bird
zondag 05 mei | 14.13 uur

Loevestein staat stil bij dood van Navalny

21-02-2024 13:29
uur
Door: Britta Alink
2023-03 Tentoonstelling Monddood - Mike Bink Lores ( (13)
De tentoonstelling 'Monddood' is nog tot 11 maart te zien. Foto: Mike Bink

POEDEROIJEN - Slot Loevestein is geschrokken van het nieuws dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny vorige week is overleden. "Navalny's dood is een groot verlies voor de democratie en de mensenrechten wereldwijd", laat Loevestein weten.

Op Slot Loevestein is tot 11 maart de tentoonstelling 'Monddood - Politiek gevangen' te zien. Navalny is één van de politiek gevangenen, die centraal staat in de tentoonstelling. tijdens de opening, in maart vorig jaar, was de replica van de ShiZO een replica van de gevangeniscel van de Russische oppositieleider opgesteld op de vesting van Loevestein. Die replica is gemaakt door Navalny's broer Oleg en liet de slechte omstandigheden zien waarin Navalny gevangen werd gehouden.

Aleksej Navalny (1976) zat sinds eind december in de strafkolonie IK-3, in het hoge noorden van Rusland, op de rand van de Poolcirkel. Hij was daarvoor wekenlang spoorloos. “We betuigen ons diepste medeleven en oprechte deelneming aan de nabestaanden en naasten", laat directeur Ed Dumrese van Slot Loevestein via social media weten. "Navalny heeft onder verschrikkelijke omstandigheden gevangen gezeten. Dit benadrukt nogmaals de noodzaak om mensenrechten te waarborgen."

Brieven en kaarten
Ter ere van Navalny's leven en zijn strijd tegen corruptie en voor democratie heeft Slot Loevestein witte bloemen geplaatst op de plek waar zijn verhaal wordt verteld. "Zodat bezoekers kunnen stilstaan bij zijn overlijden", aldus Loevestein. Daarnaast is op de zolder van het kasteel ruimte gecreëerd om steun te betuigen of een wens op te schrijven. Bezoekers kunnen kaarten of brieven ophangen of in de brievenbus doen. De kaarten die in de brievenbus worden achtergelaten, worden opgestuurd naar het team van Navalny.

Het nieuws over de dood van Navalny werd op 16 februari bekendgemaakt door de directie van de strafkolonie waar hij zat. De doodsoorzaak is onduidelijk. Navalny's moeder en zijn advocaten mochten het mortuarium niet in en kregen geen antwoord op hun vragen.

Tags

Slot Loevestein,Aleksej Navalny

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie