bird
maandag 04 maart | 22.26 uur

Lotgenoten ontmoeten elkaar maandelijks in het Alzheimer Café

16-03-2023 16:27
uur
Door: Britta Alink
160323_AlzheimerCafe
Vlnr. Josien, Cecile, Judith en Pieter. Foto: Esmee Pellegrom

AMMERZODEN - Elke derde donderdag van de maand kunnen mensen met dementie en hun mantelzorgers lotgenoten ontmoeten in het Alzheimer Café.

"Daardoor leren mensen beter begrijpen wat er precies aan de hand is", zegt Josien Borsje, coördinator van het maandelijkse café. "Door elkaar te ontmoeten ervaart men niet alleen te staan in de ervaring met de ziekte."

Waardevol
De bijeenkomsten in partycentrum De Weesboom werden tot drie jaar geleden bezocht door rond de veertig mensen. Sinds de coronapandemie merken de organisatoren dat veel mensen zijn afgehaakt en nieuwe bezoekers hun weg nog niet weten te vinden. "Dat is heel jammer", vindt Judith Voermans, gespreksleider van het Alzheimer Café. "Het is juist heel waardevol om bij elkaar te komen en ervaringen uit te wisselen. Dat samenzijn geeft een stukje begrip en erkenning en is heel belangrijk."

Zelf is ze als dochter van een vader met dementie bij Alzheimer Café terecht gekomen. Zonder haar vader, want hij woont in Limburg. "Maar ik wilde er graag meer over weten", zegt ze.

Thema
Belangenbehartiger Cecile de Hoop hoopt dat een bezoek aan het Alzheimer Café bijdraagt aan meer kennis over de ziekte. Namens Alzheimer Nederland overlegt zij met de gemeente Zaltbommel over mogelijkheden om de gemeente zo dementievriendelijk mogelijk te maken. Haar collega Thea Karels doet dat voor Maasdriel. Samen kijken ze onder andere naar de behoefte bij winkeliers en verenigingen naar voorlichting en training over dementie. "Zaltbommel heeft beleidsmatig echt aandacht voor dementie", vertelt ze tevreden. "Er wordt gewerkt aan een convenant."

Elk Alzheimer Café heeft een eigen thema. Donderdag 16 maart gaat over gevoelens en verlangens. Huub Buijssen spreekt deze avond onder andere over zijn boek 'Het hart wordt niet dement'. In april komt kandidaat-notaris familierecht Marjolein Reffeltrath spreken over rechtsbescherming bij dementie, op donderdag 11 mei staan hulpmiddelen en domotica centraal waarmee mensen met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Donderdag 15 juni spreekt casemanager Henny de Haan over het thema 'Als thuis wonen niet meer gaat.'

Vrijwilligers
Tijdens elke Café-avond zijn zo'n zes vrijwilligers aanwezig om de avond in goede banen te leiden. Er zijn gastvrouwen en -heren, iemand schenkt koffie of thee en er is een vrijwilliger die achter een tafel met informatiemateriaal staat. "We kunnen nog wel een paar vrijwilligers gebruiken", vertelt bestuurslid Pieter Tielen. Pieter is gepensioneerd ondernemer, de wereld van Zorg en Welzijn is nieuw voor hem, maar hij heeft wel veel bestuurservaring die hij graag inzet voor de Alzheimerregio 's-Hertogenbosch en Bommelerwaard.
"Vooral als de diagnose dementie net gesteld is, kan de patiënt nog heel goed meedoen met allerlei reguliere activiteiten", vertellen de vier vrijwilligers.

"Met een goede begeleiding kan iemand nog heel lang meedoen en volwaardig meetellen. Soms heeft iemand met dementie de neiging zichzelf te isoleren. Wij willen mensen daar graag uithalen en goed kijken wat nog wel kan en goed gaat. Laten we hopen dat dementie uit de taboesfeer raakt en beter wordt herkend. Als een kassière meer weet over dementie, valt het haar eerder op als een alleenstaande man of vrouw iedere dag alleen maar een pak koffie komt halen."

Koffie-ochtend
De afdeling hoopt meer mensen te bereiken met de maandelijkse bijeenkomsten. Iedereen in de Bommelerwaard is welkom bij het maandelijkse café in Ammerzoden. Ook wordt vier keer per jaar een koffie-ochtend georganiseerd, afwisselend in De Vaste Burcht in Rossum en Het Slot in Gameren.

Meer informatie over de cafe's en het vrijwilligerswerk is verkrijgbaar bij Judith Voermans: 06-51528742.

Tags

Alzheimer Cafe,Alzheimer

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie