bird
zondag 19 mei | 14.28 uur

Nieuwe stap in gebied rond Alem en mogelijke ontzanding

29-08-2023 10:25
uur
110422_dronefotoMarenscheWaarden-LR
Het gebied waar de ontzanding moet gaan plaatsvinden. Een illustratie van het project is verderop in het artikel te vinden.

ALEM - Met de afronding van het zogeheten MIRT-onderzoek rondom de gebiedsontwikkeling Alem en St. Andries is er een nieuw hoofdstuk aangebroken van één van de heetste hangijzers van de Maasdrielse gemeentepolitiek. 

"De ontwikkeling van het gebied rond Alem en St. Andries kan vrijwel geheel betaald worden met bijdragen van het Rijk, de provincie Gelderland en Dekker Groep en kost de Maasdrielse gemeenschap niets.” Dat zegt wethouder Peter de Vries in een toelichting op de plannen voor het gebied.

De gemeente Maasdriel wil in het gebied onder andere meer riviernatuur met bos, (schier)eilanden en natuurvriendelijke oevers. De oude rivierloop moet weer zichtbaar worden en er moet waterstandsdaling mogelijk zijn bij hoog water. Het stimuleren van toerisme en recreatie kan volgens de gemeente onder andere door het verplaatsen van de haven naar het dorpshart van Alem, de aanleg van een fietsbrug tussen Alem en Kerkdriel en de realisatie van struinpaden. Daar staat de in Alem gevreesde grondstoffenwinning - oftewel ontzanding in de Marensche Waarden - tegenover.

Meerwaarde
De ontwikkeling van het gebied staat in het Masterplan Maas, dat de gemeenteraad in 2020 al vaststelde. Dat richt zich op het stimuleren van toerisme en recreatie in Maasdriel. In het plan staat onder andere: 'Het doel is om de potentie van Alem als mooi dorp aan de Maas te verbeteren'.

Het afgelopen jaar is onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de plannen en de effecten op het milieu en de omgeving ( MIRT-onderzoek, red.). Uit die eerste onderzoeken blijkt volgens de gemeente dat 'de plannen in onderlinge samenhang kunnen worden uitgevoerd en dat ze een meerwaarde voor het gebied kunnen leveren voor wat betreft natuur, rivierverbeteringen, recreatie en leefbaarheid.

Kans
En dan het punt waar de dorpsbewoners zich al jaren zorgen over maken, de ontzanding of zoals de gemeente het noemt 'de grondstoffenwinning'. Volgens de gemeente geeft ontzanding ruimte voor de riviernatuur en levert het belangrijke grondstoffen voor de bouw van woningen, dijken en infraprojecten zoals de verbreding van de A2. "Alle opbrengsten blijven in het gebied en zijn ten gunste van Alem en omgeving", aldus de wethouder.

Samenwerking met alle partijen is volgens De Vries heel belangrijk om de doelen te halen. "Juist door nu integrale gebiedsontwikkeling ter hand te nemen, grijpen we de kans om onze doelen te bereiken", zegt hij. "Het is zonde om deze kans mis te lopen. Nu kunnen we samen met onze partners zelf de regie voeren en met grondstoffenwinning als kostendrager het gebied verder brengen", aldus een enthousiaste De Vries.

(Tekst loopt door onder de afbeelding. Bron: gemeente Maasdriel)


Dat enthousiasme wordt door de dorpsraad Alem allesbehalve gedeeld. Voorzitter Gerard van Mook las het nieuws naar eigen zeggen met stijgende verbazing: "De gemeente laat het in het artikel voorkomen alsof alles al in kannen en kruiken is, maar dat is natuurlijk niet zo; de gemeenteraad moet nog een besluit nemen over een eventueel vervolg van de plannen. En het bericht geeft de indruk dat het enorme voordelen voor Alem gaat opleveren, maar wij zitten helemaal niet te wachten op een fietsbrug en verplaatsing van de jachthaven. Dat Maasdriel het toerisme wil bevorderen is prima, maar niet ten koste van Alem", aldus Van Mook.

Vergrijst
Hij vervolgt: "Weet je waar wij al jaren op zitten te wachten? Woningbouw. Al tien jaar lang kloppen we elk jaar bij de gemeente aan over woningbouw, omdat het dorp vergrijst. Jonge Alemmers moeten het dorp uit omdat er niet gebouwd wordt. De cruciale dingen waar Alem op wacht, daar heeft de gemeente geen oog voor."

De gemeenteraad van Maasdriel moet in september besluiten over de volgende stap: een verdere verkenning. De dorpsraad beraadt zich nog op vervolgstappen, al zegt Van Mook sowieso tijdens deze vergadering te gaan inspreken: "Voor wat het waard is."

Overleg
Wanneer de raad instemt met het vervolgonderzoek, moet het plan ook nog in verdere overleggen met onder meer provincie en ministerie besproken worden. Als in dat overleg ook ingestemd wordt met de plannen, worden deze verder uitgewerkt en volgen meer onderzoeken.

De gemeenteraad neemt nu dus nog geen definitief besluit, dat besluit volgt later. De verkenningsfase duurt naar verwachting twee jaar. Vervolgens is er nog een planuitwerking nodig (inclusief vergunningen). Ook die fase duurt circa twee jaar. De realisatie van de plannen kan dan in 2027/2028 starten.

Bommelerwaardgids-journalist Dominik Morawiak maakte eind vorig jaar een uitgebreide videoreportage over de plannen voor ontzanding in de Marensche Waarden. Deze video is hier te vinden.

Tags

gebiedsontwikkeling Alem,Alem,Ontzanding,grondstoffenwinning,Marensche Waarden