bird
vrijdag 26 april | 12.08 uur

Rotary zet Voedselbank-vrijwilligers in het zonnetje

01-06-2022 16:05
uur
Door: Martin van Hemert
010622_Rotary2-1
Voor de vrijwilligers van de Voedselbank bood de avond ook volop gelegenheid om eens gezellig bij te kletsen. Foto's: aangeleverd

ZALTBOMMEL - Vrijwilligers van de Voedselbank Bommelerwaard werden op vrijdagavond 27 mei als dank voor hun inzet getrakteerd op een etentje in de Gasthuiskapel in Zaltbommel.

De avond werd hen aangeboden door het bestuur van de voedselbank. De Rotaryclub Zaltbommel tekende voor de organisatie van de avond en de Van Voordenstichting ondersteunde het initiatief met een donatie. 

Voedselpakket
De Voedselbank, gevestigd aan de Van Heemstraweg West in Zaltbommel, verstrekt voedsel aan mensen met een financieel tekort. Dat wordt mogelijk gemaakt door organisaties en bedrijven die het voedsel schenken. Zo wordt ook voorkomen dat goed en betrouwbaar voedsel wordt verspild. Mensen die het aantoonbaar zelf niet goed kunnen betalen worden gedurende maximaal drie jaar wekelijks voorzien van een voedselpakket. Binnen die termijn wordt, samen met andere lokale organisaties, geprobeerd om de zelfredzaamheid van de afnemers te vergroten.

Flexibiliteit
Op dit moment kent de Voedselbank 53 vrijwilligers, die hun werk geheel belangeloos verrichten. Ze tonen al jaren dat ze beschikken over grote flexibiliteit en veel aanpassingsvermogen. Tijd dus, volgens voorzitter Wim Bijkerk, om hen eens in het zonnetje te zetten en te danken voor hun inzet.

Leden van de Rotaryclub kookten op vrijdag 27 mei daarom voor hen een diner en serveerden dat in een sfeervol aangeklede Gasthuiskapel. Pianiste en Rotarylid An van Tuijl zorgde voor een passende muzikale omlijsting van het geheel. Gerrine Fernhout, voorzitter van de Rotaryclub, vertelde dat dit slechts een van de manieren is waarop de club gestalte geeft aan haar maatschappelijke betrokkenheid.

(Tekst loopt door onder de foto's)



Voortdurend worden goede doelen ondersteunt, zowel in de Bommelerwaard, als landelijk en internationaal. Om geld in te zamelen voor die goede doelen worden tal van activiteiten georganiseerd, maar steken de leden eendrachtig, net als op deze avond, ook graag de handen uit de mouwen. De gasten genoten van het driegangenmenu, de ambiance en de waarderende woorden. 

In coronatijd kregen voedselbanken in heel Nederland te maken met steeds strenger wordende hygiënemaatregelen en veiligheidsprotocollen. Omdat de horeca grotendeels gesloten was, werd er landelijk minder voedsel aangeboden, terwijl de vraag om voedselhulp juist toenam. Bij de Voedselbank Bommelerwaard daalde het aantal wekelijks uitgedeelde pakketten echter licht in 2021. Waarschijnlijk omdat de werkgelegenheid en de welvaart dat jaar in de streek redelijk op peil bleven waardoor een ‘armoedeval’, zoals in veel stedelijke gebieden, werd voorkomen. Eind 2021 werden wekelijks 70 pakketten verstrekt ten behoeve van 207 personen.

Drempel
In 2022 is tot op dit moment wel een stijging van 15 procent te zien, veroorzaakt door de hoge inflatie, de torenhoge energieprijzen en het aantal Oekraïense vluchtelingen. Het aanbod van voedsel blijft gelukkig goed, zodat er wekelijks pakketten met een waarde van 40 tot 60 euro kunnen worden verstrekt via uitgiftepunten in Zaltbommel, Kerkdriel, Hedel en Brakel.

Een punt van zorg blijft voor de Voedselbank naar eigen zeggen om iedereen te bereiken die behoefte en recht heeft op voedselhulp: “Je weet wel wie je wel bereikt, maar uiteraard niet wie je niet weet te bereiken. Sommige mensen weten wellicht niet van het bestaan van de voedselbank, anderen schamen zich voor de hulp die ze nodig hebben. Voor die mensen is de drempel om een aanvraag in te dienen hoog. Via gerichte voorlichting wordt geprobeerd de doelgroep te bereiken”, zo laat de Voedselbank weten.

Tags

Voedselbank,Rotary,Van Voorden-stichting