bird
donderdag 13 juni | 19.18 uur

HRC’14 leeft na onafhankelijk onderzoek opnieuw tussen hoop en vrees

11-10-2023 10:39
uur
Door: Martin van Hemert
johan_leerintveld_HRC'14
HRC-supporter Leerintveld op het dak van het oude clubgebouw in Hurwenen, dat zo lek is als een mandje. Archieffoto: Koen Vandenput

HURWENEN/ROSSUM - Aan de tamelijk uitzichtloze situatie waarin voetbalvereniging HRC'14 al tijden verkeert met betrekking tot het nieuwe clubhuis lijkt een einde te komen. Dankzij de tussenkomst van een onafhankelijk adviseur zijn er weer mogelijkheden voor de fusieclub uit Hurwenen en Rossum.

Het verhaal is bekend; de bouw van een nieuw clubgebouw voor fusieclub HRC'14 komt mede vanwege stijgende kosten al jaren niet tot stand en dat terwijl er al wel nieuwe voetbalvelden zijn aangelegd. Het oude clubgebouw in Hurwenen loopt ondertussen op het eind van zijn levensduur. Deze nijpende situatie voor de voetbalvereniging dreef teleurgestelde supporters er in februari van dit jaar toe een spandoek te maken om kritiek op de gemeente Maasdriel te uiten: 'Waar gemeente Maasdriel elders euro's wegtikken, laten ze nu HRC'14 stikken!'

Chaos
Daarop reageerde politiek Maasdriel destijds als door een adder gebeten, maar desondanks werd er een CDA/SSM-motie aangenomen om een onafhankelijk adviseur of coach orde te laten scheppen in de chaos rondom de nieuwe accommodatie van HRC'14. Uit zijn onderzoek blijkt dat er zowel goed, als slecht nieuws is voor de club. Aan de ene kant is daling van de kosten en stijging van de inbreng mogelijk, aan de andere kant blijft er dan alsnog een gat over van ruim vier ton.

De onafhankelijk adviseur kreeg van de Maasdrielse gemeenteraad de opdracht om te kijken of een clubhuis goedkoper kan in de vorm van bijvoorbeeld een soberder ontwerp of via alternatieve bouwvormen. Ook heeft de adviseur gekeken naar mogelijkheden om meer geld op te halen, bijvoorbeeld met sponsoring, sponsoracties, subsidies en obligaties.

Opbrengsten
De leden van HRC'14 hebben in een ledenvergadering al ingestemd om obligatieleningen als vereniging aan te willen gaan. De verwachte opbrengsten daaruit worden geschat op 45.000 euro. De opbrengsten door middel van sponsoring zijn volgens de adviseur 'groots' en er zijn fondsen die gelden aan HRC'14 hebben toegezegd.

Ook kunnen de bouwkosten met 328.000 euro afnemen en voor een kleine ton kan de club zelf werkzaamheden uitvoeren. Het gaat om onder andere het grond-, schilder- en afbouwwerk en een gerealiseerde korting op de bouwstenen. Daarnaast heeft de gemeente Maasdriel een bedrag van 225.000 euro toegezegd aan HRC'14 voor het beschikbaar stellen van het clubgebouw als dorpshuisfunctie voor verenigingen, die momenteel gehuisvest zijn in dorpshuis De Kil.

Lening
Wanneer HRC'14 al deze mogelijkheden effectief gebruikt, resteert er nog een een gat in de bouwbegroting ter waarde van 430.000 euro. Uit onderzoek blijkt ook dat wanneer de gemeentelijke bijdrage wordt verhoogd met 118.000 euro de dorpshuisfunctie wél gerealiseerd kan worden in het clubhuis. Het college van burgemeester en wethouders gaat dit advies eerst beoordelen alvorens er bij de raad op terug te komen. Daarnaast zullen de opstallen geld gaan opbrengen, kan HRC mogelijk 150.000 euro als extra bijdrage ontvangen ter bevordering van de duurzaamheid van het gebouw én zal HRC'14 een lening moeten aangaan.

Stichting Waarborgfonds Sport buigt zich momenteel over garantstelling voor een mogelijke lening. Daarna kan het college waarschijnlijk dit jaar nog met een raadsvoorstel komen.

Tags

HRC'14,onafhankelijk onderzoek,adviseur,voetbalclub

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie