bird
zondag 19 mei | 08.35 uur

Na 46 jaar leraarschap op De Schakel in Ammerzoden gaat Ad de Vaan met pensioen

19-07-2023 12:37
uur
Door: Martin van Hemert
190723_jubilarissenSchakel
Afscheidnemend leerkracht Ad de Vaan tussen jubilarissen Ilse Kivit en Marja Robbemondt. Foto: aangeleverd

AMMERZODEN - Zo vluchtig en flexibel onderwijzend personeel tegenwoordig vaak is, zo honkvast en trouw is Ad de Vaan. Vanaf zijn twintigste werkte hij als leraar op Rooms-Katholieke basisschool De Schakel in Ammerzoden. Vorige week beleefde de 66-jarige inwoner van Kerkdriel zijn laatste schoolweek. 'Ik ben nooit op zoek geweest naar een andere baan.'

"46 jaar fulltime lesgeven op dezelfde school kom je niet vaak tegen, hè. Dan hoor je inmiddels wel een beetje bij het meubilair.” Ad de Vaan vertelt het op zijn één na laatste lesdag met gevoel voor understatement, want natuurlijk is 46 jaar in dienst van dezelfde werkgever een bijzonderheid. Dat geldt bij iedere baan, maar zéker in het onderwijs, waar tegenwoordig de banen zowat voor het oprapen liggen.

Dat staat in schril contrast met de situatie tijdens de basisschoolperiode van Ad, waarin het onderwijs enorm populair was: "Vanaf de lagere school wilde ik al leerkracht worden. Na de havo ging ik naar de pedagogische academie. Nadat een baan als leraar op een school in Elshout op het laatste moment afketste, vertelde een vriend dat er nog een vacature was op De Schakel. Destijds schreef je dan een simpel briefje naar de directeur: 'ik wil graag bij jullie komen werken'. Toen ik solliciteerde waren er een stuk of honderd sollicitaties op een baan in het onderwijs, nu heb je er hooguit drie of vier. Toch mocht ik twee dagen later langskomen om vragen te beantwoorden. Dat ging goed; binnen een week heb ik een bewijs van goed gedrag afgegeven en een diploma overlegd en dat was het."

Struintocht
Het blijkt voor Ad het begin van een 46 jaar durende loopbaan, waarin hij een gepassioneerde middenbouw-leraar wordt (de groepen 4, 5 en 6, red.). "Het voordeel van de middenbouw is dat kinderen op die leeftijd nog aanhankelijk zijn, maar wel al bagage hebben; ze kunnen al rekenen, lezen en schrijven, maar je kunt ze ook nog vormen. Aardrijkskunde en geschiedenis zijn mijn vakken, dat is echt mijn passie en dat probeer ik ook op de kinderen over te brengen", aldus Ad, wiens struintochten beroemd zijn op De Schakel.

"Ik ben van de verhalen, van de natuur. Ieder jaar organiseerde ik een struintocht en dan gingen we op pad. Ze hebben me al gevraagd of ik volgend jaar nog terugkom voor de struintocht en daar heb ik 'ja' op gezegd", geeft Ad grif toe.

Hardloper
Naast de struintocht waren ook de schoolkampen met groep 8 een hoogtepunt van het jaar. Maar liefst 35 jaar ging Ad mee op kamp. "Ook al heb ik nooit groep 8 lesgegeven, toch ben ik wel met die schoolkampen meegegaan. Op die manier leer je de kinderen op een hele andere manier kennen. Dat zijn mooie ervaringen die je meeneemt."

Een ander belangrijk onderdeel van het leven van Ad is sport. Al van jongs af aan heeft hij een grote passie voor voetballen, schaatsen en wielrennen. Vroeger was hij ook nog fanatiek hardloper en triatleet. Dat combineerde hij overigens moeiteloos met zijn werk: "Vroeger woonde ik in Rosmalen en daarvandaan ging ik vier keer in de week hardlopend hier naar school. Daarna even douchen en terug weer hetzelfde verhaal. Als kleuters me in een auto zagen, wisten ze niet wie ik was. ‘Meneer Ad in een auto, hoe kan dat?’ Ik kwam altijd óf met de fiets, óf te voet", lacht Ad.

Digitale wereld
Maar wat is nu toch dat geheim achter 46 jaar lesgeven op dezelfde school? En wat wil Ad aan mensen meegeven die twijfelen om het onderwijs in te gaan? "Eén ding; je moet het niet voor het geld doen, maar je moet echt feeling hebben met kinderen. School moet geen straf zijn; je moet ze plezier in het leven meegeven. En ervoor zorgen dat ze wat meer lezen en minder achter het scherm zitten. Lezen bevordert de verbeeldingskracht bij kinderen, veel meer dan een schermpje."

Daarmee stipt Ad een gevoelig puntje aan. Het onderwijs is sinds het begin van zijn onderwijsloopbaan immers enorm veranderd, voornamelijk op digitaal gebied. Of zoals hij zelf omschrijft: "We zijn van het krijtje naar de computer gegaan. Ik ben niet zo van de digitale wereld, maar daar heb je mee te maken, klaar. Ik ga daar wel in mee, al is het op een iets ander tempo dan de jeugdige leerkrachten. Die zijn daar veel sneller in, maar ze staan ook altijd voor mij klaar als ik iets wil vragen. Daardoor voel ik me serieus genomen."

Voldoening
Op donderdag 6 juli is Ad samen met collega's Ilse Kivit en Marja Robbemondt in het zonnetje gezet, maar waar Ilse en Marja 25 jaar in dienst zijn en volgend schooljaar nog doorgaan, was het voor Ad een officieel afscheid van De Schakel.
Dat raakte hem: "Voor mij was het wel heel emotioneel, het heeft me veel gedaan. Ik was de laatste maanden bezig met afvinken; de laatste keer Kerstviering, de laatste keer schoolvoetbaltoernooi. Maar ik heb er wel vrede mee. Ik kijk er met voldoening op terug en van mij mag de jeugd het nu overnemen. Ik heb het altijd goed naar mijn zin gehad, maar denk dat dit voor mij precies het juiste moment is om te stoppen."

Tags

De Schakel,Ad de Vaan,Marja Robbemondt,Ilse Kivit