bird
zaterdag 10 december | 00.21 uur

Kunstwerk 'Windeling' siert tuin Stadskasteel

08-06-2020 15:00
uur
Door: Britta Alink
stadskasteelklein-1
Het kunstwerk is gemaakt door Anja van Schijndel.

ZALTBOMMEL – Museum Stadskasteel in de oude binnenstad van Zaltbommel is sinds Tweede Pinksterdag weer open voor publiek. Bezoekers kunnen terecht voor een bijzondere tentoonstelling ter gelegenheid van 75 Jaar Bevrijding. En genieten van ‘Windeling’, een kunstwerk van drie dansende meisjes.

Van mobilisatie tot wederopbouw. Dat laat de tentoonstelling zien. De oorlogsjaren in Maasdriel en Zaltbommel waren donker met de deportatie en moord op de Bommelerwaardse Joden en de heftige gevechten in de nadagen van de oorlog in Hedel, Ammerzoden en Kerkdriel.

Beknopt overzicht
“Voordat corona uitbrak was het onze bedoeling in het Stadskasteel een beknopt overzicht te laten zien en bezoekers aan te sporen de Bommelerwaard in te trekken”, vertelt conservator Roland Gieles, die de tentoonstelling samen met beheerder Majo Slosser heeft ingericht. “Op die manier wilden we aandacht vragen voor bijvoorbeeld de herdenking van de Slag bij Hedel en herdenkingsactiviteiten in Zuilichem, Velddriel en andere dorpen.”

75 Jaar Bevrijding
Vanwege de coronacrisis zijn sommige activiteiten verplaatst naar de nazomer of naar de herdenking van volgend jaar. Het Zaltbommelse museum heeft besloten de expositie ter ere van 75 Jaar Bevrijding toch door te laten gaan.

Parfum '4711'
In de Oudheidkamer van het museum krijgt de bezoeker een beeld van de oorlogsjaren. Door teksten, maar vooral door de tentoongestelde voorwerpen in de vitrines: noodgeld, een schoentje gemaakt van touw, een ventiel gemaakt van een jampotje. Een parfumflesje van ‘4711’ en eentje van ‘Boldoot’, waar veel Bommelaren grappen over maakten, omdat ze het een passende verwijzing vonden naar de NSB-burgemeester Jan Boll.

Nieuwaal
Ook ligt er een speciaal oorlogskookboek en zijn er foto’s te zien, van onder andere een lange rij voor de gaarkeuken in de Waterstraat in Zaltbommel. Bijzonder is het verhaal van een gezin in Nieuwaal, dat een schuilplaats maakte in de Waaldijk. Hier heeft een Joodse familie de oorlog overleefd.

Anja van Schijndel
Na de overzichtstentoonstelling gaan de bezoekers via de tuin van het Stadskasteel naar het museumcafé. In de tuin staat het kunstwerk ‘Windeling’, van de Bommelse kunstenares Anja van Schijndel. Drie meisjes in rode jurkjes en met rode haren draaien mee met de wind. Het werk was vorig jaar te zien tijdens ‘Pracht in de Gracht’. Bij de opening van die expositie liet wethouder Willem Posthouwer al weten dat dit beeld heel goed zou passen bij de viering van 75 Jaar Bevrijding in 2020.

Vrijheidsvogels
In de tuin staat een gezellig terras met daaroverheen een partytent, zodat iedereen ook bij slecht weer gezellig buiten kan zitten. Het dak van de partytent is versierd met ‘Vrijheidsvogels’, die gemaakt zijn door vele creatievelingen tijdens een ‘thuisworkshop’ van het MuseumAtelier.

Bevrijdingskleding
In het Museumcafé is een expositie te zien van ‘Bevrijdingskleding’. “Toen de bevrijding er aan zat te komen, gingen veel vrouwen aan de slag om feestelijke kleding te maken, meestal van restjes stof”, licht conservator Roland toe. “We hebben een originele bevrijdingsrok in bruikleen gekregen.”

Elliz in Company
Daarnaast hebben de vrijwilligers van Elliz in Company hun eigen eigentijdse ‘bevrijdingskleding’ gemaakt. Dat levert een kleurrijk geheel op van onder andere een bewerkte spijkerbroek en een wollen vest in alle kleuren van de regenboog.

Aanmelden
De tentoonstelling is te zien op zaterdag en zondag. Bezoekers moeten zich van tevoren aanmelden via de website, er mogen maximaal tien mensen naar binnen in een blok van een uur. Per museumkamer mogen maximaal twee mensen naar binnen. De tuin is in de weekenden voor iedereen geopend voor een drankje op het terras.

door Britta Alink

www.stadskasteelzaltbommel.nl

foto-bijschrift:
Het kunstwerk ‘Windeling’ met links conservator Roland Gieles en beheerder Majo Slosser. (foto: Britta Alink)

Tags

Stadskasteel Zaltbommel,Museum Stadskasteel,Windeling,Anja van Schijndel,Roland Gieles,Majo Slosser