bird
vrijdag 17 mei | 04.43 uur

Mgr. Zwijsenschool neemt afscheid van 84 jaar ervaring: 'Toen ik zeven was, wilde ik al schooljuf worden'

27-07-2022 16:26
uur
Door: Martin van Hemert
200722_HannienRosalie
Rosalie Bruijgom en Hanni Verlouw genoten met volle teugen van hun grootse afscheid. Foto: Mariska van Brakel

KERKDRIEL - Rosalie Bruijgom (66) en Hanni Verlouw (64) namen vorige week afscheid van de Mgr. Zwijsenschool. Ze hebben respectievelijk 43 en 41 jaar les gegeven op de basisschool in Kerkdriel en dat was voor de leiding van de school alle reden voor een groots afscheid. 'Ik heb al twee generaties gezien, daar hoeft niet nog een derde generatie bij te komen.'


Ze hebben er al een halve dag op zitten, maar toch genieten Rosalie Bruijgom en Hanni Verlouw nog met volle teugen. Deze hele dinsdag staat namelijk in het teken van hun afscheid. Dat begint al om kwart voor acht in de ochtend wanneer ze verkleed worden opgehaald, waarna er op school allerlei activiteiten op het programma staan, zoals een theatervoorstelling en een reünie met oud-collega's. "Alles was een verrassing", zegt Rosalie. Hanni vult aan: "We wisten natuurlijk wel dat ons iets stond te wachten, maar dit is echt een feestdag. Daar staan we ook wel om bekend; groots vieren. Dat gebeurt nergens zoals hier."

Drive
'Hier' is in dit geval natuurlijk de Mgr. Zwijsenschool. In totaal gaven beide vrouwen maar liefst 84 jaar les op de basisschool in Kerkdriel. Dat ze het beide vele tientallen jaren hebben volgehouden op dezelfde school, geeft aan hoe groot hun passie voor het onderwijs is. "Je start dit beroep omdat je heel veel om kinderen geeft. Je wil ze iets leren en die drive moet je hebben, anders hou je het nooit zo lang vol", geeft Rosalie toe. Hanni: "Toen ik zeven jaar was, wilde ik al schooljuf worden. Ik heb me nooit ingelezen over wat je dan ging verdienen en hoe lang het ging duren; ik heb het gewoon altijd al gewild."

Desgevraagd vertellen beide dames of ze hadden verwacht het ruim veertig jaar op de Zwijsenschool vol te houden: “Bende mal!", roept Hanni uit. "Ik heb nooit gedacht; dit ga ik de komende veertig jaar doen. Als ik dat had geweten, was ik in bed blijven liggen", lacht ze. 

Ervaring, kennis en humor
Collega-lerares Marion van Hemert is maar wat blij dat Hanni en Rosalie dat niet hebben gedaan. Ze weet maar al te goed hoe gevoelig het verlies van de twee voor de Mgr. Zwijsenschool is: "Rosalie had een schat aan ervaring en kennis. Dat gaan we zéker missen, echt wel. Voor Hanni geldt hetzelfde, maar ook haar humor. Die is echt ongeëvenaard; ze kan zo 'raak' dingen verwoorden, ook gerust tegen de kinderen. Dan denken wij soms weleens 'oei, zou je dat wel zeggen', maar van Hanni kan iedereen het hebben", aldus Marion, die zelf ook al 37 jaar lesgeeft op de school in Kerkdriel. "Het groepje waar ik mee begonnen ben wordt op deze manier steeds kleiner, dat is best lastig. Ik ken Rosalie's kinderen en andersom, ik weet alles van Hanni; we zijn er voor elkaar in lief en leed, dat is de kracht van dit team." 

Een definitief afscheid is het voor beide vrouwen overigens (nog) niet. Hanni blijft als invalkracht aan de school verbonden en Rosalie valt tot de kerst in voor haar opvolgster, die recentelijk is bevallen. Hoewel Rosalie en Hanni dus beide nog in een aangepaste vorm tijdelijk na de zomervakantie terugkeren, vindt er volgens collega Marion wel degelijk een verandering plaats: "De laatste jaren zijn er veel leerkrachten met pensioen gegaan. Daar komen nieuwe, jongere mensen voor in de plaats, maar daardoor verandert de dynamiek wel. We gaan ze hier echt missen."

Rosalie zelf nuanceert het vakkundig: "Ze gaan ons missen, dat heb ik wel gehoord. Maar da's misschien maar efkes." "Ach ja, maar drie maanden, en dan denken ze ‘oh ja, die waren er ook nog'", besluit Hanni lachend.

Tags

Mgr. Zwijsenschool,Kerkdriel,Hanni Verlouw,Rosalie Bruijgom