bird
dinsdag 19 maart | 12.03 uur

MFA Brakel komt later dan gehoopt

11-06-2021 09:10
uur
Door: Britta Alink
brakel-5
• In het ultieme MFA komen voetbalclub en scholen op één locatie. (foto: Bommelerwaardgids)

BRAKEL – Het plan voor de bouw van een multifunctionele accommodatie voor de voetbalvereniging en de scholen in Brakel blijft voorlopig vooral een mooi plan. Daarom heeft de gemeenteraad donderdagavond 1,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de noodzakelijke opknapbeurt van de club en de scholen.

‘Geld, geiten, grond en geduld’. Dat zijn volgens wethouder Kees Zondag de vier belangrijkste zaken waar hij op dit moment tegen aan loopt. Het ultieme plan zoals dat is voorgesteld door een stuurgroep kost waarschijnlijk rond de 18 miljoen euro.

Grond
Een geitenhouder aan de Kooiweg is te dichtbij de beoogde locatie aan de Middelkampseweg. De gemeente heeft de grond zelf niet in bezit en moet dus grond zien te verwerven.

Frustrerend
“We hebben te maken met planologische, milieutechnische en volksgezondheidsredenen”, aldus Zondag. “Dat is frustrerend voor de initiatiefnemers, voor de inwoners en voor het college.”

De wethouder hoopt tijdens de behandeling van de Perspectiefnota in juli verschillende scenario’s aan de raad voor te kunnen leggen. “Dan kan de gemeenteraad aangeven welke richting wij op moeten gaan. Dan kan de raad voorwaarden stellen over bijvoorbeeld geld, tijd en locatie.”

Scenario's
Voor fractievoorzitter Hein de Kort van het CDA duurt het allemaal veel te lang. “Waarom zijn wij als gemeenteraad niet eerder betrokken bij de plannen”, vroeg hij de wethouder. “Er liggen verschillende scenario’s, maar die kregen we pas eergisteren te zien. Welke scenario’s worden op dit moment uitgewerkt?”

Motie van Treurnis
De Kort herinnerde de wethouder eraan dat de gemeenteraad in juli vorig jaar een motie had aangenomen waarin stond dat de raad ‘opiniërend’ betrokken wilde zijn bij te maken keuzes voor het MFA. Nadat die motie was aangenomen heeft de gemeenteraad geen informatie meer ontvangen, terwijl die informatie er volgens De Kort wel degelijk was. Voor hem was dit reden genoeg om donderdagavond samen met Frits van der Schans van GroenLinks een ‘Motie van Treurnis’ in te dienen over de gang van zaken.

Belachelijk
Dat ging de overige fracties veel te ver. Fractievoorzitter Bart Schreuders van ZVV noemde het zelfs een ‘belachelijke vertoning’. “Het MFA verdient het niet om onderdeel te worden van een verkiezingscampagne”, zei hij tegen De Kort. “Daarvoor is het veel te belangrijk.” De motie werd verder alleen nog gesteund door D66 en daarmee verworpen.

Investeringen
De raad stemde vervolgens wel in met de 1,4 miljoen euro om noodzakelijke investeringen te doen in voetbalclub en scholen. Wethouder Kees Zondag benadrukte zelf ook niet gelukkig te zijn met de gang van zaken. “Dat het zo lang duurt, leidt tot frustratie en teleurstelling”, zei hij. “Maar wij zijn volop aan het onderhandelen en boeken al resultaten. Er wordt op diverse borden geschaakt, maar vooral de verwerving van grond is en blijft heel lastig.”

Tags

mfa brakel