bird
zondag 05 mei | 18.15 uur

Lia Davidse gaat met emeritaat: ‘Ik heb er wel zin in’

19-02-2024 12:12
uur
Door: Britta Alink
lia davidse_foto Koen Vandenput_dominee rossum_tweestromengemeente
Lia Davidse was dominee in de Tweestromengemeente van Rossum, Hurwenen en Heerewaarden. (foto: Koen Vandenput)

ROSSUM - De protestantse Tweestromengemeente van Rossum, Hurwenen en Heerewaarden neemt zondag 25 februari afscheid van hun predikant. Dominee Lia Davidse heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en gaat met emeritaat. "Ik heb er wel zin in", zegt ze.

Lia komt oorspronkelijk uit Middelburg waar ze opgroeide in een christelijk gezin met drie kinderen. "De kerk vond ik nogal saai", vertelt ze. "Wel had ik als tiener interesse in de activiteiten van Youth for Christ, gezellig naar de koffiebar waar sprekers kwamen of bijbelstudies met leeftijdgenoten." Na de pedagogische academie ging Lia niet aan de slag in de klas, maar ging ze aan het werk in een kindertehuis van het Leger des Heils in Hilversum. Mooi werk, maar ze wilde meer. Lia ging theologie studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Eerste ontmoeting
In 1998, ze was toen 41 jaar, kon ze aan de slag als predikant. Ze viel in bij verschillende kerken en kwam uiteindelijk als dominee van de gereformeerde kerk van 's Graveland op vijf kilometer van Hilversum terecht. Lia had het fijn in 't Gooi, maar vond het na dertien jaar toch tijd voor een verandering. "Al bij de eerste ontmoeting in Rossum had ik het gevoel 'dit gaat het worden'", vertelt ze. "De kennismaking vond plaats bij een lid van de kerkenraad thuis, heel gemoedelijk, iemand had een taart gebakken en de sfeer was goed."

Wennen
Het aanvaarden van het beroep betekende ook dat Lia verhuisde naar de pastorie vlakbij de kerk in Rossum. "Als Zeeuwse voelde ik me hier meer thuis dan in 't Gooi", vertelt ze. "Het is hier wat gemoedelijker en de vertrouwde degelijkheid kom ik hier tegen. De mensen gaan hier heel fijn met elkaar om." Ze genoot van de omgeving, de dijken, de rivieren. "Maar het was ook wennen", bekent ze. "Al het vertrouwde was weg. Mijn familie en vrienden woonden ver weg, ik zat hier in mijn eentje. Ik stond helemaal achter mijn beslissing, maar het was in het begin soms best lastig."

Tweestromengemeente
Maar al snel voelde ze zich helemaal thuis in het mooie Rossum. In 2018 werd de gemeenten van Rossum en Hurwenen en die van Heerewaarden samengevoegd tot de Tweestromengemeente.

Kerkbezoek
Net als veel andere gemeenten ziet ook de Bommelerwaard het kerkbezoek afnemen. "Dat is jammer en pijnlijk", vindt Lia. "Onze gemeente telt rond de vijfhonderd leden, waarvan we er zo'n vijftig op zondag in de kerk zien. De gemiddelde leeftijd van de kerkgangers ligt rond de zeventig. De geloofstaal lijkt niet meer aan te sluiten bij de huidige tijdgeest. We denken God niet nodig te hebben. Ik vind dat jammer, want juist de verbinding met God, die verticale dimensie, hebben we als wereld en als mensen zo nodig."

Lichtjesdag
Terugblikkend op haar tijd in Rossum komen veel mooie herinneringen boven. Onder andere aan de Lichtjesdag, die al een jaar of vier wordt georganiseerd. Op die dag in de week van Allerheiligen en Allerzielen, plaatst de gemeente in samenwerking met de katholieke Franciscusparochie een tent op de parkeerplaats bij de PLUS supermarkt. Iedereen, gelovig of niet, protestants of katholiek of andersgelovig, is welkom om een kaarsje te branden voor een dierbare. "Dan schijnt het licht van God", zegt Lia. "En zijn we met elkaar verbonden."

Waardevol
Afscheid van de Tweestromengemeente, betekent voor Lia ook afscheid van Rossum. Per 1 maart verlaat ze de pastorie aan het Kerkplein en verhuist ze naar een kleine woning in Zaltbommel. "Ik ga het dorp en de mensen zeker missen", zegt ze. "Het was de afgelopen jaren heel mooi dat ik bij de mensen werd binnen gelaten. Letterlijk in hun huis, maar ook in hun geestelijk leven. Ik mocht bij verdrietige momenten zijn zoals overlijdens en bij mooie vrolijke dagen als geboortes en huwelijken. Ik vind het heel waardevol dat de mensen mij zoveel hebben toevertrouwd."

Sabbatsjaar
Na haar afscheid en verhuizing gunt Lia zichzelf eerst een 'sabbatsjaar'. "Voorlopig ga ik geen verplichtingen aan, ik laat alles eerst even zakken", zegt ze. "Misschien ga ik wel een mooie reis maken, wat meer zingen en mooie dingen maken. Ook wil ik me verdiepen in de geschiedenis van onder andere Middelburg en van het slavernijverleden."

Afscheidsdienst
Op vrijdag 23 februari is er een afscheidsbijeenkomst in de Vaste Burcht, van 16:00 tot 19:00 uur. Hier treedt onder een koor op, dat bestaat uit Oekraïense vluchtelingen.

De afscheidsdienst in de kerk aan de Maasdijk is op zondag 25 februari om 14:00 uur. Tijdens de dienst is er een collecte voor het 4YouStudieFonds van het UAF (Universitair Asielfonds). Dit fonds heeft Lia zelf opgericht in 2012, voor gevluchte vrouwen uit het Midden Oosten en Afghanistan. De organisatie stelt geld beschikbaar voor studiekosten voor studenten en professionals en voor kinderopvang. "Ik koos voor het Midden Oosten, omdat daar immers de bron ligt voor de bijbelse verhalen", zegt Lia.

Meer informatie over het studiefonds staat op: www.tweestromengemeente.nl

Britta Alink

 

 

Tags

lia davidse,tweestromengemeente

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie