bird
vrijdag 26 april | 15.38 uur

Recordjaar voor molen Vento Vivimus

04-01-2021 10:00
uur
Foto 2A-2
• Molenaar Jan Maas maakt boven in de wiek een zeil vast. (Foto: aangeleverd)

HURWENEN – De molenaars van beltmolen Vento Vivimus (‘Leven van de Wind’) hebben afgelopen jaar een recordaantal omwentelingen gedraaid met hun wieken: meer dan 250.000.

Ondanks de pandemie zijn de molenaars Erwin van Gameren, Jan Maas en Petro van Doorne zeker twee keer per week actief geweest op de molen. In 2019 waren er 185.000 omwentelingen, in 2020 gingen ze er dik overheen met 265.671 omwentelingen.

Nieuwe zeilen
Tijdens de eerste lockdown hebben de molenaars ‘gewoon’ doorgedraaid. Bezoek was niet mogelijk, alleen op zaterdag 27 juni (toen er minder strenge maatregelen van kracht waren) konden bezoekers komen kijken hoe de wieken van de Vento Vivimus nieuwe zeilen kregen.

'Kom naar huis'
In die eerste lockdownperiode is gedraaid met een speciale zeilvoering. Drie wieken kregen een vol zeil, van de vierde wiek werd het onderste stuk opgerold, zodat het leek of er een hoekje uit was. Dit betekende vroeger in molentaal ‘Kom naar huis’, bedoeld voor de knechten die vaak op het land in de buurt van de molen aan het werk waren. Nu werd het gedaan voor de vele coronapatiënten die in het ziekenhuis lagen.

Blauwe wimpel
Voor het komende jaar hopen de molenaars dat de maatregelen snel versoepeld kunnen worden, zodat bezoek weer mogelijk is. Als de blauwe wimpel boven aan de achterkant van de kap van de molen wappert, weet iedereen: ‘Bezoek is meer dan welkom’.

Tags

vento vivimus,molen hurwenen