bird
maandag 15 april | 19.59 uur

Leven over de Grens (deel 5): Marga en Rob in Portugal

14-08-2023 07:30
uur
Door: Dominik Morawiak
marga van schendel_rob derks_leven over de grens
Marga en Rob verhuren vier vakantiewoningen en twee glampingverblijven in hun ‘Quinta Corcunda’. (Foto: aangeleverd)

BOMMELERWAARD - Marga van Schendel (58) groeide op in Hedel, maar woont nu al weer zestien jaar met haar man Rob Derks in de Portugese Algarve.

In de zomerserie Leven over de grens maken we elke week kennis met oud-inwoners van de Bommelerwaard die besloten hebben een leven in het buitenland op te bouwen. Waarom zijn ze vertrokken en hoe bevalt het wonen in een ander land? Wat maakt het leven over de grens beter en waar lopen ze tegenaan? En komen ze ooit nog terug naar de Bommelerwaard? In deel vijf maken we kennis met Marga van Schendel (58): een geboren Hedelse die ondertussen al zestien jaar samen met haar man Rob Derks in de Portugese Algarve woont.

Heerlijke vakantie
“We zagen deze plek en we waren helemaal verkocht”, vertelt Marga over Quinta Corcunda, het gastenverblijf dat zij en Rob op het platteland van Oost-Algarve runnen, op zo’n 25 kilometer van de stad Faro. “Mensen komen met een gevoel: ik wil vakantie vieren. We willen ze een heerlijke vakantie bezorgen.”

Woonark Amsterdam
Marga komt oorspronkelijk uit Hedel waar ze tot haar zestiende heeft gewoond. Na een opleiding in de zorg in Eindhoven gedaan te hebben heeft ze drie jaar in Tel Aviv gewoond. Terug in Nederland verhuist Marga naar Amsterdam waar ze in 1995 haar man Rob ontmoet die van reizen houdt. Het stel begint later een B&B op een woonark in de hoofdstad. “Dat hebben we vier jaar gedaan, ik vond het zo vreselijk leuk”, blikt Marga terug.

De oud-Hedelse werkte ernaast als communicatietrainer en docent in zakelijke beroepen terwijl Rob in de logistiek werkte. Het runnen van de B&B smaakte naar meer en de wens om te reizen bleef bij Rob aanwezig. “Wij dachten aan Spanje of Zuid-Amerika, maar op dat moment begon het wereldwijd onzeker te worden. Het werd minder veilig in Zuid-Amerika en in Spanje begonnen er allerlei protesten vanwege de vele Engelsen die Spanje overspoelden.”

Relaxed
Een oud-buurvrouw die jarenlang in de Algarve heeft gewoond raadt het stel aan daar een kijkje te gaan nemen. “In Oost-Algarve waren we meteen verkocht. Het leven is heel relaxed en Oost-Algarve is heel pittoresk. Het leven gaat hier ook in de winter door. Er zijn geen gesloten luiken, de marktjes en de restaurantjes zijn open.”

Uiteindelijk emigreert het stel in 2007 naar Portugal met een ruime buffer om daar een gastenverblijf te starten. De wereldwijde crisis gooit echter roet in het eten. “We wilden een gastenhuis kopen, maar de banken wilden hier niet lenen en we hadden geen eigen inkomsten. Ineens moesten we dat idee opgeven.”

Verliefd
Het stel blijft toch in Portugal waar Marga haar werk in de zorg oppakt en Rob een winkel in badkamerartikelen begint. In 2011 kopen ze hun huidige huis waar ze direct verliefd op zijn geworden. “Het is vlakbij de kust, je bent in tien minuten op de stranden.”

Quinta Corcunda
Marga en Rob richten daar hun ‘Quinta Corcunda’ op. Tussen de olijf-, sinaasappel-, vijgen- en johannesbroodbomen komen vier vakantiewoningen en twee glamping accommodaties met een buitenzwembad. “We wilden geen B&B, maar zelf-catering met eigen keukens. We cijferen onszelf een beetje weg zodat de gast de koning is. Maar ook hier willen gasten warm verwelkomd worden dus we denken in oplossingen. Als mensen ’s avonds laat komen en de winkels dicht zijn, sturen we een mailtje: kunnen we boodschappen voor jullie doen?”

(tekst gaat verder onder de foto)

Levensstijl
Het stel ontvangt veel reserveringen uit Nederland, maar er komen ook gasten uit Spanje of uit Portugal zelf. Ondertussen zijn Marga en Rob gewend geraakt aan de Portugese levensstijl. “Portugezen zijn niet proactief. In Nederland ga je voor advies naar een winkel. Als je hier een router nodig hebt, pakken ze de eerste doos, je rekent af en dan kom je thuis en is het helemaal niet wat je wilde”, lacht Marga. “Dat niet-proactieve geeft ook weer een mooie sfeer: komt het niet vandaag, dan komt het morgen.”

Taal
De Portugese taal blijft een uitdaging voor de Nederlanders. “In Porto en Lissabon wordt algemeen beschaafd Portugees gesproken. Hier in de Algarve worden heel veel woorden ingeslikt, maar we redden ons wel. En de meeste Portugezen spreken ook Engels, vooral de jongeren.”

De afgelopen jaren zijn steeds meer Nederlanders naar de Algarve verhuisd met wie Marga en Rob regelmatig contact hebben. “Wij zijn een van de eersten die begonnen met gastenhuizen. Nu hebben we een club van twintig die meedoen. We hebben een verhuurdersapp: waar loop je tegenaan? Wie heeft er plek? Dan hoef je geen nee te verkopen.”

De coronapandemie was een moeilijke periode voor het stel doordat veel gasten niet naar de quinta konden komen. “Maar zodra het weer kon, liep het weer goed. Als je de beschikbaarheid bekijkt, hebben we zelfs voor 2025 al boekingen.”

Dankbaar
Marga en Rob denken er vooralsnog niet aan terug te gaan naar Nederland, het leven in Portugal bevalt hen uitstekend. “We zullen ooit misschien wel downsizen. Over een paar jaar is de hypotheek afbetaald, dan hoef je niet continu vol te zitten. We hebben wel het idee hier te blijven op deze plek. We zijn heel erg dankbaar voor wat we hebben bereikt en dat we de ruimte hebben om het zo op te zetten.”

Dominik Morawiak

Kijk voor meer informatie op: www.quinta-corcunda.com

 

 

Tags

marga van schendel,rob derks,quinta corcunda,leven over de grens