bird
maandag 15 april | 19.47 uur

Onthulling achttiende-eeuwse romeinse beelden in Rossum

29-03-2024 11:14
uur
Door: Quinty van Gijn
beelden_onthulling_rossum-2
Wethouder Sørensen en voorzitter dorpsvereniging Rossum Antoon van de Heuvel knippen het lint door. (foto: Andre Versteeg)

ROSSUM - Twee gerestaureerde romeinse beelden sieren sinds kort de tuin van het Slot in Rossum. Dorpsvereniging Rossum nam het initiatief voor het restaureren. Samen met de gemeente Maasdriel konden ze dit realiseren.

De achttiende-eeuwse beelden zijn romeinse godenfiguren. Flora, godin van de bloemen en de lente, is te herkennen aan de bloemenslinger. Het andere beeld, Pomona, is de godin van de fruitbomen. In de romeinse tijd waren de beelden populair, maar in de middeleeuwen zijn ze in de vergetelheid geraakt. In de renaissancetijd kwamen ze weer in opkomst en werden ze opnieuw gemaakt.

Aanschaf beelden
De beelden zijn in de jaren zestig verkregen met behulp van de Kaay-stichting. Ze kwamen uit een tuin van een landhuis. Ook op andere locaties in Nederland zie je de beelden terug, zoals bij het Paleis Het Loo. Na aanschaf werden de beelden geplaatst in de tuin van de Slot, maar nadat er vernielingen hadden plaatsgevonden zijn ze verplaatst naar de Vaste Burcht. Bij de nieuwbouw hiervan zijn ze op de gemeentewerf terecht gekomen.

Tweede leven
Al twintig jaar stonden ze op de gemeentewerf van Maasdriel. “Door speurwerk van één van onze dorpsraadleden zijn we daar achter gekomen. Wij vonden eigenlijk dat deze beelden weer op een originele plek terecht moesten komen”, vertelt Antoon van de Heuvel, voorzichter van dorpsvereniging Rossum. Na wat vooronderzoek, volgde een verzoek aan de gemeente om de beelden op te knappen. Met instemming van de gemeente, die de restauratiekosten op zich nam, is dit initiatief tot een goed resultaat gebracht.

Aanwinst
Antoon van de Heuvel en wethouder Anita Sørensen knipten samen de lint door, dat omwikkeld was om de beelden. "Het is echt een aanwinst voor de dorpskern van Rossum. Als je hier langs rijdt zie je ze schijnen. Het is enorm leuk dat we de beelden op deze manier een tweede leven geven", vindt wethouder Sørensen. Ook zijn er nog ideeën om een bloemenperkje om de beelden heen te leggen. Dit maakt het totaalplaatje echt compleet.

Het team van BWG TV - de video-afdeling van de Bommelerwaardgids - plaatst binnenkort een reportage op: www.bwgtv.nl

Quinty van Gijn

Tags

Onthulling beelden,Slotstuin Rossum