bird
zaterdag 02 maart | 13.25 uur

Rode Kruis Bloesemtocht stopt ermee

24-11-2022 12:12
uur
bloesemtocht

WEST-BETUWE – Na dertig jaar valt het doek voor de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht. Volgens het bestuur is het door verschillende omstandigheden niet meer mogelijk een substantieel bedrag voor het goede doel te bereiken.

In een verklaring laat het bestuur weten dat er een combinatie aan factoren ten grondslag ligt aan het besluit dat afgelopen maandag is genomen. Ten eerste is de start-finishlocatie komen te vervallen. “We hebben hier geen duurzaam en veilig alternatief voor kunnen vinden”, aldus het bestuur. “Dat geldt ook voor de beschikbaarheid van parkeerweilanden.”

Veiligheidseisen
Een tweede belangrijke reden is volgens het bestuur de trend van ‘toenemende veiligheids- en duurzaamheidseisen’. “Het aanvragen van vergunningen voor een evenement van deze omvang wordt steeds complexer en de inzet van professionals is hierbij een vereiste. Dat strookt niet met de cultuur van onze organisatie, die door vrijwilligers gedragen wordt.”

Kosten
Tot slot zijn de kosten voor het organiseren van de jaarlijkse Rode Kruis Bloesemtocht sterk gestegen. “Hierdoor wordt het financiële risico dermate groot, dat het niet waarschijnlijk is dat de stichting daadwerkelijk een substantiële nettobijdrage voor het goede doel, het Rode Kruis, kan realiseren”, aldus het bestuur.

Deelnemers
De Rode Kruis Bloesemtocht werd elk jaar eind april gehouden en trok vele duizenden deelnemers. In 2019 deed een recordaantal wandelaars mee: meer dan 34.500 mensen. Ook de opbrengst was indrukwekkend. In 2015 bijvoorbeeld kon de organisatie meer dan 100.000 euro overmaken naar het Rode Kruis. In het coronajaar 2021 kon de tocht niet doorgaan, maar is het de organisatie toch gelukt om ruim 45.000 te doneren dankzij de alternatieve ‘Rode Kruis Bloesemmaand’.

Tags

rode kruis bloesemtocht,bloesemtocht