bird
maandag 15 april | 21.20 uur

Joop en Gardina de Ridder 65 jaar getrouwd

26-03-2024 14:05
uur
Door: Quinty van Gijn
Gardinaderidder_joopderidder_65jarighuwelijk
Joop en Gardina samen met burgemeester Pieter van Maaren. (foto: Koen Vandenput)

ZALTBOMMEL - Op 25 maart 1959 gaven echte Bommelaar Joop de Ridder (93) en Gardina de Ridder-Bambacht (85) elkaar het ja-woord in Haaften, de geboorteplaats van Gardina. Burgemeester Pieter van Maaren kwam maandag even bij ze langs om ze te feliciteren met dit bijzondere jubileum. 

Vanaf het moment dat Joop Gardina voor het eerst zag op het Oranjefeest in Haaften was de toon gelijk gezet. Toen Gardina kort daarna vanaf haar werk in Zaltbommel in één rechte lijn naar het huis van Joop reed, trad ze binnen om hem in te palmen met haar kookkunsten.

Dikke mik
Dit viel goed in de smaak en daarmee was het dikke mik tussen de twee. “Liefde gaat tenslotte door de maag", lacht Joop. Binnen een jaar stapten zij samen het huwelijksbootje in. Uit dit huwelijk hebben ze vier kinderen mogen verwelkomen, twee jongens en twee meisjes. Daarnaast hebben zij ook drie kleindochters en een achterkleinkind, die allemaal in de buurt wonen. 

Groene vingers
Joop en Gardina hebben samen een tuinderij gehad aan de Toepadweg in Zaltbommel. “Vroeger kweekte wij bloemen en aardbeien voor de veiling”, vertelt Joop. Het tuinieren zit er overigens nog steeds in bij het stel. Vrijwel elke dag vertrekt Joop met zijn 45 kilometer autootje richting zijn moestuin in Kerkwijk. Regelmatig wipt hij dan ook langs zijn jongste dochter Monique die in Kerkwijk woont om een kopje koffie te doen. Gardina hobbyt liever in eigen tuin. “In de tuin hier achter staat ook van alles. Daar rommel ik liever.” Daarnaast is vissen ook iets wat zij beide graag doen. Het liefste als ze op vakantie zijn in Friesland. 

Het geheim
Wat het geheim is van een goed huwelijk? Daar heeft het feestelijke bruidspaar wel antwoord op. "In ieder geval lekker eten.", zegt Joop stellig. "Vooral niet teveel eisen stellen en af en toe tegenstribbelen hoort erbij", vult Gardina aan. En dat allemaal onder het motto: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Quinty van Gijn

 

Tags

Joop de Ridder,Gardina de Ridder