bird
zaterdag 02 maart | 14.24 uur

In gesprek over armoede, woningnood en andere thema's

27-02-2023 10:35
uur
Door: Britta Alink
said kaaouass_aziz rahou_al amal_buurtvaders
De avond is georganiseerd door Al Amal, Stichting Kompas en de Raad van Kerken. Op de foto Said Kaaouass (l) en Aziz Rahou in de hal van Pand 9, waar ook de buurtouders een ruimte hebben. (Foto: Esmee Pellegrom)

ZALTBOMMEL - De woningnood, de energiecrisis, armoede, jeugdzorg en het asielbeleid. Deze maatschappelijke thema's komen aan de orde op dinsdag 14 maart tijdens de interactieve conferentie 'In gesprek met de gemeente'.

De avond is georganiseerd door stichting Al Amal samen met de Raad van Kerken en Stichting Kompas Bommelerwaard. Het belangrijkste doel is dat inwoners uitspreken wat hun problemen zijn, waar ze tegen aan lopen. "Het zijn landelijke thema's, die ook in Zaltbommel spelen", zeggen de buurtouders Aziz Rahou (33) en Said Kaaouass (47).

Wonen
Tijdens hun rondes door de stad komen de problemen naar voren tijdens de vele gesprekken die ze voeren. "Wonen is echt een groot probleem", vertelt Said. "Sommige jongeren wachten al tien jaar op een huis. Ze wonen daardoor te lang bij hun ouders, terwijl ze willen samenwonen of trouwen. Daar worden ze depressief van. Daarbij komt dat jeugdzorg vaak ophoudt als ze 18 jaar zijn."

Voedselbank
Ook de ouders van die jongeren hebben hun problemen. "We hebben regelmatig contact met de Voedselbank", vertellen Aziz en Said. "Daar zagen ze afgelopen najaar een grote stijging van het aantal aanvragen. Dat kwam onder andere door de energiecrisis. Maar wat vooral ook verontrustend is, is dat veel mensen heel lang afhankelijk zijn van de Voedselbank. Armoede is een structureel probleem."

Brug slaan
Al ruim tien jaar organiseert Al Amal samen met de andere organisaties een jaarlijkse conferentie om een brug te slaan tussen burgers en instanties. "De problemen zijn groot, maar we wijzen niet naar de gemeente", benadrukken Aziz en Said. "We willen vooral dat de thema's hoog op de agenda komen. We willen graag dat de inwoners van Zaltbommel van zich laten horen en in gesprek gaan met de gemeente en andere instanties."

Gewone burgers
Voor een geslaagde conferentie hopen de twee buurtvaders dat vooral 'gewone' burgers komen. Tijdens de avond vertelt een inwoner van de stad over zijn zoektocht naar een huis, over hoe moeilijk dat was. Een vertegenwoordiger van Bazalt Wonen zal daar op reageren.

Ook burgemeester Pieter van Maaren is aanwezig, samen met wethouder Karima Bouchtaoui en verschillende gemeenteraadsleden. Gespreksleider is Leen van Leersum. De avond begint om 19:30 uur in het Cambium College aan de Oude Bosscheweg 2. Meer informatie is verkrijgbaar via: buurtouders-zaltbommel@hotmail.com

Tags

conferentie zaltbommel,said kaaouass,aziz rahou