bird
zondag 19 mei | 12.46 uur

Misdaadverslaggever schrijft boek 'De Hedelse afpersingszaak'

11-10-2023 09:28
uur
011121_DeGroot
Archieffoto: Bart Meesters

HEDEL - De afpersing van De Groot Fresh Group uit Hedel en de daarmee gepaard gaande serie aanslagen hielden tussen 2019 en 2021 de Bommelerwaard in zijn greep. Misdaadverslaggever Yelle Tieleman schreef daarover het boek ‘De Hedelse afpersingszaak’: cocaïne, terreur en de ontwrichtende macht van criminelen.

Nadat bij fruitbedrijf De Groot Fresh Group in Hedel bijna 400 kilo cocaïne wordt gevonden, krijgt eigenaar William een anoniem sms’je: hij moet 1,2 miljoen euro betalen voor de geleden schade. Het blijkt het begin van één van de meest gewelddadige afpersingszaken in Nederland. Dat komt mede door  een blunder van het Openbaar Ministerie, dat een personeelslijst met honderden adressen van (ex-)medewerkers van De Groot lekt naar onder andere de hoofdverdachte. Een serie aanslagen en pogingen tot aanslagen in onder meer Kerkdriel, Hedel en Velddriel volgt en zaait veel angst onder inwoners van de Bommelerwaard.

Gedetailleerd
Journalist Yelle Tieleman volgt de zaak op de voet en schrijft het boek ‘De Hedelse afpersingszaak’: cocaïne, terreur en de ontwrichtende macht van criminelen. In het boek beschrijft Tieleman gedetailleerd wat er allemaal is gebeurd; van de mislukte geldoverdracht bij het Van der Valk-hotel in Zaltbommel tot en met de omstreden undercover-actie waardoor één van de verdachten - al dan niet gedwongen - allerlei belangrijke informatie prijsgaf. Het boek is online en via diverse boekhandels te koop. Ook maakte Tieleman de podcast Rot Fruit, gebaseerd op het boek. Deze podcast verschijnt in de luister-app Podimo.

Volgende week verschijnt in de Bommelerwaardgids een interview met auteur Yelle Tieleman.

Tags

De Groot Fresh Group,fruithandel,afpersing,aanslagen