bird
zondag 26 mei | 05.23 uur

Ruim 6,5 ton voor verder onderzoek naar nieuwe school in Nederhemert

26-05-2023 13:40
uur
Door: Britta Alink
school nederhemert_de wegwijzer
De school ligt nu ingeklemd tussen woningen in Nederhemert. (foto: Bommelerwaargdis)

ZALTBOMMEL - Basisschool De Wegwijzer in Nederhemert barst uit haar voegen. En dus heeft het college besloten dat er een nieuw gebouw moet komen, met een gymzaal en een voorschool. Maar waar de nieuwe school moet komen is nog niet duidelijk.

Naast het chronische ruimtegebrek op de huidige locatie, is ook de verkeerssituatie rond de school zorgelijk. Het gebouw ligt ingeklemd tussen woningen en ouders die hun kinderen naar school brengen, kunnen de auto nauwelijks kwijt. Binnen de bebouwde kom van het dorp is het volgens de gemeente vrijwel onmogelijk om een nieuwe school te bouwen. Voor bouwen buiten de contouren van het dorp is toestemming van de provincie nodig en die zegt daar niet zomaar 'ja' tegen.

Niet duidelijk
Het college heeft de gemeenteraad gevraagd om 657.851 euro beschikbaar te stellen om onder andere de 'locatiebepaling' verder uit te werken. De raad ging daar donderdag gemor van de oppositie mee akkoord. "Het stoort mij dat niet duidelijk is hoe die 6,5 ton besteed gaat worden", aldus Stef Dingemans van de SP. En ook voor Hein de Kort (CDA) waren er nog veel vragen. "Waarom komt het college niet eerst met een locatiekeuze en daarna pas met de vraag om budget", aldus De Kort.

Andere locatie niet nodig?
Volgens Frits van der Schans van GroenLinks is het nog niet duidelijk of een andere locatie wel nodig is. "De verkeerssituatie is nu hinderlijk, maar als we aan de rand van het dorp gaan bouwen zal de verkeersdrukte alleen nog maar toenemen, omdat meer mensen hun kinderen met de auto gaan brengen. Dan verplaatsen we het verkeersvraagstuk", aldus Van der Schans. Joost Drijvers van D66 sloot zich daarbij aan: "6,5 ton lijkt me erg kostbaar voor een locatie-onderzoek."

Hardst groeiende school
SGP-fractievoorzitter Geert Bok pleitte juist voor het beschikbaar stellen van het bedrag. "De school barst letterlijk uit haar voegen", zei hij. "Tot 2037 zal de school met nog eens 45 procent groeien, het is de hardst groeiende school van deze gemeente. We kunnen het De Wegwijzer niet aandoen de plannen voor nieuwbouw nog verder te vertragen."

Beheer
De oppositiepartijen hadden naast vragen over de hoogte van het bedrag ook nog veel vragen over het toekomstig beheer van het nieuwe complex. "Is het niet voordeliger om het gezondheidscentrum en het dorpshuis er bij te betrekken?", wilde Daniëlle van der Wiele van BVNL weten. De gemeenteraad hamert er verder op dat de gymzaal voor alle verenigingen toegankelijk moet blijven.

Informeren
Volgens wethouder Karima Bouchtaoui zijn verschillende partijen geïnformeerd over de plannen en blijven ze op de hoogte van de ontwikkelingen. "Hoe het beheer er in de toekomst uit gaat zien, moeten we nog verder uitwerken", aldus Bouchtaoui. De wethouder beloofde de raad over een tijdje te informeren over de gesprekken met provincie en grondeigenaren.

Britta Alink

Tags

de wegwijzer,basisschool nederhemert