bird
maandag 15 april | 21.20 uur

Jan van Arckel-Roda Boys: 'Er zal veel volk op deze bekerderby af komen'

12-12-2023 08:49
uur
Door: Marry Bouman
111223_GielenBart-LR
Bart Goesten in actie namens Roda Boys, broer Giel (huidige trainer van Jan van Arckel) kijkt toe. Archieffoto: Gerald van Zanten

AMMERZODEN - Vierdeklasser Jan van Arckel en tweedeklasser Roda Boys treffen elkaar aanstaande zaterdag in Ammerzoden. De bekerderby wordt gekenmerkt door de onderlinge lijntjes tussen spelers en beide clubs. 'We willen zo ver mogelijk komen in de beker.'

Toen een aantal weken geleden bekend werd dat Jan van Arckel en Roda Boys/Bommelerwaard voor de beker aan elkaar waren gekoppeld, steeg in Ammerzoden nog niet direct de bloeddruk. “We hadden toen voor de competitie nog een paar belangrijke wedstrijden (Margriet en SV De Braak, red.) voor de boeg en daar was de aandacht meer op gericht. Vanaf nu kijken we natuurlijk wel naar de beker. Het zal best leven deze week”, vertelt Jan van Arckel-trainer Giel Goesten over het bijzondere affiche.

Weerzien
Jan van Arckel - Roda Boys is niet zo maar een streekderby. Er lopen ook heel wat lijntjes. Zo droegen de broers Giel, Bart en Rob Goesten ooit allemaal het tenue van de Aalstenaren. Giel en Bart Goesten speelden elk vier seizoenen voor Roda Boys waarvan drie seizoenen samen, maar nu zijn ze weer neergestreken op 'het oude nest' in Ammerzoden.

Daarnaast monsterden ook doelman Geert Verhoeven en Thom de Looijer er aan. En Tom Diender is een ex-Roda Boys-speler. Dus zal het zaterdag op sportpark D’n Huybert voor sommigen een prettig weerzien zijn.

Teleurgesteld
In de wedstrijdselectie zal Bart Goesten, die terugkeerde van Nivo Sparta, komende zaterdag in de nostalgische wedstrijd in ieder geval ontbreken. Hij is vanwege twee gele kaarten geschorst en daarnaast tobt hij nog steeds met knie-perikelen. “Ik was er tijdens de bekerwedstrijden en de eerste competitiewedstrijden weer gedeeltelijk bij. In vijf duels, vijf goals. Dus er was meerwaarde ondanks dat ik telkens geen hele wedstrijd kon spelen. We hebben nu ook maar besloten mijn knie maar weer rust te geven en na de winterstop het weer op te pakken”, aldus Bart Goesten. 

Hij is daarover als vanzelfsprekend zwaar teleurgesteld. “Ik baal er verschrikkelijk van dat ik verstek moet laten gaan. Het is tegen een oude club van je en een zeer mooie club. Ik had er zo graag bij geweest. En joh, ik houd nog zo van het spelletje.”

Bewijs
Tom Diender had misschien wel mee kunnen doen, maar zijn overschrijving van Roda Boys naar D’n Huybert verliep niet vlekkeloos. “Tom raakte geblesseerd en de verwachting was dat hij niet meer zou voetballen. De officiële overschrijving is toen een beetje op zijn beloop gebleven. We hebben de KNVB geïnformeerd hoe het allemaal gegaan is en er moet nog één bewijs worden overhandigd en dan zal het wel goed komen. Tom is gelukkig toch weer fit, traint al zes weken voluit en ik verwacht hem na de winterstop op te kunnen stellen”, legt trainer Giel Goesten uit.

Vertrouwen
Voor aanvoerder Toby Tan van Roda Boys wordt het een ontmoeting met veel vrienden. Hij speelde bij Roda Boys nog met Giel en Bart Goesten samen. Ook doelman Geert Verhoeven kent hij. "Alleen met Thom de Looijer heb ik niet samengespeeld”, vertelt Tan, die nog bijna dagelijks contact heeft met trainer Goesten. Tan hoopt door te gaan naar de volgende ronde die al in het weekend van 13 en 14 januari wordt gespeeld. "Het is natuurlijk een mooi affiche. Er zal veel volk op af komen. We hebben wat blessures in de voorhoede maar gelukkig hebben we zaterdag tegen Achilles '29 een heel goed resultaat geboekt (4-0 winst, red.).” 

Roda Boys-trainer Piet de Kruif denkt ook dat de zege op 'de beste ploeg in de tweede klasse' een uitstraling geeft. "We speelden telkens al goed en werkten hard, maar wisten niet te scoren. Tegen Achilles ‘29 lukte dat eindelijk wel. Dit geeft ook vertrouwen voor de bekerontmoeting. We willen zo ver mogelijk komen in de beker.”

Kansen
Bij Jan van Arckel, dat afgelopen zaterdag tegen SV De Braak 0-0 speelde en mede daardoor de tweede plaats aan Vlijmense Boys verspeelde, hopen ze op een stuntje. “We hebben in de voorbereiding nog tegen Roda Boys gespeeld. Het eerste uur konden we goed meekomen met een ruststand van 1-1. Uiteindelijk werd het een 2-4 verlies. We kijken er nu naar uit. Altijd leuk om je te kunnen meten met zulke clubs. Als we het lang 0-0 kunnen houden, zie ik kansen. In strijd doen we niet voor hen onder”, besluit Giel Goesten.

In Ammerzoden hopen ze op een ‘volle bak’. Om nog wat meer cachet te geven aan de derby die om 14:30 uur wordt afgetrapt, zullen er wat activiteiten worden opgetuigd.

Tags

Jan van Arckel,Roda Boys,bekervoetbal