bird
zondag 05 mei | 11.06 uur

Groot deel van de Bommelerwaard gaat ouderwets carnaval vieren

07-02-2024 12:25
uur
Door: Britta Alink
Schumersdurp1_optocht 2023
Sfeerbeeld van de optocht in Schumersdurp (Velddriel). Archieffoto: OVC Velddriel

BOMMELERWAARD - Aan het eind van de week barst in zeven dorpen van de gemeente Maasdriel en in de stad Zaltbommel het carnaval weer los. Met als hoogtepunt in elke plaats de jaarlijkse optocht.

Kinderoptochten
Op vrijdag 9 februari zijn er twee kinderoptochten. In Schumersdurp (Velddriel) vertrekt de kinderoptocht om 10:41 uur vanaf de Deken Wehmeijerschool en in Peerdendurp (Hedel) om 13:11 uur vanaf de Wethouder Michelshof. Ook in Teskesdurp (Kerkdriel) en Ut Malse Arckeldurp (Ammerzoden) worden kinderoptochten gehouden, maar die zijn op maandag 12 februari vanaf 13:00 uur in Kerkdriel en vanaf 14:11 uur in Ammerzoden.

Optochten zaterdag
Op zaterdag 10 februari zijn de grote optochten in Rossum, Velddriel, Zaltbommel en Heerewaarden. In Lorredurp (Rossum) vertrekt de stoet om 12:11 uur, in Mispelgat (Zaltbommel) om 13:11 uur, in Schumersdurp (Velddriel) om 14:40 uur. Poalingdurp (Heerewaarden) heeft als enige dorp in de Bommelerwaard een verlichte optocht, die vanaf 19:11 uur door de straten rijdt. 

In Zaltbommel is de route van de optocht dit jaar iets anders dan gebruikelijk, in verband met de werkzaamheden aan de Gisbert Schairtweg. De wagens stellen zich wel op aan de Gisbert Schairtweg, maar rijden zaterdag niet door de Klipperstraat, maar wél door de Aakstraat om richting centrum te gaan. De route gaat via de Prins van Oranjestraat, Johan van Oldenbarneveldstraat, Hugo de Grootstraat en Johan de Wittstraat naar de Boschstraat. Op de Markt in Zaltbommel wordt de optocht ontbonden en kan het feest losbarsten. 

Optochten zondag
Op zondag 11 februari zijn Alem, Kerkdriel en Ammerzoden aan de beurt. In Spreeuwendurp (Alem) start de optocht om 10:31 uur, in Teskesdurp (Kerkdriel) om 14:11 uur en in Ut Malse Arckeldurp (Ammerzoden) om 14:33 uur. In Ammerzoden volgt de optocht een nieuwe route: van Zwin naar Voorstraat, via Kerkstraat, Reeuwijkstraat, Wellsedam en Van Milstraat naar de Voorstraat.

Borrelbus in Mispelgat
In Zaltbommel staat de feesttent dit jaar voor het eerst op het tijdelijke evenemententerrein bij de Witte Watertoren. Carnavalsvereniging De Wallepikkers heeft een 'Borrelbus' geregeld, zodat carnavalsvierders makkelijk vanaf de stad naar de tent kunnen komen en weer terug. Er zijn vijf Mispelhaltes: bij het station, bij de Action aan de Klipperstraat, bij de bushalte op de Kloosterwiel, op de Markt in de binnenstad en bij de Witte Watertoren. De bus rijdt op vrijdag van 20:00 tot 23:00 uur en van zaterdag tot en met dinsdag van 14:00 tot 23:00 uur. Een ritje kost een muntje.

Carnavalsmissen en Askruisje
Carnavalsvierders kunnen zondagochtend 11 februari in meerdere katholieke kerken terecht voor de Carnavalsmis. In Velddriel is de mis om 9:30 uur, in Kerkdriel om 11:00 en in Zaltbommel om 11:11 uur. Ook zijn er op de dag na carnaval, woensdag 14 februari drie momenten om het traditionele Askruisje te halen. In Velddriel en Zaltbommel is dat om 19:00 uur en in Kerkdriel om 9:00 uur. Op Aswoensdag begint de Vastentijd, die duurt tot en met Stille Zaterdag, de dag voor Pasen. Eerste Paasdag is dit jaar op 31 maart. In totaal duurt de Vastentijd 46 dagen. Maar omdat de zondagen niet meegeteld worden, noemt men het de 'Veertigdagentijd'. 

Centrale feestplek in Teskesdurp
Kerkdriel heeft dit jaar één centrale plek op het Mgr. Zwijsenplein, waar álle Teskesdurpers samen carnaval kunnen vieren. De tent is geplaatst dankzij de unieke samenwerking tussen Café Babbels en Opa Pietje met de Teskesdurperroad en de Teskesdurper Jeugdraad. De horecagelegenheden zijn alleen tijdens de kroegentocht op dinsdag 13 februari open. Op de overige dagen kan iedereen terecht in de tent, waarvoor je geen entree hoeft te betalen. Hier zijn leuke activiteiten voor kinderen, gezellige dj's, een foodterras met lekker eten, een suikerspinkraam, ranjabar, snoepkraam, popcorn en alles wat verder nodig is voor een heel mooi feestje in 'oe eige durp'. 

Boerenbruiloft
Op dinsdag vindt in Zaltbommel traditiegetrouw de Boerenbruiloft plaats. Het bruidspaar wordt in het oude stadhuis op de Markt in de onecht verbonden. Om 14:11 uur stappen bruid en bruidegom in een aangespannen wagen en gaan ze naar de Mispeltoren, het feestterrein bij de Witte Watertoren, waar het bruiloftsfeest zal plaatsvinden.

Veel live optredens
In bijna alle dorpen en in de stad Zaltbommel staan gezellige live-optredens op het programma. Van vrijwel elke locatie staat het programma op de online UITagenda.

Tags

carnaval,carnaval 2024

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie