bird
woensdag 24 april | 19.24 uur

Johan lag vijf jaar geleden doodziek in het ziekenhuis, maar gaat nu de Alpe d'Huez beklimmen

28-11-2022 14:56
uur
Door: Martin van Hemert
211122_Interviewalpedhuzes-Johan-LR
Team Van Loon, met tweede van links (staand) Kees Verheij en uiterst rechts Johan van Loon. Foto: aangeleverd

NEDERHEMERT - Hoewel artsen vijf jaar geleden nog dachten dat hij de kerst niet zou halen, is Johan van Loon mede dankzij een nieuwe immuuntherapie genezen. Om ook een steentje bij te dragen aan de genezing van toekomstige kankerpatiënten, doet de inwoner van Nederhemert met zijn eigen team volgend jaar mee aan Alpe d'HuZes. 

"Ik lag tegen het plafond aan van de pijn. Ik was heel moe, futloos en er zat een bult in mijn nek die ik niet kon verklaren. De dokter gaf aan dat het misschien een virus was, maar ik merkte dat hij iets verzweeg. 'Het zou ook kanker kunnen zijn'. Op dat moment worden de stoelpoten onder je vandaan gezaagd. De pijn werd iedere dag erger, totdat ik de dokter smeekte om opgenomen te worden in het ziekenhuis. Ik wist me door de pijn geen raad meer, het was niet te doen."

Knokken
Johan van Loon belandt begin 2017 in een achtbaan. In het ziekenhuis blijkt namelijk dat de toen nog 47-jarige ondernemer uit Nederhemert een Non-Hodgkin-lymfoom onder de leden heeft. Deze vorm van lymfklierkanker brengt voor Johan ondraaglijke pijnen met zich mee. Na vier maanden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te hebben gelegen, wordt hij overgeplaatst naar het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen.

Daar krijgt hij te horen dat een nieuwe immuuntherapie nog de enige overgebleven behandeling zou zijn, maar dat was allerminst een garantie van genezing. "De ziekte remmen of onder controle houden was al boven verwachting en het zou helemáál mooi zijn als het iets terug zou lopen, maar die kans was heel klein. De arts vertelde hoe de feiten lagen: ‘we gaan iets proberen, maar ga maar wel naar huis om ‘iets’ te regelen’. Het kwam erop neer dat de doktoren dachten dat ik de kerst niet eens meer zou halen." Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, begint Johan zich op te winden. "'We gaan de handdoek niet in de ring gooien, we zijn nog niet eens begonnen!’ Eerst knokken, daarna verder kijken. Zo stond ik er letterlijk in."

Schoon
Johan start met de experimentele immuuntherapie en die lijkt wonder boven wonder goed aan te slaan. "De dokter belde me iedere keer na zo'n kuur om te vragen hoe het met me ging. 'Ik voel me super'. Hij dacht vast 'de ziekte is doorgeslagen naar zijn hersenen'", lacht Johan nu breeduit. Omdat de arts niet gelooft dat het echt de goede kant opgaat, wordt er een scan gemaakt. "Normaal gesproken gaan er drie tot vijf werkdagen overheen voordat ze de uitslag hebben, maar bij mij belde de arts dezelfde middag al. 'Johan, ik heb de scans bekeken en er is niets meer zichtbaar van de ziekte'. Dat telefoontje ga ik mijn hele leven niet meer vergeten." Dankzij de immuuntherapie en daaropvolgend een stamceltransplantatie wordt Johan uiteindelijk daadwerkelijk 'schoon' verklaard.

Na een lange periode van onzekerheid, grijpt Johan het leven nu weer met beide handen aan. En daar hoort ook het avontuur van volgend jaar bij, wanneer hij al fietsend de Alpe d'Huez gaat beklimmen tijdens 'Alpe d'HuZes'; de alom bekende actie waarmee geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Johan weet uit ervaring namelijk maar al te goed hoe belangrijk die onderzoeken zijn: "Als ik vijf jaar eerder ziek was geworden, had ik deze therapie niet gehad en dan was ik er nu niet meer geweest. Ik ben er nog, maar wel puur dankzij onderzoeken die door initiatieven zoals Alpe d'HuZes gefinancierd worden. Als er niemand is die dit soort acties opzet, komt er geen euro binnen, terwijl er wel tientallen miljoenen in de zorg worden gestoken. Dat is toch eigenlijk te gek voor woorden?", vraagt Johan met oprechte verbazing in zijn stem.

Uitdaging
Johan gaat de fietsbeklimming op 1 juni 2023 samen met dorpsgenoot Kees Verheij ondernemen. De twaalf jaar jongere Kees schreef zich acht jaar geleden al in voor die actie, destijds nog in de gelukkige omstandigheid dat hij niemand kende met kanker. Daar kwam echter snel verandering in: "In april van dat jaar is mijn moeder eraan overleden. Dan ga je ineens met een heel ander gevoel die berg op. De saamhorigheid, de emotie, alles bij elkaar; dat is echt mooi om mee te maken. Op die dag ben je één grote familie. Ik zei toen al meteen dat ik het sowieso nog een keer wilde doen. Het is voor mij de uitdaging om Johan boven te krijgen. Als hij het voor elkaar krijgt om zijn doel te bereiken - twee beklimmingen - dan vind ik dat heel knap."

Teamcaptain Johan reageert: "Het wordt zwaar, maar ik ben wel een bijter, dat heb ik de afgelopen vijf jaar bewezen en er zijn ongelooflijk veel mensen die met me meeleefden en voor me hebben gebeden. Dat heeft ook heel veel voor me betekend. De bekende tekst van Alpe d'HuZes is me op het lijf geschreven. Opgeven is écht geen optie."

Activiteiten
Naast Johan en Kees, nemen ook hun vrouwen en kinderen en Renate Kievit deel aan Alpe d'HuZes, zij het lopend. Het team hoopt in aanloop naar het evenement zoveel mogelijk geld in te zamelen.

Zo heeft de bingo in het dorpshuis in Nederhemert ruim 3500 euro opgeleverd en worden er activiteiten georganiseerd, zoals een autowasdag op 10 december en een stamppottenbuffet op 27 januari. Daarnaast heeft het team sinds kort een Bommelerwaardse puzzel uitgebracht, met daarop vier symbolische gebouwen uit de Bommelerwaard. Deze puzzel is te bestellen door middel van een berichtje naar de Facebookpagina van het team: facebook.com/ad6.vanloonnederhemert

Tags

Johan van Loon,Alpe d'Huez,Alpe d'HuZes,Kees Verheij