bird
zondag 05 mei | 15.15 uur

Grondwet komt in hal van gemeentekantoor te hangen

27-02-2024 11:46
uur
Door: Britta Alink
gemeentekantoor
Het artikel komt op een prominente plek in de hal op de begane grond bij de afdeling Burgerzaken. Foto: Bommelerwaardgids

ZALTBOMMEL - In de hal van het gemeentekantoor komt een bord te hangen met daarop de tekst van artikel 1 van de Grondwet. Dat heeft de gemeenteraad afgelopen donderdagavond besloten.

Drie jaar geleden had de toenmalige fractievoorzitter Elke Smulders van D66 ook een keer geprobeerd artikel 1 van de Grondwet op een prominente plek in de gemeente te krijgen. Toen was er geen meerderheid voor in de gemeenteraad. Afgelopen donderdag dienden zeven van de tien fracties gezamenlijk een motie in. Volgens Bart Schreuders van ZVV is de tijd er nu rijp voor om deze actie te ondernemen. Drie jaar geleden stemde zijn fractie nog tegen het voorstel van Smulders. "Het wordt in Nederland steeds erger", aldus Schreuders. "Mensen maken elkaar het leven zuur. Wij hopen dat bezoekers aan het gemeentekantoor de tekst lezen en er met elkaar over in gesprek gaan."

Minimaal
SGP, SP en BVNL stemden tegen het voorstel. Fractievoorzitter Daniëlle van der Wiele (BVNL) vindt het plaatsen van de tekst 'symboolpolitiek'. Fractievoorzitter Stef Dingemans (SP) twijfelt over de 'effectiviteit'. "Wij zien graag dat er concrete acties aan worden verbonden", aldus Dingemans. "Het is wel een sympathieke geste, maar alleen een plakkaat aan de muur ophangen is te minimaal. Komt de boodschap op deze manier wel bij de juiste mensen terecht?" Geert Bok van de SGP vindt het niet nodig dat artikel 1 een 'exclusieve status' krijgt in Zaltbommel. "Wij onderschrijven de gehele Grondwet", aldus Bok.

De volledige tekst van artikel 1 van de Grondwet luidt: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”.

Tags

Grondwet,gemeentekantoor Zaltbommel

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie