bird
zaterdag 02 maart | 14.26 uur

Herdertjestocht dit jaar voor het eerst in Zaltbommel

29-11-2023 09:30
uur
Door: Britta Alink
herdertjestocht_samenwerkende kerken_herdertjestocht 2023_lianne donker_dieneke vink
Zes leden van de organisatie gehuld in kleding die wordt gedragen tijdens de Herdertjestocht op 16 december. (foto: aangeleverd)

ZALTBOMMEL - Wandelen langs het kerstverhaal. Dat kan op zaterdagavond 16 december in de oude binnenstad van Zaltbommel. De deelnemers volgen honderden lichtjes, die de route aangeven en maken onderweg kennis met de belangrijkste personages uit het verhaal van Kerstmis.

Herdertjestochten worden in het hele land georganiseerd, vorig jaar bijvoorbeeld ook in Brakel. Met de tochten kunnen deelnemers, kerkelijk en niet-kerkelijk, op een originele manier het kerstverhaal beleven. "Hiermee laten we op een moderne, laagdrempelige manier zien dat het geloof mooi en leuk is", zeggen Lianne Donker en Dieneke Vink.

Samenwerkende kerken
De organisatie van de eerste Zaltbommelse editie bestaat uit leden van de vier samenwerkende kerken: Protestantse Gemeente Zaltbommel, R.K. Parochie Heilige Franciscus, Gereformeerde Kerk De Ontmoeting en Evangelische Gemeente Bommelerwaard. Afgelopen zomer hebben ze samen een zeer geslaagde openluchtviering georganiseerd als afsluiting van de Bommelweek.

Vijfhonderd lichtjes
De start van de Zaltbommelse Herdertjestocht is op de Markt. Daar staan de eerste lichtjes om de deelnemers de weg te wijzen. Het afgelopen jaar hebben de organisatoren hiervoor glazen (groente)potjes ingezameld. "We hebben er zo'n vijfhonderd", vertelt Lianne. "In elk potje komt een waxinelichtje. Een paar vaders met hun kinderen zorgen dat de potjes op de route staan en de kaarsjes branden." Onderweg ontmoeten de deelnemers natuurlijk Jozef en Maria, maar ook de engel Gabriël en Keizer Augustus. De chagrijnig herbergier speelt een rol, er zijn herders en de drie wijzen ontbreken uiteraard ook niet.

Dankbaar
Op elke locatie komt een onderdeeltje van het kerstverhaal aan bod. "Korte scènes zijn het", zegt Dieneke, die als eerste het idee opperde om een Herdertjestocht te organiseren in Zaltbommel. "Ik heb vorig jaar ook meegewerkt aan de organisatie van de musical Jona in Zaltbommel. Na afloop vertelde ik aan de anderen dat ik de droom had om ooit een Herdertjestocht te organiseren. Ik ben zo dankbaar dat het nu echt gaat gebeuren.”

Historische locaties
Naast de 'kerngroep' van zeven personen werken zo'n zeventig vrijwilligers mee aan het evenement. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een goed doortimmerd draaiboek en zijn naaisters aan de slag gegaan voor prachtige kostuums. Leden van de vier kerken spelen de rollen op historische locaties, waaronder de Sint Martinuskerk en de Vismarkt. In de tuin van het Stadskasteel verzorgen dansers van Balletschool Paulette Willemse, verkleed als engelen, een optreden.

TorenTuin
Aan het einde van de tocht ontmoeten de deelnemers Jozef en Maria met hun pasgeboren Jezus in de TorenTuin en daarna staan er warme dranken klaar in de Sint Maartenskerk, waar organisten zorgen voor muziek. Het carillon van de Gasthuistoren zal klinken en ook Martin Conrads werkt mee met zijn Bommelse draaiorgel. "De Herdertjestocht wordt echt gedragen in Zaltbommel", merken Dieneke en Lianne. "Dankzij de ondernemers in de binnenstad en andere sponsors kunnen we iedereen gratis laten mee laten wandelen."

De wandeltocht is zo'n 2,5 kilometer lang en duurt waarschijnlijk rond de anderhalf uur. Starten kan tussen 18:00 en 19:00 uur. Aanmelden is niet nodig. Deelname gratis, wel is er een collecte voor stichting Het Vergeten Kind.

Britta Alink

 

Tags

herdertjestocht zaltbommel