijgedragen."

Vernietigd
Voordat Samantha en Cédric hun derdejaars stage gaan lopen bij respectievelijk een particulier recherchebureau en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) geeft Andro Vos - oud-medewerker van het NFI - op de Amsterdamse hogeschool een presentatie over de Wildlife Forensic Academy, kortweg WFA.

De WFA is een Nederlands-Zuid-Afrikaans initiatief, waar onder meer parkwachten (rangers) en studenten een training kunnen volgen. Deze training richt zich op forensisch onderzoek in combinatie met stroperijen van wilde dieren. Eén van de dieren die regelmatig het slachtoffer wordt van stropers, is de neushoorn. Hun hoorn is kostbaar en daardoor een gewilde prooi voor stropers. 

(Tekst loopt door onder de foto's)


Om de identiteit van de stropers te kunnen achterhalen, kan forensisch onderzoek van groot belang zijn, maar op dat gebied valt in Zuid-Afrika nog een wereld te winnen, legt Samantha uit: "Wanneer er een dier is gedood, zijn de rangers er als eerste bij. Zij gaan dan meteen naar het dier toe en letten daarbij bijvoorbeeld niet op schoenafdrukken of sigarettenpeuken, terwijl daar DNA op kan zitten waarmee de dader kan worden achterhaald. Omdat ze die kennis niet hebben, worden zulke sporen vernietigd." 

Bundelen
Samantha en Cédric verdiepen zich meer en meer in het werk van de WFA en besluiten uiteindelijk de stoute schoenen aan te trekken. Ze melden zich aan om hun afstudeerstage bij de WFA te gaan volgen. Op die manier hopen ze mee te kunnen helpen in de jacht op stropers: "Ik vind het een mooi idee dat je de forensische kennis uit Nederland naar Zuid-Afrika kunt brengen. Je moet alle krachten bundelen en kennis delen om bepaalde problemen beter te kunnen aanpakken. Dat je op die manier stroperij tegen kunt gaan vind ik een heel mooi idee", aldus Samantha. Cédric vult aan: "we moeten toch een afstudeerproject doen, dus hoe mooi is het als dat in Afrika kan en je iets kunt bijdragen? Dit is een hele mooie kans om iets te doen waar ze echt iets aan hebben. En het is natuurlijk ook gewoon supermooi daar." 

Investeren
Om de stage van twintig weken te kunnen bekostigen, hebben de twee vierdejaarsstudenten inmiddels een crowdfundingsactie in het leven geroepen. Per persoon kost het volgen van de cursus namelijk 2500 euro. Het streefbedrag van de crowdfunding staat dan ook op 5000 euro: "Bewust, zodat al het gedoneerde geld naar het goede doel gaat en niet naar ons eten, de reis of ons verblijf", licht Cédric toe. Samantha: "Helaas is er in totaal veel meer geld nodig, maar we zijn ook bereid om er zelf in te investeren. Het is behoorlijk veel geld en het is daardoor ook niet zeker of het gaat lukken, maar omdat het zo’n mooie kans is hebben we dit geprobeerd."

"Dit is waarschijnlijk ook de enige keer dat we zoiets kunnen gaan doen. Stel je bent later aan het werk, dan heb je niet de tijd om dit te gaan doen", denkt Cédric. "En mocht het doel jammer genoeg niet behaald worden, dan krijgt iedereen die gedoneerd heeft zijn of haar geld terug", besluit Samantha.

De crowdfundingsactie voor Samantha en Cédric is te vinden op gofundme.com en via onderstaande QR-code. Doneren is nog mogelijk tot en met 31 december. Wanneer er voldoende geld wordt opgehaald, vertrekken Samantha en Cédric begin februari 2023 naar Zuid-Afrika.

Tags

Samantha van Dijk,Cédric van Dijk,WFA,forensisch onderzoek