bird
vrijdag 17 mei | 07.14 uur

Opvang Oekraïners gaat in Maasdriel 'eigenlijk best goed'

22-09-2023 11:58
uur
140923_oekraienseonafhankelijkheidsdag
De Raaf (midden gehurkt) was te gast op Onafhankelijkheidsdag. Foto: gemeente Maasdriel

MAASDRIEL - De gemeente Maasdriel geldt als nationaal voorbeeld op het gebied van de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Een mooie waardering, maar er staan - vooral op het gebied van onderwijs - wel alweer nieuwe uitdagingen voor de deur. 'We staan voor bepaalde dilemma's.'

De Commissaris van de Koning, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de veiligheidsregio zijn het er allemaal over eens: Maasdriel heeft het goed voor elkaar met betrekking tot de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Vooral het nieuwe, zelf ontworpen 'diamantmodel' oogst alom lof.

(Tekst loopt door onder de illustratie van het diamant-model)
In dit model komen alle aspecten van de opvang in één oogopslag in beeld, te weten; organisatie, financiën, locatie, locatieonderzoek, veiligheid, scenario’s, communicatie, bevolkingszorg, zorg, werk & inkomen, integratie en onderwijs. Ieder van die twaalf aspecten brengt zijn eigen taken en actuele hulpvragen met zich mee, die vervolgens weer kunnen worden gekoppeld aan het team dat voor dat specifieke punt verantwoordelijk is.

Dilemma's
Op het gebied van onderwijs is er recentelijk wel het één en ander veranderd. Waar de 54 Oekraïense leerlingen in de basisschoolleeftijd in het afgelopen jaar nog les kregen op de Lispeltuut in Hedel en de Deken Wehmeijerschool in Velddriel, zijn ze vanaf dit jaar verspreid over alle basisscholen in de gemeente Maasdriel, zo is door de scholen onderling besloten.

Een grote verandering, weet ook wethouder Michiel Alexander de Raaf: "Dat heeft een behoorlijke impact. Het is van invloed op het leerlingenvervoer, maar dat vind ik nog het minst belangrijk. Het gaat er mij om dat we kijken wat goed is voor het kind", aldus De Raaf. "Vanuit de wet is onderwijs gericht op integratie en moeten kinderen Nederlandse les krijgen, terwijl ze misschien veel liever Engels zouden willen leren. Dat is één van de dilemma's waar we nu voor staan."

Zelfredzaam
Maasdriel laat volgens wethouder De Raaf zien dat de gemeente al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn nek heeft uitgestoken voor de vluchtelingen. "We worden door het ministerie van Justitie en Veiligheid gezien als 'Best practice'-voorbeeld als het gaat om de opvang van Oekraïners. Het gaat eigenlijk best goed, maar daar heeft de gemeente tot nu toe nog weinig over gecommuniceerd."

Dat heeft wel zo zijn redenen. Vanaf het begin van de opvang van de Oekraïners op EuroParcs Resort aan de Maas in Kerkdriel gaat de gemeente uiterst voorzichtig om met deze kwetsbare groep. Goedbedoelende inwoners die spullen willen afleveren worden bewust weggehouden bij het vakantiepark, om de rust voor de Oekraïners zoveel mogelijk te bewaren. "Het zijn geen huisdieren, het zijn geen stenen, het is geen openluchtmuseum; we willen dat ze zelfredzaam worden en hun eigen cultuur behouden", legt De Raaf uit. In het verlengde daarvan werd op donderdag 24 augustus de Oekraïense onafhankelijkheidsdag georganiseerd.

Landkaart
Mensen uit heel Oekraïne, vierden die dag samen, maar zonder hun mannen of vaders, die aan het front zijn. Burgemeester Jaco Geurts, wethouder De Raaf en diverse ambtenaren en betrokkenen waren daarbij te gast. De Raaf was onder de indruk van de moeite en tijd die diverse in Maasdriel woonachtige Oekraïners in het hele evenement hadden gestopt.

Vooral de landkaart van Oekraïne - waarop ze met geverfde handen konden aangeven waar in Oekraïne ze woonden - gaf De Raaf een besefmoment: "Die handen stonden over de hele landkaart heen, oftewel; ze wonen honderden kilometers van elkaar vandaan en zouden elkaar nooit leren kennen. Maar tijdens Onafhankelijkheidsdag had ik echt het idee dat het één grote familie was. Dat was heel bijzonder."

Tags

Oekraïne,EuroParcs Resort aan de Maas,Michiel Alexander de Raaf