bird
vrijdag 03 mei | 17.41 uur

Kampioenschap bekroning voor topseizoenen van BZC'14 en Hedel

23-04-2024 11:05
uur
Door: Marry Bouman
220424_BZC14kampioen-LR
Het werd dankzij een tegendoelpunt op het eind nog spannend, maar BZC'14 eiste alsnog de titel op. Foto: Michel Haubrich

BRAKEL/ZUILICHEM/HEDEL - Twee voetbalclubs in de Bommelerwaard vierden in het afgelopen weekeinde een kampioenschap. Vierdeklasser BZC ’14 deed dat zaterdag en vijfdeklasser Hedel greep zondag de titel.

Voor de streek een mooi begin, want het kan weleens grossieren in titels worden. Zo zijn Roda Boys en Nivo Sparta in de tweede klasse G nog in de race voor de titel en hetzelfde geldt in de vierde klasse G voor Jan van Arckel.

De 1-2 winst van BZC ’14 in Wijk en Aalburg op NOAD’32 betekende zaterdagmiddag dat op sportpark Het Korenzand de champagnefles ontkurkt kon worden. De Brakel-Zuilichem-Combinatie was voor de buitenwacht vooraf al een topfavoriet. Voor rechterspits Jarno van Vuuren voelde dat niet zo, vertelt hij. “Voor mij persoonlijk niet. Ik kon onszelf nog niet afzetten tegenover Haaften en Herovina. En MVV ’58 leek mij ook lastig. Ik vond wel dat het tussen deze clubs zou gaan.” Voor Van Vuuren werd het pas twee weken geleden een soort zekerheidje. “Dat was na de zege op MVV ’58. Al hadden we toen wel wat geluk. Maar ja, dat heeft eenmaal de koploper.”

De winst op NOAD ’32 betekende dat ‘de schaal’ binnen was. “In het eerste half uur waren we de bovenliggende partij en kregen we een berg kansen. Die werden niet benut om een groter gat te slaan dan de 0-2 die toen op het bord stond. NOAD ’32 kwam nog wel tot 1-2 maar dat gebeurde omdat we niet goed doordekten. We pakten het gelukkig daarna snel weer op.”

Luidkeels
Vervolgens kon er een groot feest - dat vooraf al opgewarmd was met vuurwerk en spandoeken - losbarsten. Veel supporters waren naar Wijk en Aalburg afgereisd. ”Alle seniorenteams waren er en heel veel supporters. Het werd gelijk een groot feest op het veld daar en in de kleedkamer. Dat ging verder tijdens de busreis naar huis en op het eigen sportpark werden we ook luidkeels onthaald.” Op een platte kar werden de BZC ’14-gladiatoren door beide dorpen gereden en uiteindelijk was de feesttent in Brakel het eindstation.

Jarno van Vuuren (27), die opgroeide in Zuilichem en daar ook speelde maar tegenwoordig domicilie heeft in Aalst, vindt het kampioenschap vooral mooi voor de spelers die te kennen hebben gegeven te gaan stoppen. Arjan van de Werken, Bert van Dalen en Jasper Gouda Quint zullen er volgend jaar niet meer bij zijn. “Voor die mannen ben ik heel blij dat wij als team met hen als afsluiting het eerste kampioenschap hebben kunnen vieren.”
Volgend jaar speelt BZC ’14 in de derde klasse. “Het is nog moeilijk te zeggen wie allemaal de tegenstanders zijn. Het is nog te vroeg voor een voorspelling. Proberen maar in ieder geval in de middenmoot te eindigen.”

Domper
Hedel kon zondag de kampioensvlag hijsen na de 6-2 overwinning op Wadenoijen. Hedel keert daarmee terug in de vierde klasse. In het seizoen 2018/2019 speelde Hedel voor het laatst op dat niveau. Ook in Hedel was het groot feest. Zelfs maandagmiddag toog een gedeelte van de selectie nog naar Den Bosch om een terrasje te pikken. ’De schaal’ en medailles waren er zondagmiddag voor de spelers.

Voor de 19-jarige Roel Bruijgom, een jongen van de club, was het een grote belevenis. De ‘nummer 10’ was met twee goals belangrijk, al stond hij natuurlijk qua goals wel in de schaduw bij superspits Jaouad Chraou die viermaal het net vond. Voor de jeugdige Bruijgom is Chraou - die dit seizoen al meer dan dertig keer het vijandelijke net vond - een voorbeeld. “Ik kan nog veel van hem leren.”

Plafond
Hedel moest direct na het begin van de krachtmeting met Wadenoijen wel even resetten. “Al in de derde minuut stonden we met 0-1 achter. Dat was een domper. Maar het vertrouwen was er dat we daar wel bovenop zouden komen. We herstelden gelukkig”, vertelt Bruijgom. Uiteindelijk werd het dus een ruime zege.

Roel Bruijgom geldt als een groot talent. Tweedeklasser Roda Boys informeerde al bij hem, maar vooralsnog blijft hij zijn jeugdliefde nog een tijdje trouw. “Er is volop perspectief bij mijn club. Er ligt een mooi plan om met Hedelse jongens en een paar spelers van buitenaf, die je gewoon nodig hebt, er iets moois van te maken. Daarom moet ik hier ook nog een poos blijven. Ik ben bij Hedel nog niet uitgeleerd. Ik wil eerst nog wat meer bagage verzamelen. Dan pas later misschien een stap maken. Ik wil ooit nog wel kijken waar mijn plafond ligt.” Eerst dus nog maar eens ervaring op doen in de vierde klasse. “Daar wordt toch weer anders gespeeld. Ook meer voetballend. Dat vind ik voor mijzelf nu ook belangrijk”, besluit de student bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam.

Foto: Gerald van Zanten

Tags

BZC '14,Hedel,kampioenschap,amateurvoetbal,Jarno van Vuuren,Roel Bruijgom

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie