bird
maandag 15 april | 20.51 uur

Kunstenaar Rob van Niekerk: 'Het strand is mijn atelier'

26-10-2023 11:51
uur
Door: Manouk Muller
261023-robvanniekerk.1534x1110x1
Rob van Niekerk op het strand van Terschelling. Foto: aangeleverd

HEDEL – Kunstenaar Rob van Niekerk exposeert samen met Clara van Wijnen in het Historisch Museum Hedel. Voor de expositie 'Sporen van Eb en Vloed' halen zij beiden inspiratie uit de natuur, specifiek het strand en water. 

Afgelopen jaar won Rob de derde prijs op het internationale kunstfestival ‘EuropArtFair Award’ en ontving hij een onderscheiding van Jakunst Art als 'hooggewaardeerde kunstenaar van Nederland'. De werken die Rob tentoonstelt zijn de foto’s die hij heeft gemaakt van de Krachtwielen die hij met zandsculpturen en schelpen heeft geformeerd op het strand van Terschelling. Het getij zorgt ervoor dat de formatie van de schelpen verandert over de uren waarin Rob werkt. Andere factoren die invloed hebben zijn de wind en het zonlicht. 

Proces
Zijn kunstwerken zijn wat Rob betreft geen eindresultaat, maar momentopnames. "Ik ga naar het strand toe, zo’n vijf à zes uur voordat het eb is. Ik begin dan ’s ochtends zonder plan bij een vloedlijn waarvan ik zeker weet dat het water terugkomt. Dan heb ik zo’n acht à twaalf uur de tijd om iets te creëren", vertelt Rob.

"Na die tijd komt de zee weer terug. In de tussentijd maak ik foto’s van het proces. Veel mensen vragen me of ik het niet zonde vind dat alles weer verdwijnt als ik wegga. Ik stel ze dan de vraag; ‘Vind jij het zonde om te leven?’ Wat je hier ziet is er niet om te blijven. Een uur of twee of misschien drie nadat ik de foto’s gemaakt heb, is dit allemaal verdwenen. Daarom noem ik het de kunst van het strand. Ik ga met niks het strand op en ik ga met niks terug; alleen met mijn foto’s."


Ervaring
Het proces van het maken van een Krachtwiel duurt dus uren. Tijdens zo’n proces merkt Rob dat mensen zich aangezet voelen tot verbinding. "Ik heb op het strand gesproken met chirurgen, bewindslieden en vuilnismannen, echt iedereen komt voorbij. Als je maar van de natuur houdt. Het strand is mijn atelier, dat is tien kilometer breed en soms wel een kilometer diep." 

"De gesprekken die ik daar heb zijn bijvangst, maar inmiddels ook opgenomen in het totaal van de ervaring. Het lijkt wel alsof je in een heel ander spectrum van de beleving terecht komt, dat zie je ook terug in wat ik doe."

Voelen
De reacties op de Krachtwielen zijn voor iedereen anders, vertelt Rob. ‘'De waardering bij mensen wordt steeds groter. Als je met iets komt dat nog nooit vertoond is, dan moeten de meeste mensen bedenken wat ze ervan vinden. Tot het moment dat ze zichzelf erin gaan terugvinden.'' Dit is voor Rob een reden om zijn werken geen naam te geven. Zo leidt hij niemand een richting in over welke emotie een werk moet oproepen. ‘'Als je naar de foto’s kijkt moet je niet alleen het plaatje zien, maar jezelf afvragen: 'Hoe is dit tot stand gekomen?’ Ik vind het mooi als mensen die natuur echt voelen, alsof ze er zelf zijn."

'Sporen van Eb en Vloed' is nog tot 4 november te bezoeken in Historisch Museum Hedel op zaterdagmiddagen tussen 14:00 uur en 17:00 uur en op maandagavonden tussen 19:00 uur en 22:00 uur.

Tags

Rob van Niekerk,Clara van Wijnen