bird
zondag 05 mei | 22.24 uur

Marathonschaatsseizoen start zaterdag: 'Lekker dat we na twee jaar weer los kunnen'

20-10-2021 15:30
uur
Door: Martin van Hemert
181021_marathon-1
• Clarissa van Maaren (beennummer 82) is dit seizoen één van de vijf regio-rijders. Foto: Michel Pichot du Plessis

AMSTERDAM - Voor de marathonschaatsers die geboren en getogen zijn in de Bommelerwaard, staat zaterdag na een coronastop van ruim 600 dagen weer de eerste marathonwedstrijd op het programma. Wat mag er van de schaatsers uit de regio worden verwacht?

Het is weleens anders geweest, maar in de Bommelerwaard zijn het tegenwoordig de vrouwen die de eer in het marathonschaatsen hoog moeten houden. Met Elsemieke en Clarissa van Maaren, Ilona Grandia, Sanne van Heel en Daniëlle van Zanten kent deze regio vijf marathonschaatsers die in de Bommelerwaard geboren en getogen zijn. Dat wil echter niet zeggen dat zij ook alle vijf zaterdag aan de start zullen verschijnen tijdens de traditionele seizoensopener op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam.

Lekker
Voor Clarissa - die met een heupblessure kampt - komt die wedstrijd bijvoorbeeld nog te vroeg. Een tegenvaller, want de 27-jarige schaatsster die tegenwoordig in Zaltbommel woont en uitkomt voor Team Skadi kan niet wachten om een wedstrijd te rijden. "Na twee jaar is het wel lekker dat we eindelijk weer los kunnen. We willen dit seizoen voor goede klasseringen gaan. De top-tien is sowieso een doel, maar hopelijk kunnen we ook een keer naar de top-vijf klimmen. Ik moet het zelf van mijn sprint hebben, dus ik hoop me een keer in een massasprint goed te kunnen positioneren zodat ik de top-vijf kan halen."

Twijfel
Ook Elsemieke - Clarissa's jongere zus - zit in de ziekenboeg. Aan een val hield de rijdster van Palet Vastgoedonderhoud een flinke hersenschudding over, waarvan ze nog steeds met de naweeën kampt. "Ik merk dat ik daar nog voorzichtig mee moet zijn. Ik moet uitkijken wat mijn hoofd doet als ik een zware inspanning lever en ben nog een beetje in twijfel of ik de eerste marathon wel of niet ga starten. Dan ga ik liever bijvoorbeeld vanaf november kneiterhard schaatsen, dan dat ik nu de eerste wedstrijd begin en er gelijk hoofdpijn aan overhoud. Ik probeer het per dag te bekijken en alle trainingen die ik nu doe en waar geen reactie op volgt, vink ik af. Ik heb wel de hoop dat, wanneer m’n hoofd beter is, ik er ook weer vrij snel sta."

Proeven
De in Zaltbommel woonachtige Ilona Grandia verwacht zaterdag namens Het Leontienhuis wel aan de start te kunnen verschijnen, al heeft ze nog geen idee hoe de verhoudingen daar zullen zijn: "Iedereen vraagt zich af waar hij of zij staat ten opzichte van de rest. Voor mij is dit seizoen geslaagd als ik met een lekker gevoel terug kom na de Alternatieve Elfstedentocht. Twee jaar geleden heb ik op de Weissensee van het rijden in de kopgroep mogen proeven en dat smaakt wel naar meer", aldus Grandia, die verwacht aan haar laatste seizoen te beginnen: "Ik ga al bijna tien jaar mee, het is nu gewoon mooi geweest."

Beloftedivisie
Tot slot Sanne van Heel en Daniëlle van Zanten. Zij rijden in de zogeheten beloftedivisie in dienst van team Mastermind / Rekenservice / VGR. De 18-jarige Van Zanten staat te popelen om weer van start te gaan. Ter voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen reisde ze recentelijk af naar het Duitse Inzell. "Dat is toch wel het schaatswalhalla. Het was heel erg gaaf, een hele fijne schaatsomgeving."

Mede door die voorbereiding hoopt de jonge Brakelse dit seizoen te gaan knallen op het één na hoogste niveau: "Zoals ik me nu voel denk ik dat het wel goed gaat komen. Ik hoop heel erg dat het natuurijs om de hoek komt kijken, daar reed ik twee jaar geleden heel goed. En zaterdag wil ik naar een plek in de top-tien rijden, al hoop je stiekem natuurlijk altijd op meer."

Martin van Hemert

Tags

marathonschaatsen

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie