bird
vrijdag 27 januari | 16.25 uur

Radio Oké FM verdwijnt uit de ether

23-01-2023 11:35
uur
Door: Dominik Morawiak
radiookfm
Foto: Adobe Stock

BOMMELERWAARD – Radio Oké FM gaat stoppen met uitzenden. Dat heeft de lokale omroep voor de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel aangekondigd op zijn website. Zoals het er op dit moment naar uit ziet blijft de Bommelerwaard binnenkort zonder een lokale radiozender.

Oké FM begon in 2005 uit te zenden voor de regio Altena onder de naam Aalburg FM. Vanaf 2019 hebben de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel Oké FM aangewezen als de lokale omroep voor de Bommelerwaard. Het bestuur van Stichting Oké Media heeft besloten geen nieuwe aanvraag voor de zendmachtiging in te dienen om na 1 januari 2024 de publieke media-instelling voor de Bommelerwaard te mogen blijven.

Eisen mediawet
De omroep benoemt daar meerdere redenen voor. Zo ziet de stichting geen mogelijkheden om de komende jaren te voldoen aan de eisen van de mediawet. “Er wordt wel wat verwacht van een lokale omroep. Je moet continuïteit kunnen waarborgen in verslagen van de gemeenteraad, thuis zijn in de politiek”, licht Willem Bakker toe, voorzitter van Stichting Oké Media.

Vrijwilligers
In februari 2022 organiseerde Oké FM nog samen met Omroep Gelderland lijsttrekkersdebatten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Bakker wijst er echter op dat de laatste jaren vrijwilligers die journalistiek onderlegd zijn bij de omroep zijn vertrokken. “We hebben ons uiterste best gedaan. We kunnen allerlei mooie beloftes op papier zetten, maar we zien niet hoe we dat kunnen realiseren.”

Investeringen
Een andere reden om te stoppen is een verouderde radiostudio en een niet-toereikend FM-zenderpark die beide forse investeringen nodig hebben. Bakker: “In grote delen van de Bommelerwaard is Oké FM niet goed te ontvangen. Voor Maasdriel zijn er heel weinig opstelpunten. De gemeenten zijn zo uitgestrekt dat we waarschijnlijk nog twee frequenties nodig zouden hebben om het dekkend te krijgen.”

Luisterdichtheid
Goof van der Werken heeft jarenlang de ochtendshow van Oké FM gepresenteerd. Dat deed hij met veel plezier omdat hij elke werkdag reacties van luisteraars ontving die onderweg waren naar school of naar het werk. “Er is geen enkele omroep in de regio met zo’n luisterdichtheid. Als je hier iets weg gaf had je altijd reactie”, zegt Van der Werken. “De binding met de luisteraars was bijzonder sterk.”

Het succes van het radiostation was volgens de presentator het unieke format. “We hadden een mix van de jaren 80, 90 en piratenmuziek die in de regio populair was. Er is geen omroep die het zo brengt.”

Overname
De stichting geeft aan dat er de afgelopen tijd gesprekken over een mogelijke overname hebben plaatsgevonden. De geïnteresseerde partijen hebben er echter uiteindelijk van afgezien. Bakker laat weten dat Oké FM uiterlijk 1 mei uit de lucht gaat. Het is nog niet bekend wat er met de huidige radiostudio in Veen gaat gebeuren.

Toegevoegde waarde
Partijen die in aanmerking willen komen voor een aanwijzing als lokale publieke media-instelling voor de gemeente Zaltbommel en/of Maasdriel kunnen daarvoor een aanvraag indienen volgens de officiële procedure. “Als gemeenten zien we zeker de toegevoegde waarde van een lokale omroep. We hopen dan ook dat partijen zich gaan aanmelden”, laten de beide gemeenten weten.

 

Tags

oké fm,lokale omroep bommelerwaard