bird
zondag 16 juni | 08.11 uur

Maatregelen omtrent oud en nieuw: vuurwerkvrije zone en tentfeest

15-11-2023 13:05
uur
Onrust Hedel 7
Tijdens de afgelopen jaarwisseling gingen onder andere auto's in vlammen op op het Kasteelplein. Foto: Bart Meesters

BOMMELERWAARD – Zowel in de gemeente Maasdriel als Zaltbommel worden komende jaarwisseling maatregelen getroffen tegen (vuurwerk)overlast.

Aangezien de jaarwisseling in de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel in de voorgaande jaren flink in de papieren liep (respectievelijk 31.000 en 75.000 euro schade) is er een pakket aan maatregelen en preventie-acties samengesteld. Zo heeft de gemeente Zaltbommel recentelijk goedkeuring gegeven voor een tentfeest tijdens oud en nieuw in Brakel. Deze tent komt dit jaar niet op de Wielaag voor Huis Brakel, maar aan de Veerweg in de buurt van de voetbalvelden.

Tentfeest
De gemeente Zaltbommel stelt een 'stimuleringsbijdrage' beschikbaar van 5000 euro. Het doel achter het tentfeest is om inwoners van omliggende dorpen te verleiden naar Brakel te komen, in plaats van in de eigen woonplaats voor mogelijke overlast te zorgen. Ook zijn er plannen voor een vuurwerkshow in Bruchem en in het kader van preventie geeft burgemeester Pieter van Maaren volgende week op het Cambium College een vuurwerkles.

In Maasdriel zijn ook vuurwerkvrije zones onderdeel van de aanpak van overlast rondom de jaarwisseling. Bij het winkelcentrum van Hedel zou zo'n zone van kracht moeten zijn. Dat vindt in ieder geval de voltallige Maasdrielse gemeenteraad. Tijdens de begrotingsraad van donderdag 2 november kwam een motie van SGP, GroenLinks en D66 ter tafel, waarin het college van burgemeester en wethouders werd opgedragen om het gebied 'Winkelcentrum Hedel' (bij het Kasteelplein, red.) aan te wijzen als plaats waar het verboden is om consumentenvuurwerk te gebruiken.

Heilige graal
Burgemeester Jaco Geurts omarmt die unaniem aangenomen motie. "We zijn voortvarend bezig met het uitvoeren van deze motie, al moeten we niet het idee hebben dat de problematiek is opgelost wanneer je het vuurwerkvrije gebied uitbreidt." Daarmee verwijst Geurts naar de plaatsen die standaard al als vuurwerkvrije zones worden aangemerkt; binnen een straal van vijftig meter van kerken, begraafplaatsen, verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, woonzorgcentra, dierenpensions en dierenparken.

"In deze motie gaat het om een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk, terwijl de grootste overlast meestal wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Dat is altijd al verboden. Ik sta volledig achter de motie, maar het is dus niet de heilige graal", benadrukt Geurts. In Hedel is daarnaast de campagne 'Hou Hèl Heel' gelanceerd. Inwoners en ondernemers ontvangen in de aanloop naar de jaarwisseling communicatiemiddelen, zoals een raamposter en een profielfotokader voor op sociale media, om aan te geven dat inwoners van Hedel een prettige jaarwisseling zonder ongeregeldheden wensen.

Ook in de gemeente Zaltbommel mag vuurwerk niet worden afgestoken binnen een straal van vijftig meter van de eerder genoemde locaties, op De Stadswallen en rondom chemiebedrijf Sachem. Een nieuwe vuurwerkvrije zone ziet burgemeester Van Maaren niet zitten: "Als we dat willen, moeten we ook kunnen handhaven."

Tags

jaarwisseling