bird
zondag 05 mei | 12.25 uur

Nieuwe dominee in Zuilichem wil ‘benaderbaar’ zijn

26-02-2024 15:50
uur
Door: Britta Alink
heime leenman_dominee zuilichem_foto Koen Vandenput
Dominee Heime Leenman is afgelopen zondag bevestigd in de gereformeerde kerk Gameren-Zuilichem. (foto: Koen Vandenput)

ZUILICHEM - Na twee vrouwelijke dominees heeft de gereformeerde kerk Gameren-Zuilichem weer een man op de kansel staan. Predikant Heime Leenman is begin deze maand samen met zijn vrouw Edith in Zuilichem komen wonen. Afgelopen zondag was de bevestigings- en intrededienst.

Voor de 27-jarige Heime is Zuilichem zijn eerste gemeente als dominee. Heime groeide op in Hardinxveld en studeerde na de middelbare school theologie in het Belgische Leuven. "Daar is een protestantse opleiding met vooral Nederlandse studenten", vertelt hij. "Het is ondergebracht in een voormalig klooster, met voor elke student een eigen kamer. Ik vond het avontuurlijk om er naar toe te gaan en uiteindelijk heel interessant. Ik kon me heel breed met de bijbel en met mensen bezig houden."

In Leuven leerde Heime zijn Edith kennen, met wie hij in 2021 is getrouwd. Edith heeft ook theologie gestudeerd en is momenteel bezig met een master 'geestelijke verzorging'.

Positief
Toen Heime zijn oog op de vacature in Zuilichem liet vallen en het beroep van de kerkenraad op tafel lag, heeft hij samen met Edith de beslissing genomen het te aanvaarden. "We zijn gaan lunchen in Zaltbommel en hebben alles op een rijtje gezet", vertelt de kersverse dominee. "We waren er snel uit. Ik vind de mensen van deze kerk heel positief, heel open en zeer verwelkomend. De mensen nemen hun geloof heel serieus en hebben een oprechte manier van leven. Dat vind ik mooi om te zien."

Bij de intrededienst afgelopen zondag was burgemeester Pieter van Maaren aanwezig. Hij sprak de kerk, waar naast de gemeenteleden ook veel vrienden en familie van Heime en Edith aanwezig waren, toe. De oude stagebegeleider van Heime, dominee Harald Overeem leidde de dienst. 

Psalm 36
Voor zijn eerste preek als dominee van Zuilichem liet Heime zich afgelopen zondag inspireren door Psalm 36. "In Uw licht zien wij licht'", citeert hij. "Het is een dierbare tekst voor mij. Ik koppelde het in de preek aan het verhaal van de blinde Bartimeüs die door Jezus genezen wordt. 'Sta op, houd moed, Hij roept u'. Dat wil elke predikant natuurlijk graag horen, dat Jezus je roept."

Leren kennen
De komende tijd gaat de nieuwe dominee vooral benutten om het dorp, de inwoners en de leden van zijn gemeente te leren kennen. De gereformeerde kerk Gameren-Zuilichem telt ongeveer vijfhonderd leden, waarvan er zo'n tweehonderd de kerkdienst op zondag bezoeken. De kerkleden komen niet alleen uit Gameren en Zuilichem, maar ook uit andere dorpen van de Bommelerwaard. Heime heeft al een paar afspraken voor ontmoetingen in zijn agenda staan, maar hoopt er nog veel meer bij te krijgen. "Ik zou graag een keer koffie willen drinken met de burgemeester en wil kennismaken op de basisschool in het dorp", geeft hij als voorbeelden.

Jonge mensen
Daarnaast hoopt Heime dat ook jonge mensen hem kunnen vinden. "Als ze daar behoefte aan hebben kunnen ze met mij praten over hun uitdagingen of worstelingen met het geloof. Ik hoop dat ik een benaderbare predikant kan zijn. Dat mensen me bellen of mailen als ze ergens mee zitten. Zelfs als ze nooit in de kerk komen."

Tags

dominee zuilichem,heime leenman,gereformeerde kerk gameren-zuilichem

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie