bird
zondag 26 mei | 04.06 uur

Grond der Waarheid in Zaltbommel: 'We zijn heel familiair met elkaar'

14-09-2023 15:43
uur
110923_GrondderWaarheid2_LR
Muziek speelt een belangrijke rol bij Grond der Waarheid. Foto: aangeleverd

ZALTBOMMEL - Sinds vorig jaar is Grond der Waarheid actief in de Bommelerwaard. Door het organiseren van wekelijkse bijbelstudiegroepen, twee kerkdiensten per maand én binnenkort een zogeheten FunDay de Games & Crafts hoopt de startende evangelische kerk mensen warm te laten lopen voor het geloof.

In 1994 werd de Church of the living God International (Kerk van de Levende God Internationaal, red.) opgericht in Amerika. Sinds de oprichting maakt de kerk - waarin het Woord van God, dans, zang en gospelmuziek een belangrijke rol spelen - naar eigen zeggen geen enkel onderscheid tussen rassen en afkomst. Door de jaren heen groeit de kerk tot het huidige aantal van zeventig kerken in Amerika, om vervolgens ook in Zuid-Amerika, Afrika en Europa voet aan land te zetten. Inmiddels heeft The Church of the Living God International nu negen kerken in Europa. In Nederland gaat het om Amsterdam en Almere.

Verschil
Ted en zijn vrouw Rümaine Garcia zijn vaste bezoekers van die kerken en vervullen daarbij ook beide hun eigen rol. Ted is onder andere drummer en prediker en als diaken verantwoordelijk voor de facilitaire kant, Rümaine zingt en verzorgt ook regelmatig preken. Zij maakt deel uit van het ondersteunend team van de predikant. Dat is meteen een belangrijk verschil ten opzichte van de meer traditionele kerken: "Bij onze kerk predikt niet altijd alleen maar de 'pastor' (predikant, red.). Er is een ondersteunend team dat bestaat uit onder andere 'ministers'. En zij verzorgen ook preken", legt Rümaine uit, die samen met haar man Ted, een vriendin en een ander gezin vorig jaar is begonnen met de Zaltbommelse afdeling van de kerk 'The Church of the Living God International', genaamd 'Grond der Waarheid'.

Iedere woensdag organiseren ze online interactieve bijbelstudiegroepen die - in de coronaperiode - vanuit huis kunnen worden gevolgd. Dat bevalt goed en inmiddels bestaat de vaste groep uit zo'n tien personen.

(Tekst loopt door onder de foto's)


Op het moment dat de maatregelen worden versoepeld, ontstaat de behoefte om elkaar te ontmoeten. Via-via krijgt de kerk daarvoor de beschikking over een klaslokaal van het Cambium College, locatie Buys Ballot. Tweemaal per maand houdt Grond der Waarheid daar een anderhalf uur durende kerkdienst voorafgegaan door een bijbelstudie gedeelte van een uur.

Vrijwillig en vrijblijvend
Het aantal bezoekers van deze diensten varieert tussen de 10 en 25 personen. "We zijn niet groot, maar daardoor zijn we juist heel familiair met elkaar. Door de omvang hebben we samen interactief bijbelstudie waarbij er ruimte is voor vragen en verdieping. Bij ons telt echt iedereen mee. Het belangrijkste is dat iedereen vrijwillig en vrijblijvend mee kan doen. En als er mensen zijn die liever kat uit de boom kijken, is dat ook prima", aldus Rümaine geruststellend. Ze nodigt dan ook iedereen die geïnteresseerd is van harte uit om contact op te nemen of een kijkje te nemen tijdens één van de kerkdiensten. "En mochten ze vinden dat de kerkdienst te lang duurt, dan mogen ze ook later aansluiten. Dat is geen enkel probleem."

Grond der Waarheid deelde vorig jaar december voedselpakketten uit en organiseerde in mei van dit jaar een gratis FunDay voor kinderen tussen 4 en 15 jaar oud. Op 30 september staat er tussen 15:00 en 17:00 uur in de gymzaal aan de Courtine opnieuw zo'n FunDay op het programma. "We vinden het belangrijk dat de kerk ook klaarstaat voor de gemeenschap en dingen onderneemt.

Niet alleen maar de bijbelstudiegroepen en de kerkdiensten, maar ook zoiets als een FunDay. We willen uitstralen dat de kerk voor iedereen is, net zoals God." Meer info is te vinden op de socials of via: 06-87371758.

Tags

Grond der Waarheid,Rümaine Garcia