bird
zondag 05 mei | 16.01 uur

Hanaa uit Zaltbommel wint prijs voor 'Beste Nieuwkomer': 'Dat moment vergeet ik nooit meer'

27-02-2024 09:38
uur
Door: Quinty van Gijn
270224_HanaaMakkia
Hanaa Makkia bij de Beste Nieuwkomer Spotlight Awards 2024. Foto: Mieux Fotostudio

ZALTBOMMEL - De 30-jarige Hanaa Makkia is op 4 februari als grote winnaar uit de bus gekomen bij de Beste Nieuwkomer Spotlight Awards 2024 in Amsterdam, in de Categorie Founders.

Bij de Beste Nieuwkomer Spotlight Awards worden inspirerende vluchtelingen vanuit heel het land in de schijnwerpers gezet. Hanaa heeft een lange weg moeten afleggen om dit te kunnen bereiken. "We zijn van niks gekomen en hebben alles zelf moeten doen."

Vanaf het begin
In 2015 is Hanaa met haar twee zoontjes gevlucht naar Nederland vanwege de oorlog in Syrië. Haar man was het jaar daarvoor al gevlucht. Zo werd het gezin herenigd. Toen Hanaa aankwam in het vluchtelingenkamp wilde ze absoluut niet stil zitten. "Ik heb toen ik daar aankwam meteen mensen geholpen met Engels en vertalen. Tot nu heb ik nog steeds banden met die mensen."

Eind 2015 kwam Hanaa met haar gezin in Zaltbommel te wonen. Ze deed toen verschillend vrijwilligerswerk in de buurt. "Zo hielp ik bij Stichting Kompas Bommelerwaard mensen met vertalen. En ook bij Vluchtelingen Werk Zaltbommel ben ik drie jaar actief geweest. Daar werkte ik bij het spreekuur en ook daar hielp ik vertalen." Daarnaast heeft ze ook de opleiding doktersassistent mogen afronden op het Koning Willem 1 College in Den Bosch. Zij was de eerste Syrische vluchteling die daar heeft gestudeerd.

Eigen onderneming
In het najaar van 2022 is Hanaa samen met haar man een eigen familiezaak begonnen: Bee Candy Shop. Hanaa en haar man zijn heel Europa afgereisd op zoek naar de perfecte honing. "In Denemarken hebben wij de beste honing gevonden. Deze honing is biologisch, heeft geen toegevoegde suikers en heeft de meest pure smaak." Deze wordt dan ook op de oude wijze en handmatig gemaakt. Hanaa kan op veel hulp rekenen binnen haar opgebouwde netwerk. "Ik zit in een groep van zestig Syrische vrouwen die elk een eigen onderneming hebben. Wij ondersteunen elkaar om door te gaan en een beter leven op te bouwen. Dat heeft mij enorm geholpen in mijn onderneming." 

De honing verkoopt het echtpaar op verschillende markten in Nederland, België en Duitsland. Maar plannen om dit uit te breiden naar meerdere supermarkten zijn er ook zeker. "Mijn droom is dat mijn honing verkocht mag worden in de Albert Heijn. Er is daar een Syrisch hoekje met diverse producten. Als ik daar dan voor sta, dan hoop ik altijd diep van binnen dat daar ooit ook mijn producten mogen staan." Naast de goedlopende webshop wil de hoogzwangere Hanaa haar baan als doktersassistent in de toekomst weer oppakken.

Trots
Het moment dat Hanaa haar naam hoorde galmen door de zaal is iets waar ze vaak aan herinnerd zal worden. "Ik was enorm verbaasd toen ik te horen kreeg dat ik de winnaar was van de award. Toen ik mijn naam hoorde, kon ik wel huilen. Ik zag hoe trots mijn kinderen en man waren. Dat moment ga ik echt nooit meer vergeten." Enorm veel positieve reacties en felicitaties volgden dan ook.

Voor Hanaa was het een enorme overwinning. Zij wil graag de kijk van mensen op vluchtelingen veranderen. "Wat ik al die tijd heb gevoeld, is dat ik heb geloofd in mezelf. Dat ik echt meer kan als vluchteling dan sommige mensen denken. We zijn hier gedwongen gekomen en niet omdat we het leuk vinden." Zo is ze enorm dankbaar dat het vangnet hier in Nederland zo goed is. Dat haar kinderen hier veilig zijn en de kans krijgen om hier naar school te gaan, is haar veel waard.

De boodschap die Hanaa daarom ook wil meegeven aan anderen is helder: "Pak je kansen liever vandaag dan morgen. Als je uitdagingen hebt, zoek naar oplossingen en blijf doorzetten!"

Tags

Hanaa Makkia,Beste Nieuwkomer

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie