bird
zondag 05 mei | 11.46 uur

ISO-Horti Innovators uit Gameren levert nu ook in Verenigde Staten (met foto's)

30-01-2024 14:03
uur
300124_Hollandridgefarms5
Foto's: aangeleverd

GAMEREN/NEW JERSEY – De machines van ISO-Horti Innovators uit Gameren zijn over de hele wereld te vinden. Eén van de bedrijven die gebruik maakt van de diensten van ISO – Horti Innovators, is het Amerikaanse Holland Ridge Farms.

Het is een bijzonder gezicht; grote velden vol met bloemen, waar mensen volop foto’s maken en tulpen plukken. Nee, we hebben het hier niet over de Keukenhof of één van de enorme bollenvelden in het westen, maar over Amerika.

In de staat New Jersey - op vijf kwartier rijden onder de stad New York – is daar namelijk het terrein van Holland Ridge Farms te vinden van eigenaar Casey Jansen Junior. Bezoekers betalen entree om het terrein te betreden en per geplukte tulp. In de maanden dat de tulpen niet in bloei staan, verkoopt Jansen via zijn eigen webshop verrassingsboxen met bloemen erin.

(Tekst loopt door onder de foto's)


Het blijkt een enorm gat in de markt, maar daarvoor heeft Jansen wel de hulp nodig gehad van een Bommelerwaards bedrijf; ISO – Horti Innovators uit Gameren. Sinds de oprichting in 2002 heeft de onderneming zich gespecialiseerd in robots en machines die in de tuinbouw kunnen worden gebruikt, waaronder het ISO Bulb Planting Systeem (bollenplantsysteem, red.) waar Jansen gebruik van maakt. Dit systeem ziet precies hoe de tulpenbollen liggen, waar de ‘spruit’ (de plaats waar de tulp uit moet komen, red.) zit, en steekt de bollen – nagenoeg allemaal – perfect in een prikbak.

Daarmee spaart Jansen volgens internationaal salesmanager Raymond van den Berg van ISO – Horti Innovators veel personeel uit: “Twee personen kunnen de machine bedienen; iemand die de machine controleert en één persoon die checkt of er misschien één bol verkeerd zit. Dankzij deze machine worden er tussen de 34.500 en de 36.000 bollen per uur verwerkt, waar je er ‘maar’ tussen de 1500 en 2000 per uur met de hand zou kunnen doen.”

(Tekst loopt door onder de foto's)
Inmiddels is de machine – die ISO zelf op locatie in Amerika heeft geïnstalleerd - volop in gebruik, zodat iedereen die dat wil komend voorjaar weer naar hartenlust tulpen kan gaan plukken. “Dit was het eerste bedrijf in Amerika dat met deze machines van ons werkt, dus het was voor Casey en voor ons best spannend toen-ie de boot op ging.”

Machines van ISO staan in 22 landen, vooral in Europa en Noord-Amerika, maar ook in Zuid-Amerika, Japan, Australië en China. Het bedrijf telt inmiddels bijna 120 werknemers, waarvan 80 tot 85 procent (oorspronkelijk) uit de Bommelerwaard of de nabije omgeving komt, zo stelt Van den Berg. ISO is nog op zoek naar nieuwe medewerkers.

Dit verhaal is deze week te lezen in de Techniek-bijlage van de Bommelerwaardgids.

Tags

ISO-Horti Innovators,Casey Jansen,Holland Ridge Farms

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie