bird
donderdag 13 juni | 17.58 uur

Rossumse ouderen ontmoeten elkaar elke woensdag in De Beuk

10-06-2024 10:49
uur
Door: Britta Alink
10_06_24_ontmoetingsplekDeBeuk
Vlnr. Gera van Hezik, Bertha van Doorn en Thea Karels met op de achtergrond De Beuk. (foto: Esmee Pellegrom)

ROSSUM - Ontmoetingsruimte De Beuk in Rossum bestaat al zo'n veertig jaar. En toch weten veel mensen in het dorp niet van het bestaan. De initiatiefnemers van de wekelijkse ontmoetingsmiddagen op woensdag hopen een nieuwe doelgroep te bereiken en dat alle ouderen eens een keertje komen kijken.

Het gebouwtje is vanaf de straat niet te zien, maar ligt verscholen achter de in carrévorm gebouwde seniorenwoningen aan het Antonie Weijgertzeplein. In het gebouw is een keukenhoek, er staan verschillende tafeltjes, er staat een biljart en er zijn kasten vol spelletjes. Bijna elke dag is er iets te doen, van een soosmiddag tot een bingo, van een jeu-de-boulesavond tot koersbal en een kerkdienst van de katholieke kerk. Daarnaast zijn er jaarlijks terugkerende activiteiten zoals een Paasbrunch, de jaarsluiting, carnaval en een kerstbijeenkomst. "Dat loopt als een trein", vertelt voorzitter Bertha van Doorn tevreden.

Alle ouderen welkom
Sinds begin april is De Beuk ook elke woensdagmiddag open van 14:00 tot 16:30 uur. "We kregen vanuit Buurtzorg de vraag of we iets voor ouderen konden betekenen", vertelt bestuurslid Gera van Hezik. Samen met dorpsgenoot Thea Karels, die onder andere actief is voor Alzheimer Nederland, is het intitiatief genomen om elke woensdagmiddag open te gaan. "Hier zijn alle ouderen welkom, ook mensen met beginnende geheugenproblemen", zegt Thea. Een groep enthousiaste vrijwilligers staat klaar als gastvrouw. Zij ontvangen de bezoekers, schenken koffie, maken een praatje en zorgen voor leuke activiteiten. De toegang tot de woensdagmiddagen is gratis, een kopje koffie of thee kost 1 euro.

Ontmoetingsplek van belang
Volgens Gera is het voor een steeds groter wordende groep inwoners belangrijk om een ontmoetingsplek in het dorp te hebben. "Voor sommige bezoekers is het zo belangrijk om iets te hebben om naar uit te kijken", zegt ze. "Al is het maar één middag in de week." Daarom ook gaat de ontmoetingsmiddag op woensdag ook in de zomervakantie gewoon door. Het was even lastig om daar voldoende vrijwilligers voor te vinden, maar het is gelukt.

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom, ook mensen die met hun auto bezoekers kunnen brengen en halen. De vrijwilligers volgen tijdens een gezellige vrijwilligersmiddag samen een digitale training van Alzheimer Nederland. 

Meer informatie over de ontmoetingsplek of over het vrijwilligerswerk is verkrijgbaar bij Gera van Hezik: 06-36000814.

Tags

Ontmoetingsplek De Beuk

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie