bird
zondag 05 mei | 21.39 uur

Jantien nam statushouder Omran in huis: 'Ik had geen twijfel'

26-01-2024 15:48
uur
Door: Dominik Morawiak
260124_JantienenOmran
Jantien en Omran met de twee honden van Jantien: Prins (r) en Sammie. Foto: Koen Vandenput

HURWENEN – Tijdelijk onderdak bieden aan een statushouder om de integratie van een nieuwkomer in Nederland sneller op gang te brengen? Een heleboel mensen kunnen terughoudend zijn bij zo’n idee, maar dat geldt niet voor Jantien Lodder uit Hurwenen. 

Ruim een half jaar lang stelde ze haar huis open voor Omran Al Freeh uit Syrië. Inmiddels heeft Omran een eigen woning toegewezen gekregen. "Ik woon sinds een paar jaar alleen en ik heb best wat ruimte. Ik had gelezen over Takecarebnb en toen heb ik me aangemeld”, blikt Jantien terug op het begin van het avontuur. Takecarebnb is een organisatie die statushouders in contact brengt met gastgezinnen waar ze tijdelijk kunnen verblijven totdat er een woning voor hen beschikbaar is.

Paradijs
Na een aantal maanden is er een match voor Jantien. In de zomer van 2022 maakte ze kennis met Omran uit Syrië die in 2020 naar Nederland is gekomen en op dat moment met een verblijfsvergunning in het asielzoekerscentrum in Apeldoorn verbleef. "Ik had geen twijfel. Omran komt uit een goede familie, hij kan koken en hij was gelijk verliefd op de tuin”, vertelt Jantien. Ook Omran was blij met hun eerste ontmoeting. "De eerste dag hier is een paradijs. Het is een huis, je hebt meer privacy. Het is beter dan het azc.”

Aan het begin van de logeerperiode tekenden Jantien en Omran een logeerovereenkomst. "De gast valt nog steeds onder COA, krijgt weekgeld en moet zich daar melden”, licht Jantien toe. “Als er problemen zijn, is COA verantwoordelijk.” Zowel Jantien als Omran kijkt positief terug op de logeerperiode. Jantien: “Het ging eigenlijk wel makkelijk. We hebben een dagplan voor Omran gemaakt. We hebben eraan gewerkt dat hij naar taallessen en naar voetbal kon.”

Matchmaker
Omran volgde drie keer per week taalles bij het ROC in Tiel en twee keer per week in de bibliotheek in Kerkdriel. “Je begint de Nederlandse taal te leren, praten met de mensen”, vertelt Omran. “Ik weet nu Nederlandse tradities, ik ken veel mensen. Het was een heel goede tijd.” Zodra Omran voldoende ingeburgerd is hoopt hij als ICT'er aan de slag te gaan.

In de zomer van 2023 kreeg Omran een woning in Rossum aangeboden en komt er een einde aan zijn logeerperiode bij Jantien. Daarmee is weer een nieuw hoofdstuk voor haar begonnen. De Hurweense is nu 'matchmaker' geworden: ze koppelt geïnteresseerde gastgezinnen aan nieuwe statushouders. “Ik zou graag willen dat gastgezinnen zich melden. We hebben hier rond de zestig statushouders op de wachtlijst die zitten te wachten op een woning. Dan wil je mensen hierheen halen en alvast laten beginnen met inburgeren. Dat heeft voor Omran heel veel betekend.”

 Rottigheid
Jantien kan zich voorstellen dat mensen terughoudend kunnen zijn om een vreemdeling in huis te nemen. "Veel angst is gebaseerd op vooroordelen. Je hoeft niet bang te zijn. Iemand heeft een status, heeft de hele procedure doorlopen en is gescreend door Takecarebnb. Je hebt de organisatie op de achtergrond, een probleem wordt altijd opgelost. Het is een heel veilige manier om mensen te ontmoeten”, benadrukt Jantien.

“Als je voor één mens iets goeds kan doen, hoef je niet naar de rottigheid op tv te kijken. Iedereen wordt zo verlamd van ellende. Doe een klein stapje wat je kunt doen”, is het advies dat Jantien wil geven. “Ik ben echt blij dat ik Omran in het dorp heb geïntroduceerd. Het is ook gewoon een mens dat zijn leven moet leiden.”

Tags

Jantien Lodder,Omran Al Freeh,Takecarebnb

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie